Νέο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης για στέγαση εκτοπισθέντων και παθόντων

Nέο στεγαστικό σχέδιο για τους πρόσφυγες, προβλέπει αύξηση της οικονομικής βοήθειας για την ανέγερση, αγορά ή βελτίωση κατοικίας, αλλά και αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους.

Το νέο σχέδιο παροχής οικονομικής ενίσχυσης για στέγαση εκτοπισθέντων και παθόντων, θα τεθεί αύριο προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και θα τεθεί σε εφαρμογή στις 4 Ιουλίου. 
Με συνολικό κονδύλι, 24 εκατομμύρια ευρώ, το σχέδιο προσφέρεται για σκοπούς ανέγερσης, ανακαίνισης ή και αγοράς οικίας ή διαμερίσματος. Διαθέτει όμως περιορισμό στο εμβαδόν των οικιών στα 250 τετραγωνικά μέτρα, ενώ οικίες με πισίνες δεν είναι επιλέξιμες στο σχέδιο. 


Όπως προβλέπει, 

-Μονήρες άτομο ή μονογονεϊκή οικογένεια εισόδημα έως 25 χιλ. 
-Οικογένεια δύο ατόμων εισόδημα έως 45 χιλ. 
-Τριμελή οικογένεια εισόδημα έως 50 χιλ. 
-Τετραμελή οικογένεια εισόδημα έως 55 χιλ. 
-Πενταμελής ή μεγαλύτερη οικογένεια εισόδημα έως 65 χιλ. 

Η οικονομική βοήθεια καθορίζεται ως εξής: 
-Μονήρες άτομο 20 χιλ. 
-Οικογένεια δύο ατόμων 30 χιλ. 
-Οικογένεια τριών, τεσσάρων ή πέντε ατόμων 35 χιλ. 
-Πολύτεκνη οικογένεια 40 χιλ. 
-Ατομα με αναπηρίες 10 χιλ. επιπρόσθετο ποσό 

Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν προσφυγική ταυτότητα, είτε εκ πατρογονίας είτε εκ μητρογονίας. Παρουσιάζοντας στην βουλή, τις πρόνοιες του αναθεωρημένου σχεδίου, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού, δήλωσε ότι θα καλύψει και τις συνολικά πέντε χιλιάδες αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί.

''Ένας από τους λόγους που αναθεωρήσαμε τα κριτήρια είναι η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την ευκολία για κάποιον να εξασφαλίσει δάνειο, έτσι ώστε να αποκτήσει στέγη. Με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων θα αυξηθούν οι δικαιούχοι και έγινε κάποια διαβούλευση με τις τράπεζες και υπάρχει διάθεση να κάνουν εξειδικευμένα σχέδια για αυτό τον σκοπό'', δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εσωτερικών. Κύπρος Κυπριανού. 

Πολλοί ωστόσο, βουλευτές, ήγειραν το πρόβλημα με τα αδιάθετα κονδύλια του σχεδίου, σημειώνοντας ότι ενώ για όλο το 2019 το κονδύλι ανέρχεται στα 24,6 εκατομμυρια ευρω, στο εξάμηνο εκταμιεύθηκε μόλις το 19 τοις εκατό.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.