Πέρασε στην ιστορία ο Δημήτρης Χριστόφιας - Το αντίο με δάκρυα στα μάτια και παρατεταμένο χειροκρότημα [BINTEO]

Με τιμές εν ενεργεία προέδρου κηδεύτηκε σήμερα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Στην τελευταία του κατοικία αναπαύεται ο έκτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Η κηδεία του τελέστηκε το απόγευμα από τον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας και η ταφή έγινε στο Δημοτικό Κοιμητήριο Εγκωμης, στη Μακεδονίτισσα. Τον αποχαιρέτησαν η οικογένειά του, κρατώντας κόκκινα τριαντάφυλλα στα χέρια, η πολιτική ηγεσία της Κύπρου και της Ελλάδας, στο ανώτατο επίπεδο, αλλά και πλήθος κόσμου, με δάκρυα, ανεμίζοντας σημαίες του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ, φωνάζοντας συνθήματα και με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία Τ/κ ηγετών που παρέστησαν στην κηδεία αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στον Κύπριο, όπως αυτοπροσδιόριζε εαυτόν, πολιτικό.Η κηδεία του τέως Προέδρου τελέσθηκε στην εκκλησία Της Του Θεού Σοφίας με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας.Στο περίβολο της εκκλησίας είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών και πολλοί Τ/Κ που συγκεντρώθηκαν για να αποχαιρετίσουν τον σύντροφο, τον αδελφό, συναγωνιστή, τον συνοδοιπόρο, την ευσυγκίνητη μεγάλη καρδιά που χωρούσε τους πάντες και σίγησε για πάντα.
 
Η σορός του τέως Προέδρου έφθασε στην εκκλησία γύρω στις 16.00 εν πομπή τοποθετημένη σε κιλλίβαντα πυροβόλου. Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με την κυπριακή σημαία. Κατά τη μεταφορά της σορού άγημα απέδιδε τιμές και μέλη του ΑΚΕΛ αναφωνούσαν το όνομα του κόμματος τους.Η οικογένεια του εκλιπόντος δέχθηκε τα συλλυπητήρια των αξιωματούχων και των ξένων αντιπροσώπων πριν την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας εντός του ναού.

Στη συμβολή της οδού Ελαιώνος με τη Σταδίου περίμεναν εκατοντάδες νέοι της ΕΔΟΝ για να τον συνοδεύσουν μέχρι την εκκλησία, όπου βρίσκονται τα μέλη της οικογένειας του Δημήτρη Χριστόφια και δέχονται  από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα, τα συλλυπητήρια από τα μέλη της Κυβέρνησης, τον πολιτικό κόσμο, τους αξιωματούχους, τους διπλωμάτες και τις προσωπικότητες που θα φθάσουν στην Κύπρο για την κηδεία.

Η Εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, ενώ η ταφή έγινε στο κοιμητήριο της Μακεδονίτισσας. Επικήδειο εκ μέρους του Λαϊκού Κινήματος εκφώνησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, και εκ μέρους της οικογένειας ο υιός του εκλιπόντος Χρίστος Χριστόφιας.Το τελευταίο αντίο στον ιστορικό ηγέτη της αριστεράς: 

 

Όλα όσα έγιναν σήμερα κατέγραψε λεπτό προς λεπτό το ant1.com.cy: 


20.07: Με χώμα από το Δίκωμο που έφερε Τ/κ δημοσιογράφος θάφτηκε ο Δ. Χριστόφιας 

Εφερα χώμα από το Δίκωμο γιατί σκέφτηκα ότι θα ήθελε να θαφτεί τουλάχιστον σε έναν επανενωμένο τόπο, γι` αυτό έφερα χώμα από το χωριό του και το έδωσα στην οικογένειά του να το ρίξουν στον τάφο του, δήλωσε η Φατμά Γκεντς, διευθύντρια του τ/κ καναλιού Γκεντς που ήρθε στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο ήξερε και προσωπικά.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ η κ. Γκεντς ανέφερε ότι όποτε συναντούσε τον Δημήτρη Χριστόφια, την αγκάλιαζε, την φιλούσε και την έλεγε "κόρη μου. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ. Λυπάμαι πολύ που έφυγε χωρίς να δει την λύση του Κυπριακού, Ήταν από τους ηγέτες που ήθελαν την Κύπρο επανενωμένη", είπε.

Απο τους πρώτους που προσήλθαν στην εκκλησία όπου έγινε η εξόδιος ακολουθία, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, ο οποίος όταν κατέθεσε το στεφάνι εκ μέρος της οικογένεας Ακιντζί, δέχθηκε θερμό χειροκρότημα. Προσερχόμενος στον ναό ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι μεταφέρει την θλίψη της οικογένειας Ακιντζί στην οικογένεια το εκλιπόντος, στο ΑΚΕΛ και σε ολόκληρη την ε/κ κοινότητα. Γνωρίζονταν από παλιά με τον κ. Χριστόφια, όταν ο ίδιος ήταν επικεφαλής της επαναστατικής νεολαίας και εκείνος ΓΓ της ΕΔΟΝ, ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού. "Για μένα ήταν ένας μεγάλος φίλος και σύντροφος και οι ιδέες και οι απόψεις του θα είναι πάντοτε ζωντανές στη μνήμη μου. Αγαπούσε αυτή την χώρα στο σύνολό της, αγαπούσε αυτόν τον λαό στο σύνολό του".


19.37: Αναπαύεται στην τελευταία του κατοικία ο Δημήτρης Χριστόφιας 

Η μοιρασμένη κυπριακή γη  δέχθηκε τον εκτοπισθέντα, έκτο Πρόεδρο του κράτους της Δημήτρη Χριστόφια στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο Έγκωμης.

Kατά την άφιξη της πομπής, η φιλαρμονική της Αστυνομίας παιάνιζε πέθνιμα, ενώ άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδιδε τιμές. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να κατευοδώσει τον Δημήτρη Χριστόφια, ξέσπασε σε χειροκρότημα.Πριν τον ενταφιασμό τελέσθηκε τρισάγιο.
 
Ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα, φώναζαν οι παρευρισκόμενοι, ενόσω διαρκούσε ο ενταφιασμός. Μια φωνή ραγισμένη έσπασε το βουβό κλάμα που ακολούθησε κραυγάζοντας με λυγμό: «Του  αντρειωμένου ο  θάνατος, θάνατος δεν λογάται».Μετά τον ενταφιασμό ρίφθηκαν τρεις αποχαιρετιστήριες βολές από απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς.


19.24: Η διαδικασία ταφής θα γίνει χωρίς κάλυψη από τα ΜΜΕ


19.18: Πλήθος κόσμου στο κοιμητήριο της Μακεδονίτισσας.


18. 35: Ολοκληρώθηκε η Εξόδιος ακολουθία, στην τελευταία του κατοικία οδηγείται ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρατεταμένο ήταν το χειροκρότημα των πολιτών.


18.14: Κατάθεση στεφάνων
18.10: Ρίγη συγκίνησης από τα λόγια του Χρίστου Χριστόφια "Να πας στο καλό παπά μας. Να ξεκουραστείς και να ησυχάσεις". Διαβάστε ΕΔΩ.


17.55: ΓΓ ΑΚΕΛ: Πόνεσε και ονειρεύτηκε με τον λαό το πιο σπουδαίο που έπραξε ο Χριστόφιας 

«Μόνο που πόνεσα μαζί σας και ονειρεύτηκα μαζί σας» ήταν το σπουδαιότερο που έκανε ο Δημήτρης Χριστόφιας παρατήρησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, που επέλεξε τους στίχους του Ρίτσου με τους οποίους ο ίδιος ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επέλεξε να απαγγείλει όταν του παρέδωσε τη σκυτάλη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ.
 
Στο επικήδειο λόγο του, αποχαιρετώντας τον προκάτοχο του στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο σύντροφος Δημήτρης, έδωσε μάχες, κέρδισε, έχασε, ξανασηκώθηκε, στάθηκε μπροστά, σήκωσε ψηλά τη σημαία της Κύπρου, τη σημαία του ΑΚΕΛ και ψηλότερα την ιδέα του κομμουνιστή, τον τίτλο του ΑΚΕΛιστή, το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, του Προέδρου της Βουλής, το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
17.45: Τον επικήδειο μετά την εξόδιο ακολουθία εκφώνουν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο γιός του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστόφιας.17.01: Άρχισε η εξόδιος ακολουθία

 16.55: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έφθασε στην εκκλησία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
16.48: Η οικογένεια δέχθηκε συλλυπητήρια. Στον Ιερό Ναό Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο η κηδεία του Τέως Προέδρου: 
16.17: 
Το δικό του συλλυπητήριο μήνυμα έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων στην ΠΕΟ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας. «Η μνήμη του θα μείνει για πάντα ζωντανή». Δείτε ΕΔΩ περισσότερα. 

16.01: Από τις 16.00 μέχρι τις 17.00 η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια


 15: 41: "Στο καλό σύντροφε" Συνοδεία πομπής η σορός του Δημήτρη Χριστόφια, μεταφέρθηκε στην εκκλησία.

x1

x2

x3

x4

x5

x6

x715.15: Αναχώρησε απο το οίκημα της ΠΕΟ η σορός του Δημήτρη Χριστόφια  

Αναχώρησε από το οίκημα της ΠΕΟ το όχημα που μεταφέρει τη σορό του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.Λίγο μετά τις 2μμ έφτασε στο οίκημα και η σύζυγος του εκλιπόντος Έλση, η οποία συνοδεύει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, αλλά και τα στελέχη και τους φίλους του ΑΚΕΛ, τη σορό του Δημήτρη Χριστόφια στην εκκλησία.
 
Η σορός του Δημήτρη Χριστόφια, που εκτέθηκε απο τις 8:30πμ περίπου στο οίκημα της ΠΕΟ για λαϊκό προσκύνημα, μεταφέρεται στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, μέσω των οδών Αρχέρμου-Διγενή Ακρίτα -Σπύρου Κυπριανού, Γρίβα Διγενή, Προδρόμου, Λεύκωνος, Βυζαντίου και Ελαιώνων.
 
Στη συμβολή της οδού Ελαιώνων και Σταδίου η σορός θα τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα πυροβόλου και θα σχηματιστεί πομπή από μέλη της ΕΔΟΝ, η οποία θα συνοδεύσει τη σορό του τέως Προέδρου στην εκκλησία όπου θα τελεστεί και η εξόδιος ακολουθία.


12.40 Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοινώνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο ταμείων στους οποίους μπορεί το κοινό να καταθέτει εισφορές εις μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια.

1)  Σωματείο Συναδελφικής Στήριξης Εμμίσθων Λαϊκού Κινήματος

IBAN: CY89 0070 3610 0000 0000 4001 1782
SWIFT: CCBKCY2N
Ελληνική Τράπεζα (Πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα)

2)  Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
IBAN CY76 0070 4210 0000 0000 4004 2425
SWIFT: CCBKCY2N
Ελληνική Τράπεζα (Πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα)  


12.13: Άντρος Κυπριανού για Χριστόφια: «Ο Δημήτρης ήταν ο φίλος του καθενός» [ΒΙΝΤΕΟ]


12.00: Με δάκρυα συγκίνησης αποχαιρετά η Κύπρος τον Δημήτρη Χριστόφια

11.21: Ανοικτό και την Τετάρτη στο Προεδρικό το Βιβλίο Συλλυπητηρίων για τον Δημήτρη Χριστόφια 

Το Βιβλίο Συλλυπητηρίων για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα παραμείνει ανοικτό και αύριο, 26 Ιουνίου, από τις 10πμ μέχρι τις 2μμ, ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.10.56: Στην Κύπρο ο Τσίπρας για τη κηδεία Χριστόφια

Στην Κύπρο φθάνει στις 2 το μεσημέρι ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να παραστεί στην κηδεία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παρουσίας του στο νησί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
 
Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις 15.50 στα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία όπου θα υπογράψει το Βιβλίο Συλλυπητηρίων και στη συνέχεια και συναντηθεί με τον ΓΓ του κόμματος, ‘Αντρο Κυπριανού.
 
Από εκεί θα μεταβεί στις 16.20 στο Προεδρικό, όπου θα υπογράψει το Βιβλίο Συλλυπητηρίων. Στις 16.30 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Στις 16.50 θα αναχωρήσει από το Προεδρικό για να μεταβεί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, όπου στις 17.00 θα τελεστεί η κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια.


 10.35: Λέει αντίο στον Χριστόφια ο Νεοκλής Συλικιώτης

9.20 Ανάρτηση ΠΕΟ

9.00 Η σορός του Δημήτρη Χριστόφια θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 15:00 το απόγευμα στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία. 

 8.35 Έφθασε η σορός  του Δημήτρη Χριστόφια στην ΠΕΟ.8.32 Στην ΠΕΟ κατέφθασε η σύζυγος του Δημήτρη Έλση Χριστόφια και ο γιος του Χρίστος και οι κόρες του Χριστίνα και Μαριάννα. 


8.09 Παραλήφθηκε η σορός του τέως  Πρόεδρου της Δημοκρατίας από το γραφείο κηδειών Αρχάγγελου.


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.