Απογοήτευση Υπ. Παιδείας και γονέων με τα αποτελέσματα των Παγκύπριων εξετάσεων

Απογοήτευση και προβληματισμό για ακόμη μία χρονιά έφεραν τα αποτελέσματα των παγκυπρίων εξετάσεων. Ο μέσος όρος των βαθμολογιών σε βασικά μαθήματα ήταν και πάλι κάτω από τη βάση.

Μαζί με τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στην δημοσιότητα και τους μέσους όρους των βαθμολογιών που για ακόμη μια φορά είναι απογοητευτικοί. Σε βασικά μαθήματα όπως τα Νέα Ελληνικά την Ιστορία και τα Μαθηματικά κοινού κορμού, ο μέσος όρος είναι κάτω από τη βάση και μάλιστα πιο κάτω και απο το 2018. 

Συγκεκριμένα ο μέσος όρος φέτος στα Νέα Ελληνικά ειναι 9.05 ενώ πέρσι ήταν 9.94. Στην Ιστορία 7,82 αντί για 8.4 και στη Χημεία 9.55 αντί για 9.81 που ήταν πέρσι. Πτώση υπήρξε και στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών και τα μαθηματικά κοινού κορμού. Στα αρχαία από 9.16 που ήταν πέρσι φέτος έπεσε στο 8.76 και στα μαθηματικά απο 8.58 που ήταν το 2018 φέτος έπεσε στο 7.89. 

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν για ακόμη μία φορά προβληματισμό στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο διά του προϊστάμενου της υπηρεσίες εξετάσεων, τονίζει πως τα πράγματα θα αλλάξουν το 2021 με το διαχωρισμό των παγκύπριων εξετάσεων σε εξετάσεις πρόσβασης και απόλυσης. 

Όπως εξήγησε ο κύριος Δημήτρης Χανδριώτης "Εχουμε μια πτώση αλλα πρέπει να δουμε την ουσία του προβλήματος .Δεν πρέπει να δούμε τον μέσο ορο αλλα τον αριθμό των υποψηφίων απο αυτούς 1899 δήλωσαν μονο για σκοπούς απόλυσης απο αυτούς ο μέσος ορος για τους υπόλοιπους ήταν 10.4 δεν σημαίνει ότι ειναι ικανοποιητικός. Θα υπάρχουν δυο ξεχωριστές κατανομές που συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο. Εχει ψηφιστεί ο ομόφωνα ο διαχωρισμός των εξετάσεων.Αυτό το πράγμα ειναι προς την ορθη κατεύθυνση."

Σύμφωνα με τον κύριο Χανδριώτη, στα Νέα Ελληνικά απο το 15 έως 20 έγραψαν περίπου 800 υποψήφιοι. Ποσοστό, δηλαδή, 11 τοις εκατό. Κάτι που δεν ικανοποιεί και τους γονείς. 

Ο Κυριάκος Νικηφόρου Πρόεδρος Συνομοσπονδία γονέων μέσης είπε ότι "Δείχνουν μία καταθλιπτική εικόνα για το εκπαιδευτικό μας σύστημα που σιγουρα πρέπει να προβληματιστούμε για το πια μετρα πρέπει να λάβουμε. είναι νομίζω επιτακτική ανάγκη για σημαντικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα" 

Οι βαθμοί πρόσβασης ανά πλαίσιο για εισαγωγή στα Δημόσια Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας θα ανακοινωθούν στις 2 Ιουλίου και ο γενικός βαθμός κατάταξης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας θα ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου . 

Ευγενία Σέργη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.