Ευαγγελίδης: Σκουπιδότοποι τα Πράσινα Σημεία στην επαρχία Λάρνακας

Σε σκουπιδότοπους μετατράπηκαν τα Πράσινα Σημεία στην επαρχία Λάρνακας, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Διαχείρισης της Μονάδας Ολικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κόσιης (ΧΥΤΥ Κόσιης) να αποφασίσει να διακόψει το συμβόλαιο του εργολάβου.
 

ΚΥΠΕ

Dr. BAS Santer

24/06/2019>14:53

Στην Ελβετία και ειδικά σε όλους τους μικρούς δήμους, οι δημότες πληρώνουν για την αποκομιδή και την διαχείριση των σκουπιδιών τους, μέσω stickers που αγοράζουν από τα γραφεία του δήμου τους. Υπάρχουν διάφορα stickers, ανάλογα με το μέγεθος σε λίτρα, της σακούλας που θα κολληθεί. Εάν θέλει κάποιος να μειώσει το κόστος των σκουπιδιών του, μπορεί να ανακυκλώνει, ξεχωρίζοντας τα σκουπίδια του, ως εξής: 1. Χαρτόνι 2. Χαρτί 3. ΡΕΤ (ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια) 4. Μη ΡΕΤ μπουκάλια μαζί με άλλα πλαστικά 5. Κουτάκια αλουμινίου (από αναψυκτικά, μπάρες, κλπ) 6. Γυάλινα μπουκάλια και βαζάκια, σε 3 χρώματα (clear, green, brown) 7. Ηλεκτρικές συσκευές 8. Ξύλο 9. Μεταλλικά αντικείμενα 10. Μπάζα και γενικά δομικά υλικά, τα οποία τα θρυμματίζουν και φτιάχνουν δρόμους, και σπίτια. 11. Και αλλά. Ότι είναι 100% ανακυκλώσιμο, το παίρνουν δωρεάν (αλλά πρέπει εσυ να το πας στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης). Τα υπόλοιπα τα παίρνουν, αντί πολύ μικρού ποσού. Το Ελβετικό σύστημα λειτουργεί και λειτουργεί άψογα! Δεν σου δίνει κίνητρο να ανακυκλώσεις. Απλά μεταβιβάζει το κόστος ανακύκλωσης στον δημότη. Θέλεις να πετάς όλα τα σκουπίδια σε μια σακούλα? Τότε πλήρωσέ μας, για να τα ξεχωρίσουμε. Και όταν λύσουμε το θέμα της ανακύκλωσης σαν νοοτροπία, τότε ο Δήμος μπορεί να πουλά τα υλικά και τότε τα σκουπίδια αντί να τα θάβει ή να τα καίει, μπορεί να παράγει ζεστό ή κρύο νερό (για ψύξη και θέρμανση των πολιτών), καθώς επίσης και bio-diesel εξαιρετικής ποιότητας για την κίνηση οχημάτων, μηχανών και γεννητριών (δωρεάν παραγωγή ρεύματος). Εάν κάποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μου. Θα χαρώ να βοηθήσω, μιας και σαν επιστήμονας-ερευνητής δημόσιας υγείας, το θέμα το έχω εξαντλήσει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.