Συγκεκριμένες επιλογές από μέτρα κατά της Τουρκίας - Αντιμέτωπη με τους 28 διπλωματικά, πολιτικά, νομικά

Την λήψη έμπρακτων μέτρων στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα εξασφάλισε η Λευκωσία κατά τη διάρκεια του χθεσινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι τελευταίες εξελίξεις προκάλεσαν εκ νέου την τουρκική οργή.

Με το βέτο υπό μάλης, η κυπριακή αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατάφερε να ανατρέψει τις αρνητικές προδιαθέσεις και εμπόδια που προέβαλαν συγκεκριμένα κράτη-μέλη, και να εξασφαλίσει πέραν της λεκτικής στήριξης και συγκεκριμένα μέτρα κατά των πειρατικών ενεργειών της Αγκυρας. 

''Μέσα στο πλαίσιο της παρέμβασης το σχόλιο που είχα κάνει είναι ότι το προσχέδιο ενώπιον μας όταν ξεκίνησε η συζήτηση δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό λόγω μη συγκεκριμένων αναφορών που αφορούσαν την Τουρκία. 
Εκείνο που θέλω να κρατήσω μακριά από τις όποιες μεγαλόστομες διακηρύξεις και πανηγυρισμούς είναι το γεγονός είναι ότι η εταίροι μας στην ΕΕ, γιατί η χθεσινή απόφαση απαιτούσε ομοφωνία, αντιλήφθηκαν την ανάγκη όπως η φραστική υποστήριξη μετατραπεί σε συγκεκριμένη υποστήριξη με μέτρα ενάντια στην Τουρκία'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. 


Ο Υπουργός Εξωτερικών επιγραμματικά επεξήγησε και τα μέτρα τα οποία θα μπορούν να ληφθούν κατά της Αγκυρας. 

''Η απόφαση ζητά από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης που επικεφαλής είναι η κ. Μογκερίνι να υποβάλουν στα κράτη μέλη επιλογές. Για παράδειγμα προενταξιακά κονδύλια, διάλογος υψηλού επιπέδου και ούτω καθεξής. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα υποβάλει επιλογές που άπτονται της εξωτερικής δράσης της ΕΕ, όπως για παράδειγμα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα ενάντια σε όσους εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών λακωνικά σχολίασε και τις οργίλες τουρκικές αντιδράσεις που ακολούθησαν την χθεσινή σύνοδο στο Λουξεμβούργο. 

''Η προσέγγιση από πλευράς της Τουρκίας είναι δείγμα με ποια χώρα έχουμε να κάνουμε. Από εκεί που έλεγαν ότι θα είναι μια χώρα με μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολίες με όλους τους γείτονες'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με γλώσσα πεζοδρομίου απάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις έντονες υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε προεκλογική ομιλία χθες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη σε στέγη ηλικιωμένων με καταγωγή από την Τραπεζούντα, κούνησε το δάκτυλο σε Λευκωσία και Βρυξέλλες. 

''Μερικές φορές μας κάνουν και κάτι μαγκιές. Κι εμείς με τις ναυτικές μας δυνάμεις λαμβάνουμε θέσεις και κάνουμε έρευνες. Τις προάλλες τι είπαν; Είπαν ότι θα βγάλουν εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό μας εκεί. Κι εμείς τους είπαμε, να με συγχωρέσετε για την έκφραση: «Αν σας βαστάει, ελάτε πιάστε τους». Δεν θα μπορέσουν να τους συλλάβουν δεν φτάνει μέχρι εκεί η δύναμη τους. Γιατί είμαστε η Τουρκία, είμαστε Τούρκοι και δεν θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την απορία γιατί η Γαλλία αντιδρά στις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή από την στιγμή που δεν έχει ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και διερωτήθηκε ποιος είναι ο Εμανουέλ Μακρόν. Τέλος προανήγγειλε την κάθοδο του Γιαβούζ τις επόμενες μέρες στην περιοχή. 

Πάντως την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι συνεχίζεται η διαρροή ξένου προσωπικού από τον Πορθητή και τα σκάφη υποστήριξης, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τους τουρκικούς σχεδιασμούς. 
Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολή θέση και στο εσωτερικό. 
Ο εκλεκτός του για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, φαίνεται να μην μπορεί να καλύψει τη διαφορά με τον αντίπαλο του Εκρέμ Ιμάμογλου. 

Ο μεγαλύτερος όμως πονοκέφαλος για τον Ερντογάν είναι οι επικίνδυνες σχοινοβασίες της οικονομίας της χώρας. 
Τελευταίο καρφί η ανακοίνωση χθες του οίκου αξιολόγησης Moodys, ο οποίος υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο 18 τουρκικών τραπεζών, ενώ στον ορίζοντα προβάλλουν και οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Οι οικονομικές εξελίξεις ήταν η αιτία του σημερινού ξεσπάσματος Ερντογάν. 

''Θέλουν να δουν την Τουρκία, όπως παλιά, μία Τουρκία η οποία ζητάει χάρες από το ΔΝΤ. Τα τελευταία, υπάρχει μία εκστρατεία να αμαυρωθεί το όνομα της χώρας. Γι’ αυτό αυξάνουν τις δόσεις της επιθετικής γλώσσας και τις εκστρατείες λασπολογίας στα διεθνή μέσα απέναντι στη χώρα μας '', δήλωσε ο Πρόεδρος Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενώ σε ομιλία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου παρουσία και κύπριων Βουλευτών, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό χωρίς την ισότητα των δύο πλευρών. 

''Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε. Όταν συμμορφούμενοι με δίκαιο κάνουμε διαμοιρασμό, τότε και λύση έρχεται και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο θέμα του διαμοιρασμού'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Εκτιμήσεις Κομμάτων
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει απόλυτη την ικανοποίησή για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που αποτελούν προπομπό του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 
ΔΗΣΥ
Η διπλωματική και πολιτική προσπάθεια υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση συνεχίζεται και την υποστηρίζουμε με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι υπάρχει αναμονή για εφαρμογή των αποφάσεων του χθεσινού Συμβουλίου. 

''Οφείλουν όμως, πλέον, να περάσουν από τη φραστική καταδίκη σε έμπρακτα μέτρα. Στα χθεσινά Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων επαναλαμβάνονται παλαιότερες καταδικαστικές αναφορές'', δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. 

Εάν δεν υπάρξει απάντηση στην στάση της Τουρκίας οι συνέπειες θα είναι δυσμενέστατες ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. 

''Θα πληγεί ανεπανόρθωτα το κύρος και η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα αποθρασυνθεί η Τουρκία και θα κλιμακώσει την ένταση. Θα απομακρυνθεί η πιθανότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό'', δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. 

Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα για αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας σημειώνει η ΕΔΕΚ. 

Θετικά χαρακτηρίζει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου η Συμμαχία Πολιτών, ζητά ωστόσο σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ προσοχή στη διαχείριση της κατάσταση συστήνουν οι Οικολόγοι. Ενώ σύμφωνα με την Αλληλεγγύη η κυπριακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο τη λύση δύο κρατών. Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να περάσει από τα λόγια στις πράξεις σημειώνει τέλος το ΕΛΑΜ.

Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.