Η Βρετανία στήνει ασπίδα προστασίας της Τουρκίας - Δύσκολη μάχη για τη Λευκωσία

Ασπίδα προστασίας της Τουρκίας, προκειμένου να μην υποστεί ευρωπαϊκό κόστος για τις παρανομίες της στις κυπριακές θάλασσες, υψώνει η Βρετανία, συμπαρασύροντας αρκετά κράτη-μέλη.

Ασπίδα προστασίας της Τουρκίας, προκειμένου να μην υποστεί ευρωπαϊκό κόστος για τις παρανομίες της στις κυπριακές θάλασσες, υψώνει η Βρετανία, συμπαρασύροντας αρκετά κράτη-μέλη. Η Λευκωσία επιχειρεί να εξασφαλίσει συγκεκριμένα μέτρα, στις κρίσιμες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας. Ο βαθμός δυσκολίας, πάντως, αυξάνεται, καθώς τα περισσότερα κράτη-μέλη επικεντρώνονται στην ενίσχυση των φραστικών υποδείξεων προς την Αγκυρα, χωρίς να μιλούν για μέτρα.

Σκηνικό κλιμάκωσης της φραστικής αλληλεγγύης προς τη Κύπρο, χωρίς όμως τη λήψη ευρωπαϊκών μέτρων κατά της Τουρκίας, καλλιεργεί σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 η Βρετανία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 20 και 21 Ιουνίου, επιχειρώντας να διασφαλίσει ότι η υποψήφια χώρα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με κανενός είδους κυρώσεις, παρά την εισβολή στην ΑΟΖ κράτους-μέλους της Ενωσης.

Οι ίδιες πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι πίσω από τη θέση που εργολαβικά καλλιεργεί το Foreign Office, στοιχίζονται αρκετά κράτη-μέλη της Ενωσης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Βουλγαρίας, η οποία όπως πληροφορούμαστε, βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τη Βρετανία και διαμηνύει ότι ναι μεν πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη προς την Κύπρο, αλλά δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να προκληθεί ζημιά στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στη συνεργασία σε θέματα ενέργειας και μεταφορών.

Παρόμοια θέση διατυπώνει και η Ουγγαρία, η οποία εμφανίζεται ως να αντιλαμβάνεται τις θέσεις της Λευκωσίας, αλλά την ίδια ώρα σημειώνει ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις και η συνεργασία με τη Τουρκία.

Στάση ανοχής προς την ίδια κατεύθυνση τηρεί η Ρουμανική Προεδρία, ενώ με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη κατανοούν την ανάγκη να υπάρξει «φραστική κλιμάκωση» προς την κατεύθυνση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ΑΟΖ, αλλά καμιά χώρα, τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν μιλά για μέτρα κατά της Τουρκίας.

Κοκτέιλ επιχειρημάτων υπέρ της Τουρκίας

Το κοκτέιλ στήριξης της Άγκυρας συμπληρώνουν δύο επιχειρήματα που παπαγαλίζουν συγκεκριμένα κράτη-μέλη:

Όπως πληροφορούμαστε, κράτη-μέλη θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν να τεθεί θέμα λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Ιουνίου, υποδεικνύοντας ότι 48 ώρες αργότερα, θα λάβουν χώρα οι επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου στη Κωνσταντινούπολη, τις οποίες ο Ερντογάν εκλαμβάνει εν πολλοίς ως δημοψήφισμα.

Παράλληλα, η Τουρκία, έχοντας ισχυρή χείρα βοηθείας από το Λονδίνο, αξιοποιεί όπως πληροφορούμαστε την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.

Παρεμβαίνει προς κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έχουν και καθεστώς μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διαμηνύει ότι εάν συναινέσουν σε μέτρα στη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, τότε η Άγκυρα «θα ενεργήσει ανάλογα» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Θέση, η οποία κινείται μεταξύ προειδοποίησης και απειλής και φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Δύσκολη μάχη για τη Λευκωσία

Δύσκολη μάχη, τόσο στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και τη Παρασκευή, στις Βρυξέλλες θα δώσει η Λευκωσία.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κινείται σε δύο διαφορετικά ταμπλό και θα επιδιώξει την εξασφάλιση μέτρων, παρά την ασπίδα προστασίας που υψώνει η Βρετανία για να αφήσει την Τουρκία στο απυρόβλητο.

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκει τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών ντοσιέ της Τουρκίας και με το ζήτημα των παραβιάσεων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δηλαδή, γίνεται κατανοητό ότι στόχος είναι όπως τα ντοσιέ που αφορούν στη προώθηση των διαπραγματευτικών κεφαλαίων, στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης και στην ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, διασυνδεθούν και με το ζήτημα του τερματισμού των παραβιάσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για στοχευμένα μέτρα κατά εταιριών ή/και προσώπων που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις κάτι που προϋποθέτει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή η Σύνοδος Κορυφής, θα δώσει εντολή στους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσουν την επιβολή μέτρων, ενδεχομένως αναλόγως των εξελίξεων.


Παύλος Ξανθούλης

Michalis

16/06/2019>15:42

Το αγκάθι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάντα ήταν η Αγγλία. Τουρκόσποροι. Πάντα εναντίον μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γιωργος Γεωργιου

16/06/2019>09:26

Νομίζω κύριε πρόεδρε το ερώτημα σε αυτούς όλους που λένε μας συμπαραστέκονται.....Είναι ενα και μονο στην δικιά τους την πατρίδα να κάνουν ότι τους γουστάρει.... Αν ήταν η δική τους πατρίδα σίγουρα δεν θα έμεναν σε χαδια Κτυπά το χέρι και να υποδείξεις πρόεδρε ότι φτανει μέχρι εδω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.