Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η έκθεση του ΓΓτου ΟΗΕ για το Κυπριακό

Με τρεις μικρές επουσιώδεις διαφοροποιήσεις, σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο, η έκθεση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες κυκλοφόρησε χθες το βράδυ ως επίσημο Εγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

Το πνεύμα της έκθεσης παραμένει αναλλοίωτο, ότι δηλαδή ο Γενικός Γραμματέας επιθυμεί και ελπίζει ακόμη στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Έστω και αυτές οι ελπίδες, όπως προκύπτει από τις αναφορές του κ. Γκουτέρες, είναι πλέον σαφώς περιορισμένες. 

Το πλέον σημαντικό ωστόσο είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί πως η προσπάθεια της κας Λουτ παραμένει σε εξέλιξη παρά τα πενιχρά αποτελέσματα των μέχρι σήμερα επαφών της. Κάτι που σαφώς ικανοποιεί τη Λευκωσία και που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης νέας πρωτοβουλίας από τον Αντόνιο Γκουτέρες, πιθανόν εντός Ιουνίου, για μια νέα άτυπη, όπως μεταδώσαμε, διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά. 

Συγκεκριμένα ο ΓΓ σημειώνει χαρακτηριστικά « Μολονότι οι πρόσφατες προσπάθειες για τη θέσπιση των όρων αναφοράς δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς, εξακολουθώ να ελπίζω ότι τα μέρη θα χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να ξεπεράσουν τις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται.» 

Δεν διστάζει μάλιστα να επισημάνει πως «Σε περίπτωση που οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις οδηγήσουν στην επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, ο ίδιος θα μπορούσε να αφιερώσει όλο το βάρος των καλών του υπηρεσιών, με στόχο την επίτευξη μιας διαρκούς επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος. 

Κατ άλλα όπως επισημάναμε από την περασμένη εβδομάδα με την κατάθεση του αρχικού προσχεδίου της έκθεσης, εμφανής είναι η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα, να διατηρήσει τις ισορροπίες, ικανοποιώντας παράλληλα εν μέρει και τις δύο πλευρές. 

Αναλυτικά, η ε/κ πλευρά πήρε την επαναβεβαίωση ότι η μορφής της λύσης παραμένει η Διζωνική διακοινοτική ομοσπονδία, και η τ/κ τον προσδιορισμό ότι η λύση αυτή θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, αλλά και την θέση του Γενικού Γραμματέα ότι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να είναι ανοιχτού τέλους. 

Εποικοδομητικά ασαφής και η αναφορά του Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο των έξι σημείων που κατέθεσε στο Κραν Μοντανά, καθώς δεν αναφέρεται ούτε στο περιεχόμενο που εξακολουθεί να διχάζει τις δύο πλευρές, αλλά ούτε και σε κάποια από τις δύο καταγραφές που επιχειρήθηκαν. 

Η δε αναφορά του στην 30 Ιουνίου 2017, δεν έχει να κάνει με την πρώτη καταγραφή του κυρίου Ειντε αλλά με την χρονική στιγμή που κατέθεσε, πρότεινε όπως αναφέρει, το πλαίσιο των έξι σημείων. Τα οποία όπως επιμένει θα πρέπει να εξεταστούν εποικοδομητικά από τα μέρη. 

Αναλλοίωτη παρά τις προσπάθειες της Λευκωσία έμεινε και η αναφορά σε σχέση με τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. 
 
Ο κος Γκουτέρες αναφέρεται μεν σε διαρκείς εντάσεις γύρω από την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, χωρίς όμως να καταγγέλλει ή έστω κατονομάζει αυτόν που τις προκαλεί. Αντί αυτού επαναλαμβάνει το στερεότυπο, ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται μέσα και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν τις δύο κοινότητες και να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για την εξεύρεση μίας διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...