Εκδήλωση για τα 100χρόνια από τη γέννηση του πρώην ΠτΔ, Γλαύκου Κληρίδη

Εκδήλωση τιμής για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη, διοργάνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης. Κύριοι ομιλητές ήταν ο στενός συνεργάτης του αείμνηστου πρώην προέδρου Παντελής Κούρος και ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο τέως υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

100 χρόνια συμπληρώνονται στις 24 Απριλίου από την γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη, η πολιτική πορεία του οποίου ταυτίστηκε με την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, ο στενότερος συνεργάτης του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας και ιδρυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Παντελής Κούρος, εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε σε στιγμές από την ζωή του Γλαύκου Κληρίδη. 

Σύμφωνα με τον πρώην Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Παντελή Κούρο «Τελικά ο Γλαύκος Κληρίδης έφυγε από τη ζωή στα 94 του χρόνια χωρίς να δει την αγαπημένη του Κύπρο επανενωμένη….» 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, έκανε απολογισμό της κοινής πορείας και ειδικότερα στο παρασκήνιο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Μεταξύ μας υπήρχε μια κατανομή ρόλο πρωτοφανής στην ιστορία των σχέσεων Αθηνών Λευκωσίας. Με απουσία τριβών και αυτό έφερε αποτέλεσμα» είπε ο κ. Σημίτης.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο δικό του χαιρετισμό αφού επανέλαβε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο πολιτικός του πατέρας, σημείωσε ότι η ιστορία δεν θα μπορούσε να τον προσπεράσει. «Τόλμησε αγόγγυστα να σηκώσει στους ώμους του τις ευθύνες άλλων, ευθύνες που δεν του αναλογούσαν. Τον Ηγέτη που αντίκρισε τον θάνατο χωρίς υπεκφυγές. Που ήξερε την ανοχή και την υπομονή, ήξερε να σέβεται και να τιμά, όσους εξέφραζαν την άλλη άποψη» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Το ανεξίτηλο στίγμα που άφησε στην σύγχρονη ιστορία του τόπου, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιωάννης Κασουλίδης. 

Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου «O Γλαύκος Κληρίδης μπορούσε να διακρίνει το ποδοβολητό της Ιστορίας. Ο ηγέτης που μετάφρασε το πνεύμα της εποχής του και το μετουσίωσε σε πολιτική.» 

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης», Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε «τον Κληρίδη τον τιμούν Παγκύπρια και υπεράνω κομμάτων όσοι εκτιμούν το έργο του.» 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε για πρώτη φορά το Βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας «Γλαύκος Κληρίδης» στον πρώην Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στον πρώην Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο.

*Φωτογραφίες Ανδρέα Μανώλη

Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.