Νικόλαος Κατούντας - Ο Λεωνίδας της Κερύνειας [Φωτογραφίες]

Το βιβλίο «Νικόλαος Κατούντας – Ο Λεωνίδας της Κερύνειας», αφιερωμένο στον ήρωα λοχαγό της 33 Μοίρας Καταδρομών που έπεσε μαχόμενος στις 22 Ιουλίου 1974 στο ιερό θυσιαστήριο της Κερύνειας, προασπιζόμενος της προδομένες Κυπριακές Θερμοπύλες, παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια στην Λευκωσία. 

Σε μια σεμνή τελετή ο συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης παρουσίασε το βιβλίο του, ενώ ρίγη συγκίνησης σκόρπισε ο χαιρετισμός της συζύγου του ήρωα Σταυρούλας Κατούντα και οι μαρτυρίες των συμπολεμιστών του Νεοπτόλεμου Κότσαπα και Σάββα Μέντζη.  Ο Νικόλαος Κατούντας, γεννήθηκε το 1946 στην Πάτρα. Ήταν απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων τάξεως 1967 και τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έλαβε εκπαίδευση ως αλεξιπτωτιστής, βατραχάνθρωπος και χιονοδρόμος. Τον Σεπτέμβρη του 1973 μετατέθηκε στην Κύπρο, όπου ανέλαβε διοικητής λόχου στην 33 ΜΚ. 

Το μεσημέρι 22 Ιουλίου 1974 μετά την τουρκική προέλαση προς την Κερύνεια, ο ήρωας έμεινε πίσω καλύπτοντας την οπισθοχώρηση των φίλιων τμημάτων από την περιοχή. Τα ίχνη του χάθηκαν σε περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Τέμπλος, όπου θεάθηκε για τελευταία φορά να δίνει άνιση μάχη με ελάχιστους καταδρομείς κατά των προελαυνόντων εισβολέων. 

Ήταν πατέρας μιας θυγατέρας η οποία τον Ιούλιο του 1974 ήταν μόλις εννέα μηνών. Επίσης η σύζυγος του ήταν έγκυος τη δεύτερη του κόρη, η οποία μετά την γέννηση της πήρε το όνομα του πατέρα της. 

Μετά τον ηρωικό θάνατο του το 1974, προήχθη επ' ανδραγαθία σε Αντισυνταγματάρχη πεζικού, ενώ με Προεδρικό Διάταγμα της 12ης Δεκεμβρίου του 2008 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου. Το όνομα του δόθηκε στο στρατόπεδο Δελφινιού Λαγκάδας στη Χίο, όπου υπάρχει και η προτομή του. Προτομή του υπάρχει και στην Καλαμάτα. 

*Φωτογραφίες Ανδρέα Μανώλη
Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.