1η επίσημη Εθνική έρευνα: Στην Πάφο οι πιο πολλοί παχύσαρκοι και στη Λάρνακα υπέρβαροι

Το τί τρώμε είναι επιβεβαιωμένο πλέον και με στοιχεία. Εθνικό μας φαγητό η σούβλα και τα σουβλάκια, σύμφωνα με την πρώτη εθνική έρευνα που διενεργήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Kαι πληροφορίες για τις επαρχίες που έχουν τους πιο πολλούς υπέρβαρους και παχύσαρκους.

Στο μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών ανάμεσα σε άλλα τροφιμα, η σούβλα και τα σουβλάκια με στόχο να εντοπιστούν οι πoσότητες κατανάλωσης ημερησίως αλλα και η έκθεση του ανθρωπινου οργανισμού μέσω αυτών των τροφίμων σε πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες που ειναι δυνητικά καρκινονογόνοι. Απο τα στοιχεία της εθνικής έρευνας για την διατροφή του πληθυσμού της Κυπρου διαφάνηκε πως η μεγαλυτερη κατανάλώση γινεται απο ενήλικες απο 18 έως 64 ετών με 109 γραμμαρια ημερησίως. 

Αισθηση προκαλει η κατανάλωση σούβλας και απο νήπια απο 12- 35 μηνών με 24 γραμμαρια ημερησίως. Ο γενικός διευθυντής του γενικού χημειου του Κράτους Στέλιος Γιαννόπουλος παρουσιάζοντας την έρευνα ,ανεφερε πως αυτό που ειναι γνωστό είναι πως η σουβλα και τα σουβλάκια μπορούν να έχουν στην επιφάνεια λογω του τρόπου ψησίματος τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες οι οποίοι ειναι δυνητικά κακρινογόνοι.

Με τα στοιχεία ημερήσιας κατανάλωσης το κρατικό χημέιο θα μπορει να μελετήσει πόσοι πολυαρωματικοί υδρογονάθρακες εισέρχονται στον ανθρωπιπινο οργανισμό ανα ηλικία για να γινουν εκει και όπου χρειάζονται επιδιορθωτικές κινήσεις. 

«Απο μελέτες τις οποίες έχουμε κάνει βρισκόιμαστε όσο αφορά τα όρια βρισκόμαστε στα επιτρεπόμενα όμως πρέπει να γινει και εκτίμηση ποσες φορές τρωει η πόσο κρεας τρώει και έτσι με αυτό το προγραμμα θα μορέσουμε να κάνουμε και άλλη εκτιμηση για να δουμε αν οντος επιβαρυνεται με αυτό η όχι το ποσο πολυαρωματικούς υδρογονάθρακες παίρνει αυτη η ομάδα αυτό θα το δουμε μετά απο την εκτίμηση κινδύνου που θα γίνει . Υπολογίζουμε γύρω στον Σεπτέμβρη.» εξήγησε ο κύριος Γιαννόπουλος. 

Η συγκεκριμένη έρευνα εναι η πρώτη επισημη εθνική έρευνα για την διατροφή των Κυπρίων σύμφωνα με τις απαιτησεις της Ευρωπαικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων. Παρων στην συνέντευξη τύπου ήταν και ο Υπουργός Υγείας ο οποίος δήλωσε ότι  «Μέσω της στρατηγικής αξιοποιήσης των αποτελεσμάτων που έοχυμε πλέον διαθέσιμα το Υπουργείο Υγειας είναι πλέον σε θέση να διαμορφώσει πολιτική σχετικά με τη διατροφή του κυπριακού πληθυσμού καθώς και στρατηγική για τη διενέργεια επιδημιολογικων μελετών και δράσεων προαγωγής υγείας.» 

Επισης απο την έρευνα διεφανει πως το μεγαλύτερο ποσοστο παχυσαρκίας καταγράφεται στην Παφο με 26,7% ενώ στην Λαρνακα το μεγαλυετρο ποσοστο υπέρβαρων με 28,2 τοις εκατο. Η έρευνα στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα είδη και οι κατηγορίες τροφίμων χρηματοδοτήθηκε απο την Ευρωπαική αρχή ασφάλειας τροφίμων και υλοποιήθηκε απο το γενικό χημείο του Κράτους σε συνεργασια με το ερευνητικό και εκπαιδευτικό ινστιτούτο υγεία του Παιδιού.


Ευγενία Σέργη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.