Κυπριακό Βαρόμετρο Ιουλίου 2012

 

 Η έρευνα ασχολήθηκε με τα θέματα της επικαιρότητας και τις Προεδρικές Εκλογές του 2013 και παρουσιάσθηκε από τη διευθύντρια Ειδήσεων του ΑΝΤ1, Έλλη Κοτζαμάνη, με καλεσμένους στο στούντιο τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, Νίκο Κατσουρίδη, τον ακαδημαϊκό Κώστα Γουλιάμο, τον επικοινωνιολόγο Ισίδωρο Κολώτα και τον διευθυντή της Έβρεσις Νικόλα Νικολάου.

Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες απάντησαν ότι τα οικονομικά των ιδίων και των οικογενειών τους είναι χειρότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι πολίτες πιστεύουν επίσης ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο θα κρατήσει περισσότερο από δύο χρόνια σε ποσοστό 66,1%.

Επίσης ποσοστό 51,3% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ενώ ποσοστό 32,1% τάσσεται εναντίον.

Οι κύριοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Κατσουρίδης είχαν έντονη αντιπαράθεση για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση διακρατικού δανείου αν και αμφότεροι χαρακτήρισαν διάβολο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε ότι αφορά τη δημοτικότητα των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, 55,6% εκφράζουν θετική γνώμη για τον Νίκο Αναστασιάδη και 36,6% αρνητική. Ακολουθεί ο Γιαννάκης Ομήρου με 42,3% θετική και 44% αρνητική γνώμη. Τρίτος ο Άντρος Κυπριανού με 42,1% θετική γνώμη, αλλά και την υψηλότερη αρνητική 50,1%. Ποσοστό 48,8% έχει θετική γνώμη για τον Δημήτρη Συλλούρη και 40,2% αρνητική, και ακολουθεί ο Μάριος Καρογιάν με 36,7% θετική και 49,7% αρνητική γνώμη. Ποσοστό 38,9% έχει αρνητική γνώμη για την Ιωάννα Παναγιώτου 35,5% θετική.

Τα ποσοστά της δημοτικότητας των αρχηγών σχολίασαν οι Κώστας Γουλιάμος και Ισίδωρος Κολώτας.

Στο ερώτημα ποιον θα ψήφιζαν, εάν είχαμε την ερχόμενη Κυριακή Προεδρικές Εκλογές, ποσοστό 34,3% επέλεξε τον Νίκο Αναστασιάδη 19,3% τον Σταύρο Μαλά και 17,2% τον Γιώργο Λιλλήκα.

Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου για Βουλευτικές Εκλογές, ο ΔΗΣΥ εξασφαλίζει ποσοστό 26%, το ΑΚΕΛ 19,7%, το ΔΗΚΟ 8,5% η ΕΔΕΚ 4.6%, το ΕΥΡΩΚΟ 3,3% και οι Οικολόγοι 1,9%.

Αναφορικά με την απόδοση της κυβέρνησης, το 65,6% των συμμετεχόντων στο Κυπριακό Βαρόμετρο δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, λίγο δήλωσε το 16,9%, αρκετά το 12,4% και πολύ ικανοποιημένο το 4,8%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίηση για την απόδοση της Κυβέρνησης από τον Νοέμβριο του 2008 που διενεργείται το Κυπριακό Βαρόμετρο.

Η συλλογή των στοιχείων της έρευνας έγινε μεταξύ 09 και 14 Ιουλίου, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, και σε αυτή συμμετείχαν 1416 άνδρες και γυναίκες.

 

 

 

Nωρίτερα: 

Το Κυπριακό Βαρόμετρο Ιουλίου το οποίο παρουσιάσθηκε χθες βράδυ από την Διευθύντρια Ειδήσεων του ΑΝΤ1 Έλλη Κοτζαμάνη κατέγραψε σαφές προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη για τις Προεδρικές Εκλογές. 

 
Στο ερώτημα ποιον θα ψήφιζαν, εάν είχαμε την ερχόμενη Κυριακή Προεδρικές Εκλογές, και υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Γιώργος Λιλλήκας και ο Σταύρος Μαλάς, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν: 34,3% τον Νίκο Αναστασιάδη 19,3% τον Σταύρο Μαλά και 17,2% τον Γιώργο Λιλλήκα. 
 
Το 7,2% θα έριχνε άκυρο ή λευκό, το 7,9% δεν θα ψήφιζε, ενώ το 14,1% δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε. 
Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου για Βουλευτικές Εκλογές, ο ΔΗΣΥ εξασφαλίζει ποσοστό 26%, το ΑΚΕΛ 19,7%, το ΔΗΚΟ 8,5% η ΕΔΕΚ 4.6%, το ΕΥΡΩΚΟ 3,3% και οι Οικολόγοι 1,9%. 
 
Τα αποτελέσματα σχολίασαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης. 
 
Αναφορικά με την απόδοση της κυβέρνησης, το 65,6% των συμμετεχόντων στο Κυπριακό Βαρόμετρο δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, λίγο δήλωσε το 16,9%, αρκετά το 12,4% και πολύ ικανοποιημένο το 4,8%.
Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίηση για την απόδοση της Κυβέρνησης από τον Νοέμβριο του 2008 που διενεργείται το Κυπριακό Βαρόμετρο. 
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.