Χωρίς αντιικά φάρμακα τα ιδιωτικά φαρμακεία λόγω αυξημένων περιστατικών εποχιακής γρίπης

Πληροφορίες για τα περιστατικά που συνεχίζουν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και το Μακάρειο νοσοκομείο.

Εξαφανίστηκαν τα αντιικά φάρμακα από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με αποτέλεσμα να σπεύδουν οι αρμόδιοι για να κάνουν νέες παραγγελίες. Κανένα πρόβλημα με τα δημόσια νοσηλευτήρια διαβεβαιώνει ο Υπουργός και τονίζει ότι τα νέα εμβόλια για τη γρίπη Αλφα θα παραληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Κανένα νέο σοβαρό περιστατικό τις τελευταίες τρεις μέρες. Πληροφορίες για τα περιστατικά που συνεχίζουν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και το Μακάρειο νοσοκομείο.

Τα αυξημένα περιστατικά γρίπης Αλφα, και ο φόβος φαίνεται να διακατέχει τους πολίτες, με αποτέλεσμα να τρέχουν στους γιατρούς μόλις παρουσιάσουν συμπτώματα γρίπης, έχουν εξαφανίσει από τα ράφια των φαρμακείων τα αντιικά φάρμακα.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Φαρμακευτικού συλλόγου Ελένη Πιερα «Το Ταμιφλού έχει παρουσιάσει έλλειψεις τις τελευταίες εβδομάδες αλλα όπως έχω τωρα ενημερωθεί από τον αντιπρόσωπο έχει παραληφθεί σήμερα μία μικρή ποσότητα και το ιδιο θα γίνει και αρχές τις άλλες εβδομάδας.  Είναι φάρμακο συνταγής δεν μπορεί να δίνεται χωρίς συνταγή και αποφασίζει ο ιατρός ανάλογα με τον ασθενή.»

Οπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στη μεσημβρινή εκπομπή του Αντέννα Μέρα Μεσημέρι, ελλείψεις σε αντιικά φάρμακα υπάρχουν μόνον στον ιδιωτικό τομέα και όχι στο δημόσιο. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής στο μακάρειο Νοσοκομείο.

 «Εμεις εδώ δεν έχουμε έλλειψη ούτε σε αντιικά φάρμακα αλλα ούτε και σε εμβόλια συνεπώς ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται, πολλοί γονείς αναζητούν αντιική αγωγή»

Οσον αφορά τα εμβόλια για τη γρίπη Αλφα, ο Υπουργός ανέφερε ότι η παραγγελία για άλλες πέντε χιλιάδες, πέραν από τις 50 χιλιάδες που ήταν το αρχικό απόθεμα και έχουν εξαντληθεί, αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα. «Λογω της υπερβοικής ζήτησης απο όλες τις χώρες΄καθυστερεί και η παραγωγή τους απο την συγκεκριμένη εταιρεία λόγω της αύξησης που είχε αρα με την ενμέρωση  που είχα χθες το βράδυ είναι ότι την ερχόμεη Δευτέρα η Τρίτη θα τα παραλάβουν.»

Σύμφωνα με τους αρμοδίους τις τελευταίες τρεις μέρες δεν υπήρξε κανένα νέο σοβαρό περιστατικό γρίπης Αλφα. Παρόλα ταύτα έξι άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στις εντατικές των νοσοκομείων.

«Έχουμε περιστατικά βέβαια ο κόσμος φαίνεται έχει αγχωθεί και έτσι εισάγονται στα νοσοκομεία και κάποια περιστατικά τα οποία είναι αρκετά ήπια αλλά εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι δεν έχει νέα σοβαρά περιστατικά» δήλωσε η Προιστάμενη μονάδας επιτήρησης λοιμόδων νοσημάτων Μαρία Κολιού.

Το 9μηνο βρέφος από τη Λεμεσό που εισήχθη χθες στην εντατική του Μακάρειου Νοσοκομείου, μετακινήθηκε στο παιδιατρικό τμήμα καθώς η κατάσταση του παρουσίασε βελτίωση. Εκεί νοσηλεύονται άλλα 7 παιδιά με γρίπη Α.


Όπως δήλωσε ο Διευθυντής παιδιατρικής Κλινικής Μακάρειου Αβράαμ Ηλία « Τις τελευταίες δέκα ημέρες δεν είχαμε σοβαρό περιστατικό ως επιπλοκή της γρίπης Α το οποίο χρειάστηκε νοσηλεία  και η προσέλευση εδώ είναι μειωμένη δεν παρατηρείται η έξαρση των περιστατικών που είχαμε την προ προηγούμενη εβδομάδα»

Σύμφωνα με την κυρια Κολιού καθημερινά αποστέλλονται δείγματα από τα νοσοκομεία των επαρχιών, στο χημείο του νοσοκομείου Λευκωσίας, για να διακριβωθεί κατά πόσον πρόκειται για γρίπη άλφα. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι από τα μέσα Ιανουαρίού έως σήμερα έχουν αποσταλεί 200 δείγματα, από τα οποία τα 150 ήταν θετικά.

Ευγενία Σέργη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.