Γνωμάτευση Γενικού Εισαγγελέα για Πρόεδρο και Διευθυντή ΟΚΥΠΥ

Γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων του προέδρου, αλλά και για τη διαδικασία διορισμού του Γενικού Διευθυντή του ΟΚΥΠΥ, ζητά ο Γενικός Ελεγκτής. Γνωμάτευση από τον Κώστα Κληρίδη, ζητά και το Συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ, για Κατ ισχυρισμόν φοροδιαφυγή του διευθυντή του οργανισμού.

Τον γόρδιο δεσμό, που απειλεί με νέα καθυστέρηση την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, καλείται να λύσει ο Γενικός Εισαγγελέας. Οι απαντήσεις του Κώστα Κληρίδη, αφορούν, πρώτον, τα περί ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφερόντων για τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ντέιβιντ Νίκολσον, τα προσόντα Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών υπηρεσιών υγείας Νικόλαου Πολύζου, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον διορισμό του.

Τα ζητήματα θα παραπεμφθούν από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος παρουσίασε στην βουλή σχετική έκθεση μετά από αίτημα της Επιτροπής Ελέγχου. Προσθέτοντας πως ο κ. Νίκολσον διαχειρίζεται τρία νοσοκομεία στην Βρετανία, ενώ η σύζυγος του άλλα δύο. Στον κύριο Μιχαηλίδη, απάντησε ο ίδιος ο Ντέιβιντ Νίκολσον, ο οποίος παρέστη στην συνεδρία. 

«Παρέχω συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα υγείας εδώ και σαράντα χρόνια, τόσο στη Βρετανία όσο και στο εξωτερικό. Συνεργάζομαι με περισσότερες από σαράντα χώρες. Για την συνεργασία μου με τρία νοσοκομεία στης Βρετανίας, όπως και ό,τι άλλο αφορά τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, δεν είναι τίποτα μυστικό. Εύκολα, με μια αναζήτηση στο Google, μπορεί να εντοπιστούν τα πάντα». 

Παράλληλα, ο Κώστας Κληρίδης καλείται να γνωματεύσει και για κατά ισχυρισμό καταγγελία, φοροδιαφυγής εκ μέρους του κυρίου Πολύζου, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥΠΥ, χθες το βράδυ, για παραπομπή του θέματος στον Γενικό Εισαγγελέα. Αυτό ανέφεραν στην επιτροπή Ελέγχου οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών που συμμετέχουν ex officio στο Συμβούλιο του Οργανισμού, ενώ λόγο θα έχει και ο Φόρος Εισοδήματος. 
 
Σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι είναι σωστή η απόφαση μας και ο κύριος Πολύζος, πληροί τα προσόντα του Σχεδίου Υπηρεσίας για τον διορισμό του στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Το θέμα όμως θα αποφασισθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο κατά την εξέταση προσφυγών των ανθυποψηφίων του. Εκεί θα κριθούμε και εμείς. 

Η συνεδρία της Επιτροπής διεξήχθη στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος προήδρευσε και της συνεδρίας.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.