Στον Γενικό Εισαγγελέα τα πορίσματα της πειθαρχικής έρευνας για το χαλούμι

Ετοιμότητα να αποσύρει, υπο προυποθέσεις, τις αιτήσεις της για την ακύρωση του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκφράζει η εταιρεία John & Paschalis. Ο ορος που θέτει είναι η τροποποίηση κανονισμών και προδιαγραφών στον φάκελο του χαλουμιού που κατέθεσε η Κ.Δ στην Ε.Ε. Την ιδια ωρα, ο Υπουργός Εμπορίου γνωστοποίησε ότι τα πορίσματα της πειθαρχικής ερευνας που διεξήχθη για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού εχουν σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα, κάνοντας λόγο και για επίθεση που δέχεται εκ των εσω η υπόθεση χαλούμι.

Μετά το δικαστικό βατερλώ της Κύπρου για το χαλούμι στο Ηνωμένο Βασίλειο και την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η εξέλιξη στο εσωτερικό της χώρας, η εταιρεία John & Paschalis που πέτυχε με απόφαση δικαστηρίου την ακύρωση του εμπορικού σήματος του χαλουμιού, εμφανίζεται έτοιμη για συμβιβασμό, υπό προυποθέσεις. 

Συγκεκριμένα η εταιρεία σε ανακοίνωση της αναφέρει «H John & Paschalis, τονίζει την ετοιμότητά της να αποσύρει τις εν λόγω αιτήσεις, εφόσον το Υπουργείο αποδεχθεί για πρώτη φορά εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τροποποίηση των αντιαναπτυξιακών και λανθασμένων κανονισμών των εμπορικών σημάτων και των προδιαγραφών που περιέχονται στον φάκελο κατοχύρωσης που κατατέθηκε στην Ε.Ε αναφορικά με την παραγωγή του χαλουμιού.» 

Στην ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία σημειώνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσπάθησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα για να εγγράψει το χαλούμι ως Προιόν Ονομασίας Προέλευσης στην Ε.Ε με προδιαγραφές που δεν απαιτούνταν, ενώ κάνει λόγο και για πρότερη προσπάθειά της για συμβιβασμό, με τα Υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου ωστόσο να μην ανταποκρίνονται στην πρόσκλησή της για συνάντηση. 

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο Υπουργός Εμπορίου, ο οποίος έκανε λόγο για επιθέσεις που δέχεται εκ των έσω η υπόθεση χαλούμι, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι κυπριακές αρχές καταχώρησαν ήδη αίτηση για επανεγγραφή του εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, τοποθετήθηκε και για την πορεία της έρευνας για τυχόν παραλείψεις που οδήγησαν στην απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

 «Ανεξάρτητος λειτουργός διεξήγαγε πειθαρχική έρευνα, η οποία έχει ολοκληρωθεί και τα πορίσματά της στάλθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα. Νιώθω απογοήτευση αλλά είμαι και αποφασισμένος να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό στο μέλλον». 

Σημείωσε μάλιστα ότι το περιστατικό αποκάλυψε ελλείψεις και αδράνεια από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου και λόγω τούτου γίνεται προσπάθεια όπως ενισχυθεί η ομάδα που χειρίζεται το φάκελο του χαλουμιού. 

Yπέρμαχοι της απόσυρσης και κατάθεσης νέου, τροποποιημένου φακέλου για το χαλούμι, εμφανίστηκαν στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου. 

Πάντως τόσο ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αγελαδοτρόφων, όσο και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, εκτιμούν ότι η εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τις εξαγωγές χαλουμιού. 


Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.