Συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ ΠΙΣ-ΟΑΥ

Συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ ΠΙΣ και ΟΑΥ ενώ ο Yπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως το θέμα της άσκησης της ιδιωτικής ιατρικής αποτελεί κόκκινη γραμμή. Ποια η πρόταση του Υπουργού για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των γιατρών.

Η δεύτερη συνάντηση των τριών μερών Υπουργού Υγείας Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας διήρκησε τρεις ώρες.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης είναι αποκλίσεις, συγκλίσεις, κόκκινες γραμμές αλλά και μία νέα πρόταση του Υπουργού. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως συζητήθηκαν οι προτάσεις του ΟΑΥ και τέθηκαν τα θέματα με τις εισηγήσεις του ΠΙΣ.

Η συνεννόηση που έχουμε είπε ο κ. Ιωάννου είναι ότι «θα δοθούν και οι τελικές προτάσεις από πλευράς του ΠΙΣ τις επόμενες ημέρες και εκεί που υπάρχουν συγκλίσεις καλώς εκεί που συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και που φαίνεται ότι υπάρχουν σε κάποια θέματα επαφίεται πλέων ατομικά στον κάθε ιατρό να αποφασίσει εάν θα συμβληθεί με το σύστημα ή όχι».

Θεωρώ είπε ο Υπουργός ότι σε αρκετά θέματα υπάρχουν συγκλίσεις και σε καίρια θέματα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως για το θέμα της άσκησης ιδιωτικής ιατρικής που θέτουν οι ιατροί, ο νόμος είναι ξεκάθαρος ,τι προβλέπει και τι όχι και δεν πρόκειται δεν είναι πρόθεση μας είπε να αλλάξουμε την φιλοσοφία του σχεδίου.

Στην συνάντηση ο Υπουργός Υγείας σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ιατρών κατέθεσε πρόταση για να δύναται είτε οι προσωπικοί είτε και οι ειδικοί ιατροί σε συγκεκριμένε ώρες το βράδυ τα ΣΚ και τις αργίες δηλαδή εκτός πλαισίου του ΓΕΣΥ να μπορούν χρεώνουν συμπληρωμή 25 ευρώ . Θα περνά πάλι από το ΓΕΣΥ ο ιατρός θα αμοίβεται από το σύστημα αλλά θα υπάρχει και συμπληρωμή 25 ευρώ. 

Απαντώντας για την πράταση του Υπουργού ο κ. Αγαθαγέλου είπε πως είναι δύο διαφορετικές ερμηνείες για το θέμα της ιδιωτικής ιατρικής. «Αντιλαμβάνεστε ότι και οι ιατροί είναι άνθρωποι και θα πρέπει να εργάζονται σε ανθρώπινο ωράριο. Είναι διαφορετικό από την ερμηνεία από την περίπτωση της υπερωριακής απασχόλησης. Είναι δυο διαφορετικοί όροι απο αυτό που εννοούμε εμείς ελεύθερη άσκηση ιδιωτικής ιατρική».

Όσον αφορά την συνάντηση ο κ. Αγαθαγγέλου μίλησε για ενατικό διάλογο με στόχο να αναλυθούν οι θέσεις του ΟΑΥ. Όπως είπε προκύπτουν αρκετά θέματα που πρέπει να ορστικοποιηθούν υπάρχουν συγκλίσεις σε ορισμένα αποκλίσεις σε άλλα στοχος να διαφανεί η τελική θέση του ΟΑΥ αλλά και του ΠΙΣ έτσι ώστε να καθοριστεί το τελικό πλαίσιο συμμετοχής των ιατρών μέσα στο ΓΕΣΥ. Ο ΠΙΣ έχει εντολή να διεκδικήσει το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών και των ιατρών .

Όσον αφορά τις συγκλίσεις και τις διαφωνίες ο κ. Αγαθαγγέλου δεν ήθελε να επισέθλει σε λεπτομέρειες. Είπε όμως για το θέμα της ιδιωτικής ιατρικής έχει ερμηνευθεί από τον νόμο ως έχει και για αυτό δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης εδώ ο ΠΙΣ είναι κατι που το έχει θέση ως προυπόθεση παρόλα αυτά υπάρχουν θέματα που τελικά θα περιληφθούν στο τελικό συμβόλαιο που θα κληθούν να υπογράψουν οι ιατροί. Η διαδικασία των εισηγήσεων θα κορυφωθεί όταν θα διαμορφωθεί το συμβόλαιο. Ο κάθε συνάδελφος θα  έχει όλα τα δεδομένα μπροστά του για να μπορεί να αποφασίσει.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του  ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου «κατατέθηκαν οι τελικές μας θέσεις δόθηκαν διευκρινίσεις θα πάρω το αισιόδοξο κομμάτι ότι υπάρχουν και συγκλίσεις και πλέον αναμένουμε τις θέσεις του ΠΙΣ. Τώρα το αντικείμενο μας είναι στην ουσία ο προυπολγισμός σε αυτό είναι οι ουσιαστικές συγκλίσεις».

Ευγενία Σέργη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.