Καμία πρόθεση στρατικοποίησης της Κύπρου διαμηνύει η κυβέρνηση

Να πέσουν οι τόνοι και να διαλυθούν τα σύννεφα στις σχέσεις με την Μόσχα που δημιουργήθηκαν μετά και τις τελευταίες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, επιθυμεί η Λευκωσία. Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί ισορροπημένη εξωτερική πολιτική στην βάση της ιδιότητας της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Λήξαν θεωρεί η Λευκωσία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον Αντένα αρμόδια κυβερνητική πηγή, το θέμα που προέκυψε με τις υποδείξεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, για συνέπειες που θα προκύψουν σε ενδεχόμενη ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Κύπρο. Ενώ σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καθορίζει την εξωτερική της πολιτική ως ανεξάρτητο κράτος με βάση και την ιδιότητα ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

«Κανείς δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ενοχλείται από το γεγονός ότι η Κύπρος προσπαθεί με ισορροπημένο τρόπο να παίξει ένα ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Αυτές είναι σχέσεις συνεργασίας, δεν μπορεί να ενοχλήσουν κανένα και, βεβαίως, τα όσα η ειδική στρατηγική, γεωγραφική θέση της Κύπρου μας επιτρέπει να προσφέρουμε σε χώρες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως στρατιωτικές κινήσεις, δεν είναι». 

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διεθνείς συμφωνίες με πολλά κράτη βάση των οποίων παρέχονται διευκολύνσεις για ανθρωπιστικούς λόγους. Και απέρριψε τα όσα ακούγονται περί προσπαθειών στρατικοποίησης του νησιού. 

«Τουναντίον προσπαθούμε να επιλύσουμε το Κυπριακό, που είναι πρόβλημα κατοχής και παρουσίας κατοχικού στρατού. Να φύγει ο στρατός θέλουμε. δεν γίνονται προσπάθειες στρατικοποίησης και αυτή η παρατήρηση δεν μπορεί να αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία».

Προηγήθηκε χθες η τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, και η προσπάθεια από αμφότερες τις πλευρές να εξηγήσουν τις θέσεις τους αλλά και τις κινήσεις τους στο νέο αναδυόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν όπως τους επόμενους μήνες συναντηθούν. 

Για διατάραξη των σχέσεων με την Ρωσία, που δεν είναι προς το συμφέρον της Κύπρου κάνει λόγο το ΑΚΕΛ και κατηγορεί την κυβέρνηση για δογματισμούς και αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική. Ενώ το κίνημα Αλληλεγγύη σε ανακοίνωση αναφέρει ότι με την παραχώρηση μόνιμων στρατιωτικών διευκολύνσεων σε ξένες χώρες η στρατικοποίηση της Κύπρου είναι ήδη γεγονός. 

Πάντως οι ρωσικές υποδείξεις με αποδέκτη την Λευκωσία έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση και στο εξωτερικό, με ξένα μέσα να κάνουν αναφορές στις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών. Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.