Σοκάρουν τα στοιχεία για τους άστεγους στην Κύπρο

Διπλασιάστηκαν την τελευταία τριετία οι άστεγοι στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας. Την ίδια στιγμή, αναζητούνται τρόποι για περιορισμό των υψηλών ενοικίων.

Σοκάρουν τα στοιχεία για τους άστεγους στην Κύπρο. Σύμφωνα με τους αριθμούς  που κατατέθεσε στην επιτροπή Εσωτερικών της βουλής από, το υπουργείο Εργασίας, παρά το έξοδο από την οικονομική κρίση οι άστεγοι στην Κύπρο διπλασιάστηκαν μέσα σε τρία χρόνια.

Το γεγονός πως οι άστεγοι είναι στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί ή Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε εγκαταστάθηκαν για σκοπούς εξεύρεσης εργασίας, ουδόλως μειώνει το μέγεθος και τη σημασία του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις αστέγων που έτυχαν διαχείρισης από της Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ανά επαρχία, είναι: στη Λευκωσία το 2015, καμία περίπτωση, το 2016 μια, ενώ το 2017 49 περιπτώσεις. Στη Λεμεσό, το 2015 13, το 2016, 21 και το 2017, 24. Στη Λάρνακα ανήλθαν σε 4 το 2015, σε 21 το 2016 και σε 40 το 2017. Στην Πάφο, 6 το 2015 και το 2016 και 15 το 2017, ενώ στην Αμμόχωστο ήταν 3 το 2015, 0 το 2016 και 1 το 2017.

Σε ότι αφορά τους άστεγους που έλαβαν οικονομική βοήθεια, το 2015, ήταν 18, το 2016 35 και το 2017 ανήλθαν στους 76. Στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών, συζητήθηκε σε συνάρτηση και η ραγδαία αύξηση των ενοικίων παγκύπρια και ιδιαίτερα στη Λεμεσό, καθως τα προβλήματα που προκαλούνται κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, αναφέρεται ότι εξετάζονται τρόποι προκειμένου να θεσπιστεί νέα στεγαστική πολιτική για την ικανοποίηση μεταξύ άλλων των στεγαστικών αναγκών των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου εργασίας Χρίστο Μαληκκίδηςτο υπουργείο ετοιμάζει μελέτη που θα είναι έτοιμη εντός Ιανουαρίου, για την καταγραφή στις αλλαγές στην αξία των κατοικιών ανά τετραγωνικό μέτρο, με στόχο να τροποποιηθεί ο υφιστάμενος κανονισμός και να αυξηθεί το επίδομα ενοικίου στους λήπτες ΕΕΕ.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.