Συμφωνία Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισραήλ για τον αγωγό East Med

Σε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med κατέληξαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ισραήλ. Αυτό υποστηρίζουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που φιλοξενούν και σχετικές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ.

Σε οριστική συμφωνία κατέληξαν Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού East Med. Αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα Times of Israel, σύμφωνα με την οποία, το έργο θα κοστίσει πάνω από επτά δισεκατομμύρια δολάρια. Αναφέρεται ακόμη, ότι στην συμφωνία τονίζεται ότι το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, Γιούλα Στάϊνιτς, ο οποίος επιβεβαιώνει τα περί συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών και εκφράζει την εκτίμηση ότι ο East Med θα μπορούσε να μειώσει, σε κάποιο βαθμό, και την αραβική επιρροή στην Ευρώπη.

Για συμφωνία όμως κάνει λόγο και ο τηλεοπτικός σταθμός Hadashot, ο οποίος σημειώνει πως οι εργασίες για τον East Med θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια.

Ωστόσο, καμία επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε από τις κυβερνήσεις Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα περί συμφωνίας, περιορίστηκαν να επαναλάβουν ότι οι εμπλεκόμενες χώρες, βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή του East Med. Διευκρινίζοντας, ότι από την ημέρα επίτευξης της συμφωνίας, θα απαιτηθούν πέντε εβδομάδες προκειμένου το περιεχόμενό της να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα πάντως, με διπλωματική πηγή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, το θέμα θα συζητήσουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενόψει της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στις 20 Δεκεμβρίου στο Ισραήλ, κατά την οποία, όπως επισημαίνεται, θα προκύψουν εξελίξεις σε σχέση με τον αγωγό East-Med.

Το μεγαλεπήβολο έργο αφορά την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο, ο οποίος θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ με τις τρεις χώρες και μέσω του East Med, θα γίνεται η προμήθεια φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Ο αγωγός East Med θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Κύπρου και θα εκτείνεται για δύο χιλιάδες 200 χιλιόμετρα, για να φτάσει στο "Οτράντο" της Ιταλίας, μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, έως το 20.30.Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...