Πρώτο 10ημερο Δεκεμβρίου έρχεται η κυρία Λουτ

Υπάρχουν νεώτερα σε σχέση με την αποστολή της κυρίας Τζέιν Χολ Λούτ. Νέες τουρκικές απειλές, αυτή την φορά από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στο πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου αναμένεται στη Κύπρο, η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. Τζειν Χολ Λουτ. 

Μετά από μέρες άγονης αναζήτησης της η κυρία Λουτ απάντησε χθες το τηλέφωνο στο Διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και όπως εγκύρως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, του εξήγησε πως η παρατεταμένη απουσία της από το προσκήνιο, οφειλόταν σε κάποιο προσωπικό ζήτημα που αντιμετώπιζε, που καμία σχέση δεν έχει με την αποστολή της. Το διαβεβαίωσε μάλιστα πως πολύ σύντομα θα επανέλθει στα καθήκοντα της και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της.

Αν και δεν έδωσε συγκεκριμένες ημερομηνίες για την επάνοδο της εκτιμάται πως η κυρία Λουτ θα βρεθεί στη περιοχή στις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρώσει την αποστολή της. Να πετύχει δηλαδή συμφωνία επί των όρων αναφοράς που επιτρέψουν την ανάληψη μίας νέας προσπάθειας από τα Η.Ε.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ωστόσο πως λόγο του ζωτικού χρόνου που χάθηκε μοιραία θα πρέπει να μετατοπιστεί και το χρονοδιάγραμμα που η ίδια η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ έθεσε, για συμφωνία των όρων αναφοράς μέχρι τα Χριστούγεννα.Πλέον η προσπάθεια είναι όπως η αποστολή της κυρίας Λούτ ολοκληρωθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει πως θα συμπέσει με τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης του ΓΓ για ανανέωση της Ουνφικυπ. Γεγονός που προκαλεί ανησυχία στη Λευκωσία, λόγω και των πιέσεων που υπάρχουν για αλλαγή των όρων εντολής της Δύναμης.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν παράλληλα πως ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί και η προσέγγιση της κυρίας Λούτ, η οποία προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες δεν αποκλείεται να φέρει ή ίδια στο τραπέζι κάποιες ιδέες. Τόσο επί της ουσίας όσο και στο θέμα της διαδικασίας, όπου όπως εξήγησε δεσμεύεται από την θέση Γκουτέρες, ότι η νέα διαδικασία δεν μπορεί να είναι ανοικτού τέλους. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζεται και η επιδείνωση του κλίματος με τις καθημερινές πλέον απειλές της Τουρκίας, σε σχέση με τις έρευνες της Exxon Mobil στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Απειλές από Γιλντιρίμ


Ο πρόεδρος της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης εξαπέλυσε νέες απειλές κατά των μεγάλων Πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Μεσόγειο, προειδοποιώντας τις πως η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή θα απαντήσει σε τετελεσμένα που είναι ενάντια στα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των Τ/κ.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο 9ης Σεπτεμβρίου, ο πρώην Πρωθυπουργός και στενός συνεργάτης του Ερντογάν ισχυρίστηκε πως οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία της ανθρωπότητας και επομένως κατά τον νεοφανή ισχυρισμό του, δεν συνάδει ούτε με το εθνικό ούτε το διεθνές δίκαιο μια χώρα ή μια κοινότητα να την καρπούται και να την εκμεταλλεύεται μονομερώς.

Κατά τον Γιλντιρίμ θα πρέπει οπωσδήποτε η Νότια Κύπρος, όπως αποκάλεσε την Κυπριαή Δημοκρατία, να συμφωνήσει με τη βόρεια, προκειμένου να γίνει η όποια εξόρυξη, στην ΑΟΖ της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών υδάτων.

Αυτό πρόσθεσε είναι ένα κρίσιμο σημείο και συνεπώς θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ούτε ένα χιλιοστό από τα δικαιώματα και συμφέροντά της στη θάλασσα, κατέληξε ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο οποίος καταφέρθηκε και κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την ότι συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της στο θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.