Το BARBAROS στο τεμάχιο 4 της Κυπριακής ΑΟΖ – Με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων της Τουρκίας

Τις προηγούμενες μέρες το Τουρκικό ερευνητικό κινείτο στην περιοχή που εφάπτονται η ΑΟΖ Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου.

Σε περαιτέρω κλιμάκωση των προκλήσεων της προχωρά η Τουρκία. Το Barbaros συνοδεία πολεμικών πλοίων εισήλθε εντός του τεμαχίου τέσσερα της Κυπριακής ΑΟΖ. Ψυχραιμία συστήνει η Λευκωσία η οποία κινείται προληπτικά στο διπλωματικό παρασκήνιο. 

Συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες με στόχο τη δημιουργία σκηνικού έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το πρωί επιδεικτικά και με την συνοδεία πολεμικών πλοίων το τουρκικό ερευνητικό Barbaros εισήλθε στο κυπριακό ενεργειακό τεμάχιο τέσσερα. Στα όρια της ελληνικής με την κυπριακή υφαλοκρηπίδα εξακολουθεί να κινείται η φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού Ψαρά. Η προκλητική παρουσία του Barbaros θεωρείται ως τουρκική απάντηση στην γεώτρηση των Exxon Mobil Qatar Petroleum στο θαλασσοτεμάχιο 10 και ήταν εξέλιξη η οποία αναμενόταν. Ψυχραιμία και ενέργειες στο διπλωματικό πεδίο αντιπαρατάσσει η Λευκωσία.

«Αυτή η κινητικότητα περισσότερο με λόγια είναι συνεχόμενη και είναι προφανές ότι η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει την εικόνα διεθνώς ότι εδώ στην Κύπρο υπάρχει μια διαφορά. Διαφορά δεν υπάρχει. Εμείς δεν μπαίνουμε σε σχόλια είτε δηλώσεις όσο και αν είναι προκλητικές είτε ανακριβειών που ακούγονται από το τουρκικό υπεξ. Η ΚΔ με βάση το διεθνές δίκαιο προχωρά. Συγκλίνουν εδώ στις θάλασσες μας συμφέροντά πολλών μεγάλων εταιρειών κολοσσών και σημαντικών χωρών», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, προχώρησε στην παράνομη δέσμευση μεγάλης θαλάσσιας έκτασης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η οποία επικαλύπτει μέρος των ενεργειακών τεμαχίων τέσσερα και πέντε. Η παράνομη Navtex, δέσμευσε την περιοχή από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα κανονικά συνεχίζονται οι γεωτρητικές εργασίες στο τεμάχιο 10 από το βυθοτρύπανο των εταιρειών των Exxon Mobil Qatar Petroleum.


 

Μάριος Αδάμου

Βασίλης

20/11/2018>22:23

Αν βάλετε και κανένα χάρτη των τεμαχίων, θα βοηθούσε!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.