Μαζικές οι εξορμήσεις κυνηγών άγριων μανιταριών. Βίντεο για την ορθή μέθοδο

Από εκατοντάδες συλλέκτες μανιταριών κατακλύζονται καθημερινά τα βουνά του Τροόδους. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που δεν γνωρίζουν πως ακριβώς πρέπει να συλλέγουν τον λαχταριστό μεζέ, με αποτέλεσμα να προκαλούν οικολογική καταστροφή. Πιο κάτω, πλάνα και χρήσιμες συμβουλές από τον «καθηγητή» των μανιταριών, Νεόφυτο Νεοφύτου.

Το αδιαχώρητο παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις βουνοπλαγιές του Τροόδους από τους λάτρεις των μανιταριών.

Για τη συλλογή των μανιταριών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χτένες ή άλλα γεωργικά εργαλεία, αφού όπως δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο Νεόφυτος Νεοφύτου, ο καθηγητής των μανιταριών όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, με αυτά προκαλείται τεράστια οικολογική καταστροφή.

«Εδώ βλέπετε πως καταστρέφουν το δάσος κάποιοι ασυνείδητοι ή κάποιοι που δεν έχουν ιδέα πως βρίσκουμε μανιτάρια. Βλέπετε. Με χτενιές σκαλίζουν τους νίχους, τα πάντα. Τούτο για να επανέλθει στην κανονική του, βλέπετε και δύο μανιτάρια εκεί, για να επανέλθουν στην κανονική τους κατάσταση μπορεί να περάσουν και 2 με 3 χρόνια.» εξηγεί.

Στο στόχαστρο των περισσότέρων βρίσκεται ο βασιλιάς των μανιταριών. Το κόκκινο μανιτάρι, ενώ στον κουβά μπαίνουν επίσης άσπρα μανιτάρια, μανιτάρια της Αναθρήκας ή βανούκας και οι βολετοί

Όπως εξηγεί ο κύριος Νεόφυτος «Τούτο εν κότσινο. Αφαιρούμε το. Κόφκουμε τον νούρο. Χώνουμε το. Τούτο είπαμε θανατηφόρο πριν. Πιο μέσα έχουμε ήμερα, αλλιώς βολετοί, αλλιώς καθαριστή. Γιατί καθαρίζονται έτσι είπαμε. Αφαιρούμε τα. Πιο μέσα έχει κάτι μικρά βλέπετε τα αφήνουμε τα. Καλύφκουμεν τα για να τα έβρουμε ξανά.»

Οι συλλέκτες των μανιταριών σύμφωνα με τον κύριο Νεοφύτου, δεν πρέπει επίσης να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους σε κύριες οδικές αρτηρίες γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. Ενώ θα πρέπει να φοράνε και συγκεκριμένη ενδυμασία.

«Ολες οι χαράδρες όταν μπούμε μέσα στο δάσος είναι οι ίδιες. Και επειδή έχει ομίχλη τακτικά ή κάποιοι νυχτώνονται πιθανόν να χαθού. Οπότε φορώντας κάτι φανταχτερό πάνω μας και έχουμε και μία σφυρίχτρα σε περίπτωση που χαθούμε και δεν έχει και λήψη το κινητό μας σε κάποια σημεία είμαστε πιο εύκολοι να μας εντοπίσει κάποιος.»

Το Τμήμα Δασών με ανακοίνωση προειδοποιεί τους συλλέκτες μανιταριών πως θα κλείσει περιοχές στα ορεινά, εάν συνεχίσουν να μην σέβονται το περιβάλλον. Και υπενθυμίζει ότι υπάρχουν και αρκετά είδη μανιταριών που δεν τρώγονται


Και κάτι τελευταίο. Προσοχή από τις φίνες, αφού συνεχίζουν να σεριανίζουν στις αγροτικές περιοχές.

 


Κώστας Σάββα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...