€219 χιλ «κερασμένα» λεφτά του κυπριακού λαού

Δεν καταργήθηκαν οι εισφορές στα κόμματα, διαπιστώνει ο Γενικός ελεγκτής στην Έκθεση του. Όπως αναφέρει , μεσούσης της οικονομικής κρίσης η χρηματοδότηση των κομμάτων αυξήθηκε κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ επαναφέρει στην επιφάνεια και τα μεγάλα ποσά που ξοδεύει η Βουλή για σκοπούς φιλοξενίας.

Έκθεση καταπέλτης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Βουλή των αντιπροσώπων. Διαπιστώνει ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης και σε διάστημα 2 ετών, ο προϋπολογισμός για τη χορηγία των πολιτικών κομμάτων αυξήθηκε κατά 50% ή κατά €3,5 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2015. 

Η αύξηση οφείλεται μεταξύ άλλων στην αύξηση των κοινοβουλευτικών συνεργατών οι οποίοι ήταν 69 και από το 2016 αυξήθηκαν στους 101. «Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας, στους Προϋπολογισμούς του 2018 και 2019, το ποσό της τακτικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων αυξήθηκε κατά €2.565.000, δηλαδή με το ποσό που είχε παραχωρηθεί το 2017 από το κράτος για ενίσχυση των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές», αναφέρει στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία. 

Και εισηγείται όπως σκέψεις για τέτοια σημαντική αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης θα έπρεπε να συνοδεύονται από την πλήρη κατάργηση των ιδιωτικών εισφορών στα κόμματα αλλά και ότι η αντιμισθία των κοινοβουλευτικών συνεργατών θα πρέπει να καταβάλλεται από τα πολιτικά κόμματα και όχι από το Λογιστήριο της Βουλής. 

Στο μικροσκόπιο της ελεγκτικής υπηρεσίας και τα έξοδα φιλοξενίας που χρεώνονται από την καντίνα της Βουλής. Σύμφωνα με την έκθεση η συνολική δαπάνη για κεραστικά όπως ποτά και σνακς που προσφέρθηκαν από την καντίνα για τα έτη 2015-2017 ξεπέρασε τις €219 χιλιάδες ευρώ. 

Στην έκθεση της, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει χαρακτηριστικά «Εκφράσαμε την άποψη ότι η δαπάνη για το κυλικείο είναι υπερβολική και θα πρέπει να γίνει σημαντική μείωση. Για σκοπούς ελέγχου της δαπάνης από το Λογιστήριο της Βουλής θα πρέπει, για κάθε τιμολόγιο που αφορά κεραστικά που προσφέρθηκαν από τις Διευθύνσεις της Βουλής που προσκομίζεται για πληρωμή, να επισυνάπτεται σχετική σημείωση από τις Διευθύνσεις της Βουλής με τα ονόματα και κεραστικά που προσφέρθηκαν». 

Η έκθεση καταγράφει επίσης δαπάνη 100,000 ευρώ για σκοπούς διαφώτισης, χωρίς να τίθενται οποιαδήποτε κριτήρια για την παραχώρηση της εν λόγω χρηματοδότησης στα κόμματα και μη έγκαιρη κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων για υπηρεσιακά ταξίδια με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους για ταξίδια στο εξωτερικό. 

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.