Mέτρα μετά τις απειλές Τούρκων Εμπρηστών (VIDEOS)

 

 Οδηγίες για μόνιμη παρουσία πυροσβεστικών οχημάτων στα δάση Πάφου, Τροόδους και Μαχαιρά έδωσαν Τμήμα Δασών, Ταμείο Θήρας και επαρχιακές διοικήσεις μετά τους εμπρησμούς στη Χερσόνησο του Ακάμα, οι οποίοι παραπέμπουν στις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες.

Σε κατάσταση επιφυλακής διατάχθηκαν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη και όλοι οι σταθμοί υπαίθρου, αφού την τελευταία βδομάδα καταγράφηκαν δέκα κακόβουλες πυρκαγιές

Τις πληροφορίες ότι οι πυρκαγιές στον Ακάμα ήταν κακόβουλες επιβεβαίωσε και το Τμήμα Δασών, το οποίο σήμερα ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση των καμένων περιοχών.

Στην πυρκαγιά του Νέου Χωρίου εντοπίστηκαν υπολείμματα στερεού πετρελαίου, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να εντοπιστούν αδιάσειστα στοιχεία και για τις άλλες 10 ύποπτες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν παγκύπρια την τελευταία εβδομάδα

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση καλεί τις αρμόδιες Αρχές να διερευνήσουν πλήρως και αποτελεσματικά τα αίτια των εγκληματικών πυρκαγιών στη Χερσόνησο του Ακάμα και να παρουσιάσουν ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων όσους ενέχονται.

Καλεί ταυτόχρονα τους κατοίκους της περιοχής του Ακάμα να επαγρυπνούν για την προστασία του δάσους της χερσονήσου, που αποτελεί μοναδική περιοχή φυσικού κάλλους.

 

Νωρίτερα: 

Στο συμπέρασμα ότι οι προχθεσινές πυρκαγιές στον Ακάμα τέθηκαν κακόβουλα, έχουν καταλήξει οι εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών, Ανδρέα Χρίστου και τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέα Αγγελίδη.

Στη χερσόνησο του Ακάμα βρίσκονται από χθες το πρωί άνδρες της Αστυνομίας και άνδρες του Τμήματος Δασών, οι οποίοι προχώρησαν σε χαρτογράφηση της περιοχής.

«Όπως φάνηκε από τις εκτιμήσεις, στην πρώτη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην περιοχή του Νέου Χωριού στον Ακάμα, κάηκαν λιγότερα των δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων γης από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί, ενώ στη δεύτερη πυρκαγιά στην περιοχή της Λάρας, διαπιστώθηκε ότι έχουν καεί 26 και όχι 50 εκτάρια γης, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί», ανέφερε ο κ. Χρίστου.

Από τις δύο πυρκαγιές κάηκαν εκτάρια με άγρια βλάστηση, μέρος του κρατικού δάσους, και ιδιωτικές καλλιέργειες.

«Τα τεκμήρια που ανευρέθηκαν στο σημείο από το οποίο ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τέθηκαν κακόβουλα», σημείωσε ο κ. Χρίστου.

Στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας καθώς και ο αστυνομικός συντάκτης του ΑΝΤΕΝΝΑ, Κώστας Σάββα, έδωσαν λεπτομέρειες για το λόγους που οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πυρκαγιές ξέσπασαν από κακόβουλη ενέργεια. Δείτε το σχετικό βίντεο: 

 

Χθες: 

  Στάχτη και αποκαΐδια άφησαν στο πέρασμα τους οι τρεις τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει σχεδόν ταυτόχρονα χθες στη χερσόνησο του Ακάμα.

Καταστράφηκαν δυόμισι τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής γης και άλλα 50 εκτάρια με γεωργικές καλλιέργειες, δέντρα και άγρια βλάστηση.

Το Κρατικό Δάσος του Ακάμα μετατράπηκε σε κρανίου τόπο και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ένας και πλέον αιώνας για την επούλωση των πληγών που προκλήθηκαν στο περιβάλλον.

Η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε δεκάδες αιωνόβια δέντρα, πεύκα και σημαντικούς βιότοπους με άγρια βλάστηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι πυρκαγιές αποτελούν έργο εμπρηστών, γεγονός που επιβεβαιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Πληροφορίες που διερευνώνται με πάσα προσοχή, κάνουν λόγο για σχέδιο Τούρκων εμπρηστών που δεν είναι άσχετο με την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές επίγειες Δυνάμεις πυρόσβεσης για αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Σε συναγερμό έχουν θέσει από το περασμένο Σάββατο τις διωκτικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι πληροφορίες για ωμές απειλές Τούρκων ότι «θα κάψουν την Κύπρο». Απειλές που δεν είναι άσχετες με τις τρεις εστίες φωτιάς, που έκαναν στάχτη χθες τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στη χερσόνησο του Ακάμα. Ο αστυνομικός συντάκτης Κώστας Σάββα μετέφερε τις αποκαλυπτικές λεπτομέρειες στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ. Δείτε σχετικά: 

 

 

 

Νωρίτερα:

Η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί μεταξύ Λατσιού και Λουτρών της Αφροδίτης και κατέκαψε πέραν των 2 τετ χλμ δασικής έκτασης.

Η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Λάρας κατέκαψε 10 εκτάρια από χαρουπίες, ελιές και άγρια βλάστηση. Για την επούλωση των πληγών στο περιβάλλον, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ένας και πλέον αιώνας.

Και οι δύο πυρκαγιές τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο αργά το απόγευμα, ενώ στην περιοχή παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπυρώσεων. Η Αστυνομία σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία διεξάγει έρευνες για την εξακρίβωση των αιτίων των πυρκαγιών και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τέθηκαν κακόβουλα.   

Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι η χθεσινή νύχτα κύλησε ήρεμα αφού δεν σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις. "Στην περιοχή", σημείωσε "βρίσκονται άνδρες της Αστυνομίας οι οποίοι διεξάγουν έρευνες για τις συνθήκες που οδήγησαν στην πυρκαγιά, βρίσκονται επίσης άνδρες του Τμήματος Δασών οι οποίοι προχωρούν σε χαρτογράφηση της περιοχής για να διαφανεί ακριβώς πόσα εκτάρια έχουν καεί".

«Το σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής, όπως εκτιμούμε, έχουν καεί δυόμιση τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και άλλα 50 εκτάρια που περιλαμβάνουν ιδιωτικές καλλιέργειες, άγρια βλάστηση και μέρος του κρατικού δάσους. Υπάρχουν υποψίες ότι πιθανόν η πυρκαγιά να τέθηκε κακόβουλα, αυτό θα το εξετάζεται», πρόσθεσε ο κ. Χρίστου.
 
 
Χθες.
 

Η χερσόνησος του Ακάμα παραδόθηκε στις φλόγες που κατέστρεφαν στο πέρασμά τους σημαντικούς βιότοπους, μεγάλες εκτάσεις άγριας βλάστησης, αιωνόβια δέντρα και γεωργικές καλλιέργειες.

Η πύρινη λαίλαπα που μαινόταν ανεξέλεγκτη για ώρες, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της, λίγο πριν από το μεσημέρι εξαπλώθηκε αστραπιαία και στο Κρατικό Δάσος του Ακάμα.

Πεύκα, αιωνόβιες χαρουπιές, ελιές, τρεμιθιές και άγρια βλάστηση παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ απειλήθηκε και το εκκλησάκι του Αγίου Μηνά στο Κρατικό Δάσος του Ακάμα.

Οι σφοδροί άνεμοι και το δύσβατο της περιοχής δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο οποίο συμμετείχαν τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα της Δημοκρατίας, τα δύο αεροπλάνα του Υπουργείου Γεωργίας, ενώ, αργότερα επιστρατεύτηκαν και δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων.

Δεκάδες άντρες του Τμήματος Δασών, της Υπηρεσίας Θήρας, Πυροσβέστες Μέλη της Πολιτικής Άμυνας, Εθνοφρουροί και κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων πάλευαν για ώρες με τις φλόγες.

Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες με τρακτέρ, για ν' αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς στο δάσος αλλά και σε κατοικημένες περιοχές.

Επιστρατεύτηκαν συνολικά 35 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ δόθηκαν οδηγίες για απαγόρευση πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών στην περιοχή.

Στις 3:30 κι ενώ η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη, δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Λάρας, προκάλεσε σύμφωνα με την Αστυνομία, υποψίες για κακόβουλες ενέργειες.

Αργά το απόγευμα σήμανε και πάλι συναγερμός όταν το ένα από τα δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων που συμμετείχε στο έργο της πυρόσβεσης, διενήργησε αναγκαστική προσγείωση σε χωράφι στη Λάρα.

Το ελικόπτερο παρουσίασε βλάβη στο σύστημα πλοήγησης του και σύμφωνα με πληροφορίες η αναγκαστική προσγείωση ήταν επιτυχής.

 

Νωρίτερα: 

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε και κατέκαψε μεγάλη έκταση γης, στον Ακάμα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Τμήματος Δασών, μετά από τις πρώτες έρευνες, φαίνεται ότι υπήρχαν δύο εστίες φωτιάς, κάτι που αυξάνει τις υποψίες ότι η πυρκαγιά ξέσπασε από κακόβουλη ενέργεια. 

Για  την κατάσβεση της κλήθηκαν τα δύο ρωσικά πυροσβεστικά ελικόπτερα της Δημοκρατίας που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο Πάφου καθώς και τα αεροπλάνα του Τμήματος Δασών.

Στην περιοχή βρίσκονται και ισχυρές επίγειες δυνάμεις οι οποίες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά.

Να σημειωθεί ότι από την  πυρκαγιά έχουν απειληθεί και κατοικημένες περιοχές ενώ οι πύρινες γλώσσες καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή γίνεται ακόμη δυσκολότερο το έργο της κατάσβεσής της.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις, στην ανταπόκριση του Εμανουέλα Ζωνιά: 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.