Εγκαταλείπονται τα δάνεια από Ρωσία και Κίνα

Τέρμα στην προσπάθεια για εξασφάλιση δανείων από Ρωσία και κίνα θέτει σύμφωνα με πληροφορίες του Ant1 ο Υπουργός Οικονομικών Βάσσος Σιαρλή.

Πληροφορίες από το Στρασβούργο αναφέρουν ότι ενημερώνοντας την επιτροπή Υπουργών Οικονομικών ο Βάσσος Σιαρλή ξεκαθάρισε στους ομολόγους του ότι υπό τις περιστάσεις η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζεται πλέον αποκλειστικά και μόνο στο Ευρωπαικό Ταμείο Στήριξης και όχι στο ενδεχόμενο δανεισμού από άλλα κράτη.

Παράλληλα ενημέρωσε το ECOFIN ότι τερματίζονται οι διαβουλεύσεις με Ρωσία και κίνα για παραχώρηση δανείου στην Κύπρο ενώ περιέγραψε με λεπτομέρειες τις προτεραιότητες της Κύπριακής Προεδρίας για την οικονομία στην ΕΕ.

Η εξέλιξη αναμένεται να σχολιαστεί τόσο από την Κυπριακή Αντιπολίτευση όσο και από τους εκππροσώπους της ΤΡΟΙΚΑ οι οποίοι ήδη βρίσκονται στην Κύπρο και έχουν αρχίσει την αξιολόγηση της οικονομίας ώστε νασ καταλήξη στο ύψος του χρηματικού ποσού που απιτείται για την στήριξη της Κυπριακής οικονομίας όσο και τις διαστάσεις των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε η κύπρος να αντεπεξέλεθει στις νέες υποχρεώσεις εναντι στο ταμείο στήριξης .

Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας

 

 

O Κύπριος Υπουργός Οικονομικών χαιρέτισε τις αποφάσεις  της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες όπως ανέφερε θα επανεμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους πολίτες και στις αγορές
Προανήγγειλε την έναρξη μιας εις βάθος συζήτησης των πιο πάνω αποφάσεων στο συμβουλίου ECOFIN της 10ηςΙουλίου, προκειμένου να αναλυθεί περαιτέρω το πώς επηρεάζεται το πρόγραμμα εργασίας του Συμβουλίου Ecofin  για υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.
Ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι η Κυπριακή Προεδρία και ο ίδιος, ως Υπουργός Οικονομικών, προσβλέπουν σε μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα με την Επιτροπή Οικονομικών καιΔημοσιονομικών Θεμάτων (ECON). Ανέφερε παράλληλα ότι παρόλο που σε πολλά ζητήματα οι απόψεις του ΕΚ και του Συμβουλίου δεν συμπίπτουν, η Κυπριακή Προεδρία δεν θα φεισθεί προσπαθειών ή ενθουσιασμού προκειμένου να εμπλακεί σε παραγωγικές συζητήσεις, να κτίσει γέφυρες και να πετύχει συμβιβασμούς.
Τονίζοντας ότι ο γενικός στρατηγικός στόχος της Προεδρίας είναι η εργασία για μια καλύτερη Ευρώπη και μια Ενωσηπιο κοντά στους πολίτες και τον κόσμο, αναφέρθηκε στις ανάγκες που προέκυψαν μέσα από την οικονομική κρίση, όπως η ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση, για βελτίωση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, για τόνωση της ανάπτυξης, για δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τη νεότερη γενιά και για αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή.
«Η Κυπριακή Προεδρία λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την ΕΕ στο σύνολό της. Αναγνωρίζουμε ότι η παγκόσμια οικονομική, η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση του ευρώ έχουν επηρεάσει σημαντικά τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας», είπε.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, είπε ότι αυτές θα εστιαστούν σε τέσσερις σημαντικές περιοχές, στην  εφαρμογή και περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, στο κλείσιμο του πρώτου πλήρους ευρωπαϊκού εξαμήνου, στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού ρυθμιστικού πλαισίου, στην προώθηση των υπό εξέλιξη εργασιών για διάφορα βασικά ζητήματα φορολογίας και στη διασφάλιση της δέουσας εκπροσώπησης των θέσεων της ΕΕ σε διεθνή φόρα, όπως στις συναντήσεις των G20.
Όσον αφορά την οικονομική διακυβέρνηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι  η Προεδρία επιθυμεί την αποτελεσματική εφαρμογή της εγκριθείσας νομοθεσίας και την περαιτέρω ενίσχυση της.
Αναφορικά με την  ρύθμιση και την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο κ. Σιαρλή είπε ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την ορθή και εύρυθμη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών. Αναφέροντας ότι η νομοθεσία σε αυτό τον τομέα είναι βαριά για την Κυπριακή Προεδρία, ο κ. Σιαρλή σημείωσε ότι δεδομένων των ελλείψεωντου θεσμικού πλαισίου σε αυτό τον τομέα ,η Κυπριακή Προεδρία αισθάνεται ότι έχει καθήκον να αντιμετωπίσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ορισμένα θέματα, ώστε να αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά η τρέχουσα κρίση.
Οσον αφορά την φορολογία είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία σεβόμενη την απαιτούμενη ομοφωνία στο Συμβούλιο, θααξιοποιήσει τις προσπάθειες των προηγούμενων Προεδριών για την επίτευξη περαιτέρω προόδου όσον αφορά τηνέμμεση και την άμεση φορολογία.
Τέλος ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την επιθυμία για μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους επόμενους έξι μήνες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, ως συνομοθέτες ,θα δείξουν συμβιβαστικό πνεύμα για το καλό των Ευρωπαίων πολιτών.  
 

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.