Σχέδιο ανάπτυξης εθνικού πάρκου Ακάμα

Το Νοέμβριο καταθέτει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου επικαιροποιημένη υδατική στρατηγική ο Υπουργός Γεωργίας, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταθέσει και το σχέδιο ανάπτυξης Ακάμα. Σε στασιμότητα βρίσκεται το ζήτημα της κατοχύρωσης του Χαλλουμιού, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας να καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες.

Την εισαγωγή νέων τεχνολογιών όμοιων με αυτές που εφαρμόζονται στο Ισραήλ προβλέπει η επικαιροποιημένη υδατική στρατηγική του Υπουργείου Γεωργίας η οποία θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το Νοέμβριο. 

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, Κώστα Καδή, η στρατηγική θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξοικονόμηση πόρων και αλλαγές στην τιμολόγηση του νερού. 

«Περιλαμβάνει καλύτερη διαχείριση πόρων για την άρδευση της γεωργίας. Στο Ισραήλ έχουν μελετήσει μέχρι και τις ποσότητες νερού που χρειάζεται το κάθε φυτό. Τις διαρροές, που στο Ισραήλ είναι πολύ μειωμένες σε αντίθεση με την Κύπρο. Αύξηση των ποσοτήτων ανακύκλωσης νερού.» 

Οι δηλώσεις έγιναν μετά από συνεδρία της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της οποίας έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες που αφορούν το Κυπριακό πίσω από την στασιμότητα στην κατοχύρωση του χαλλουμιού. 
 
Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι «Σήμερα μάθαμε ότι υπάρχει στασιμότητα στην κατοχύρωση του χαλλουμιού. Παρεισφρήσαν πολιτικές σκοπιμότητες που καθιστούν τις διαδικασίες εγκλωβισμένες. Η στασιμότητα αυτή είναι απειλή για τον κλάδο.» 

Ο αρμόδιος Υπουργός, ερωτηθείς σχετικά για την αποψινή συνεδρία των κοινοτήτων Ακάμα λόγω του ζητήματος που προέκυψε μετά το θανατηφόρο ατύχημα στη τοποθεσία κακοσκάλη στα Λουτρά της Αφροδίτης, απάντησε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο Ανάπτυξης Δασικού Πάρκου Ακάμα. 

«Το σχέδιο περιλαμβάνει βελτιώσεις στους δρόμους εντός του εθνικού δασικού πάρκου άνω των 88 χιλιομέτρων. Τα χρήματα είναι ήδη προϋπολογισμένα.» 

Ο κύριος Καδής πρόσθεσε ότι το σχέδιο εκπονείται με τη συναίνεση των κοινοτήτων και φορέων της περιοχής καθώς λαμβάνει υπόψη όσα συζήτησε στις επαφές και συναντήσεις που είχε μαζί τους το τελευταίο διάστημα.

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.