Ανησυχούμε για τη βία στα σχολεία αλλά δεν πανικοβαλόμαστε λέει ο Υπ. Παιδείας

Παρουσιάστηκε το πρωί η Εθνική Στρατηγική για την πρόληψη και διαχείριση της βίας στα σχολεία από τον Υπουργό Παιδείας. Ο κ. Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε στον χαιρετισμό του πως η Εθνική Στρατηγική στοχεύει σε πολύπλευρες και πολυεπίπεδες συνεργασίες και περιλαμβάνει δράσεις και μέτρα που αφορούν στο πλήρες φάσμα της πρόληψης και διαχείρισης της βίας στο σχολείο.

Συνολικά περιλαμβάνονται έξι δράσεις για πάταξη της πρόληψης της βιας στα σχολεία: 

  • Ο πρώτος πυλώνας αφορά στη δημιουργία μηχανισμών συλλογής, κωδικοποίησης και ανάλυσης δεδομένων και αναφοράς βασικών αποτελεσμάτων γύρω από το φαινόμενο της βίας στο σχολείο τόσο σε επίπεδο σχολικών μονάδων όσο και σε επίπεδο ΥΠΠ. 
  • Ο δεύτερος πυλώνας αφορά νομικά και διοικητικά μέτρα που αποσκοπούν στην καλύτερη προστασία των μαθητών/τριών από κάθε μορφή βίας, στη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες αποκατάστασης και στήριξης και στην ενίσχυση των αναθεωρημένων Κανονισμών Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης του 2017 και των υπό αναθεώρηση Κανονισμών Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης.
  • Η τρίτη δέσμη μέτρων στοχεύει στην ενίσχυση των δομών που συμβάλλουν στην πρόληψη και διαχείριση της βίας στο σχολείο. 
  • Ο τέταρτος πυλώνας αφορά στον εμπλουτισμό των γνώσεων και στην ενίσχυση δεξιοτήτων στους/στις μαθητές/τριες, ώστε να αναπτύξουν ειρηνικές στάσεις και συμπεριφορές.
  • Η πέμπτη δέσμη δράσεων επικεντρώνεται στην προαγωγή της ενεργού συμμετοχής των ίδιων των μαθητών/τριών στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στο σχολείο.
  • Ο τελευταίος πυλώνας δράσης επιδιώκει την ενδυνάμωση των γονέων/κηδεμόνων, των εκπαιδευτικών και της διευθυντικής ομάδας. 
 

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.