Η αποτίμηση Τριμερούς. Σε νέο επίπεδο η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

Σε διεύρυνση των τριμερών συνεργασιών με νέες χώρες, περιλαμβανομένης και της Γαλλίας, προχωρούν Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος.

Σε διεύρυνση των τριμερών συνεργασιών με νέες χώρες, περιλαμβανομένης και της Γαλλίας, προχωρούν Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος. Την πρωτοβουλία θα προωθήδουν οι ΥΠΕΞ των τριών χωρών, όπως αποφασίστηκε στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Ελληνας πρωθυοπουργός και ο προεδρος της Αιγύπτου αποφάσισαν επίσης την σύσταση άτυπου φόρουμ, με έδρα το Κάΐρο με στοχο την συζήτηση περιφερειακών ζητημάτων που αφορούν την ενέργεια. Στο φόρουμ θα συμμετάσχει και το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, την σημασία για σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας κάθε κράτους στις ναυτικές ζώνες του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οπως αντανακλάται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και το Δίκαιο της Θάλασσα, τονιζουν στην κοινή τους διακήρυξη οι ηγέτες των τριών κρατών. 

Μηνύματα προς Τουρκία


Καλούν παράλληλα την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στις ναυτικές ζώνες της Κύπρου, και να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. Οι ηγέτες των τριών χωρών, εκφράζουν επίσης την επιθυμία να ενισχύσουν την συνεργασία τους, μέσα από σειρά συμφωνιών για την εκμετάλλευση και μεταφορά φυσικού αερίου, κάτι που ενισχύει περισσότερο το γεγονός οτι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και την ευημερία. Υπογραμμίζουν ακόμα, ότι αυτή η συνεργασία βασίζεται στις καλά εδραιωμένες αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και προς το σκοπό αυτό, επισημαίνουν τη σημασία της διεθνούς σύμβασης τη θάλασσας και τονίζουν την προσήλωσή τους να προχωρήσουν τάχιστα με τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων, όπου κριθεί απαραίτητο. 

Στήριξη στο κυπριακό

Οσον αφορά το κυπριακό, επαναλαμβάνεται η αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων, του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Προς τον σκοπό αυτό υποδεικνύεται, ο τερματισμός των αναχρονιστικών διευθετήσεων ασφάλειας και αποχώρηση ξενων στρατευμάτων, παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για μπορέσει η ΚΔ να λειτουργήσει ως ένα κανονικό κυρίαρχο κράτος, μέλων των ΗΕ και της ΕΕ ελεύθερο από ξένες εξαρτήσεις. 

Ικανοποίηση από Κάιρο για τη διμερή συνάντηση Αναστασιάδη – Αλ Σίσι 


Θετική ειναι και η αποτίμηση των συναντήσεων Αναστασιάδη-Σίσι και από το Κάιρο, αφού την ικανοποίησή του για η συνεχή ανάπτυξη των σχέσεων του Καϊου και "την πρόοδο της διμερούς συνεργασίας, εξέφρασε με δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας, Μπάσαμ Ράντι, όπως παρουσιάζονται στον τοπικό Τύπο.
 
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι τόνισε την έντονη επιθυμία της Αιγύπτου να συνεχίσει τη συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας.
 
Ο κ. Ράντι πρόσθεσε ότι ο Αιγύπτιος ηγέτης Αλ Σίσι επαίνεσε επίσης τη θέση της Κύπρου για την υποστήριξη της Αιγύπτου σε περιφερειακά και διεθνή φόρα και οργανισμούς, τονίζοντας τη σημασία των μελλοντικών διαβουλεύσεων μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου σε κοινά θέματα.
 
Ο Εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας επεσήμανε ότι κατά τη διμερή συνάντηση των Προέδρων Αλ Σίσι – Νίκου Αναστασιάδη συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η υφιστάμενη συνεργασία σε διάφορους τομείς, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.Το θέμα της συνάντησης και γενικότερα της τριμερούς Συνόδου Κορυφής της Κρήτης καλύφθηκε με εκτενή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις απεσταλμένων Αιγυπτίων δημοσιογράφων από την Κρήτη.
 
Μεταξύ άλλων δημοσιευμάτων, η «Egypt Independent» επισήμανε ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επαίνεσε τις ισχυρές σχέσεις Αιγύπτου – Κύπρου, σε διάφορους τομείς, και μέσα από την εδραίωση των διμερών σχέσεων και την ενίσχυση του μηχανισμού της τριμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση της Κύπρου για την υποστήριξη της Αιγύπτου στο κυπριακό ζήτημα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενώ, παράλληλα, τονίστηκε ότι ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε το ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, όπως και για τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
 

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.