Σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Θα γίνεται ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και θα αυξηθούν οι επενδύσεις σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση του Εμπορικού Δικαστηρίου ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, στόχος είναι η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης σε υποθέσεις μεγάλων οικονομικών απαιτήσεων που συνδέονται κυρίως με επενδυτικές προοπτικές ενός κράτους.
 
Πρόκειται για μια καινοτομία στο αστικό δίκαιο, είπε, στη δικαιοδοσία του οποίου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.

Το Εμπορικό Δικαστήριο υπογράμμισε ο κ. Ιωνάς θα συμβάλει στην ταχεία εκδίκαση των εμπορικών υποθέσεων, οι οποίες καθορίζονται στο σχετικό νομοσχέδιο και αποτελούν υποθέσεις που έχουν διαφορά απαίτησης πέραν των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ αναμένετια να συμβάλει επίσης στην επέκταση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τόπου κυρίως στα θέματα παροχής υπηρεσιών, καθώς επίσης και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.
 
Ο Υπουργός ανέφερε στη συνέχεια πως «το νομοσχέδιο έχει αποσταλεί στους διάφορους φορείς καθώς επίσης και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, έγιναν οι διάφορες εισηγήσεις στα πλαίσια της διαβούλευσης και έχουν ληφθεί υπόψη. Στο νομοσχέδιο καθορίζεται η δομή του εμπορικού Δικαστηρίου, η καθ’ ύλην αρμοδιότητα και η δικαιοδοσία, τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι δικαστές για την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων και η διαδικασία που θα εφαρμόζεται θα καθοριστεί με κανονισμούς».
 
Πρόσθεσε πως έχει μελετηθεί το πρότυπο που ακολουθείται στην Αγγλία, Ιρλανδία και «έχουμε συνεννοηθεί τόσο με το Ανώτατο Δικαστήριο όσο και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για την προώθηση του».
 
Τέλος ανέφερε πως θα χρειαστούν 5 Δικαστές που θα κατέχουν θέση Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου και το Δικαστήριο θα λειτουργήσει σε Λευκωσία και Λεμεσό. 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.