Επιστολή Κύπρου στα ΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, κατέθεσε  στις 15 Ιουνίου, έγγραφο στα Ηνωμένα Έθνη που καταγράφει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα όσα αιτιάζει η Αγκυρα. Το έγγραφο συνοδεύεται από επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου προς το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ και κυκλοφόρησε επίσημα ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης κάτω από θέμα της ημερήσιας διάταξης ‘Ωκεανοί και Δίκαιο της Θάλασσας’.

 
Το συνημμένο έγγραφο, αφού κάνει μια αναφορά στην απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Υπουργών όπως δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου 2012 στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης, υπογραμμίζει ότι η χορήγηση των πιστοποιητικών για εξερεύνηση υδρογονανθράκων αφορά θαλάσσιες περιοχές που μερικά ή εξ ολοκλήρου βρίσκονται εντός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπενθυμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία το 2004 υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, το νόμο 64 (Ι) 2004 προκήρυξης της ΑΟΖ της. 
 
Με βάση την προκήρυξη της ΑΟΖ και τις σχετικές συμφωνίες οριοθέτησης- αναφέρει το έγγραφο-  με τρεις από τις γειτονικές χώρες, την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ, η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σε περιοχές πέραν και παρακείμενα των χωρικών της υδάτων για τους σκοπούς που ορίζονται στο άρθρο 56 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (η οποία επίσης αντανακλά το εθιμικό διεθνές δίκαιο).
 
Επιπλέον, η Δημοκρατία της Κύπρου έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σύμφυτα και αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας της τα οποία ασκεί σύμφωνα με το άρθρο 77 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ειδικότερα, σε σχέση με τους πόρους υδρογονανθράκων, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, μεταξύ άλλων, για σκοπούς εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην ΑΟΖ της και επί της υφαλοκρηπίδα της.
 
Ακολούθως το έγγραφο αναφέρει ότι οι εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας παραγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατία στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της, όπως αυτά κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, και το εθνικό δίκαιο της Κύπρου.
 
Ως εκ τούτου, η χορήγηση των αδειών εξερεύνησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από την Τουρκία στην TPAO στις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές είναι χωρίς νομική ισχύ και δεν θίγει τα δικαιώματα αυτά με οποιονδήποτε τρόπο καταλήγει το έγγραφο.
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.