Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators) - Δακτυλογράφος Ειδήσεων

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

ΠτΔ από το βήμα του ΟΗΕ: Αποφασιστικότητα για επανέναρξη του διαλόγου και μηνύματα προς την Τουρκία

Μόνο εντός των παραμέτρων του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης από το βήμα της 73ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κάλεσε την Τουρκία να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ σημείωσε την αναγκαιότητα για συνέχιση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Ως μοναδικό δρόμο για επίλυση του Κυπριακού αυτό των Ηνωμένα Εθνη, υπέδειξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Προσφωνώντας το απόγευμα την 73η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αφού υπογράμμισε τον ρόλο κλειδί της Τουρκίας σε αυτήν την προσπάθεια, υπογράμμισε την σταθερή προσήλωση του στην συνέχιση της διαπραγμάτευσης επί του πλαισίου των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, όπως κατατέθηκαν στο Κραν Μοντανά.

Όπως είπε «Ο ΓΓ του ΟΗΕ και η αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά. Αναμένουμε από την Τουρκία, η οποία έχει κύριο ρόλο στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης και να συμβάλει εμπράκτως στην περιφερειακή σταθερότητα.»

Η επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών όπως το Κυπριακό, πρόσθεσε θα αποτελέσει φάρο ελπίδας για ολόκληρο τον Οργανισμό. Σημείωσε παράλληλα, τα οφέλη που θα προκύψουν για όλους τους Κυπρίους αλλά και ευρύτερα για την περιοχή, μέσα από μια διαρκή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

«Θα είμαι σαφής: Μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ευθυγραμμισμένη με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και τις καλύτερες πρακτικές δημοκρατικών κρατών των ΗΕ μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης που θα επιτρέψει στην Κύπρο να προχωρήσει μπροστά και όλους τους Κύπριους να ζήσουν σε ένα κανονικό κράτος και να εργαστούν μαζί για την προοπτική και την ασφάλεια όλων.»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που προκύπτουν από την πάροδο του χρόνου, ενώ χαρακτήρισε την αποχώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης ως πειραματισμό ο οποίος κρύβει μάλιστα πολλούς κινδύνους.

«Στην απουσία μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας η ανάγκη για την παρουσία ειρηνευτικής δύναμης καθίσταται πιο σημαντική και απαραίτητη. Η κατάσταση στη χώρα μου προσφέρει ένα παράδειγμα επ’ αυτού. Συνεπώς, ενώ παραμένουμε βαθιά προσηλωμένοι στην υιοθέτηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στα ΗΕ, εντούτοις είναι έντονη η πεποίθησή μας ότι κάθε ειρηνευτική αποστολή πρέπει να κρίνεται στη δική της βάση, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και απειλές επί του εδάφους.»

Ιδιαίτερη μνεία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έκανε και στις συμμαχίες τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει με χώρες της περιοχής. Τόνισε ότι αυτές δεν στρέφονται σε καμία περίπτωση εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας, αλλά εξυπηρετούν μεταξύ άλλων τον στόχο να καταστεί η Κύπρος φάρος σταθερότητας στην περιοχή.

«Αυτοί οι τριμερείς μηχανισμοί αποτελούν ένα παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν χώρες που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες, ενώνουν δυνάμεις, αντί να απομονώνουν εαυτόν.»

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στον ιστορικό ηγέτη της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του καθώς και στον πρόσφατα αποβιώσαντα πρώην επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.
Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.