Νέος γύρος διαβουλεύσεων Διυπουργικής Επιτροπής και εκπαιδευτικών οργανώσεων

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν ενώπιον τους τρεις προτάσεις, της ΣΕΚ, του ΔΗΚΟ και της συνομοσπονδίας γονέων μέσης εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση χθες απέρριψε την πρόταση του ΔΗΚΟ ενώ χαρακτήρισε ως «αξιοπρεπή διέξοδο» την πρόταση της ΣΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε πρώτος ο ΑΝΤ1 στις έντεκα το πρωί ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής με τις ηγεσίες των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Τελικά η συνάντηση αναβλήθηκε εξαιτίας της απαγωγής 2 εντεκάχρονων μαθητών από το δημοτικό σχολείο Καμάρων διερευνά η Αστυνομία (φωτογραφία). Η συνάντηση προέκυψε μετά από αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και αφού ολοκληρώθηκε η κοινή συνάντηση τους στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ. Χθες το απόγευμα η Διυπουργική Επιτροπή εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, στο συμπέρασμα πως η πρόταση του ΔΗΚΟ «προκαταλαμβάνει τον όποιο διάλογο στη συνέχεια» ενώ ως «αξιοπρεπή διέξοδο» χαρακτήρισε την πρόταση της ΣΕΚ. Αξίζει να αναφερθεί πως την πρόταση του ΔΗΚΟ είχαν ανακοινώσει πως αποδέχονται οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις. 

Αναβλήθηκε το ραντεβού Διυπουργικής Επιτροπής - Εκπαιδευτικών οργανώσεων

Σε ανακοίνωση τους οι τρεις εκπιαδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, ανέφεραν χθες πως προχώρησαν στην αξιολόγηση των τριών προτάσεων (ΔΗΚΟ, Οργανωμένων Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, ΣΕΚ) που είχαν ενώπιόν τους και αποφάσισαν όπως ζητήσουν άμεση συνάντηση με τη Διυπουργική Επιτροπή, προκειμένου να διαβιβάσουν προς αυτήν τις κοινές θέσεις των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων.  Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 το ραντεβού Διυπουργικής επ. - Εκπαιδευτικών οργανώσεων ορίστηκε αρχικά για σήμερα στις 11 το πρωί και τελικά αναβλήθηκε το ραντεβού εξαιτίας της απαγωγής των δυο ανηλίκων παιδιών από το δημοτικό σχολείο Καμάρων. 
 
Την ίδια ώρα στην ανακοίνωση τους οι εκπαιδευτικές, εξέφρασαν ευχαριστίες για όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και δήλωσαν πως αναμένουν από την Κυβέρνηση να επιδείξει ευελιξία και καλή θέληση, έτσι ώστε, με την αξιοποίηση όλων των προτάσεων, να εξευρεθεί ικανοποιητική λύση για τερματισμό της κρίσης στον χώρο της εκπαίδευσης και την άμεση έναρξη ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου που θα οδηγήσει στην ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Σε επίπληξη κατά του Υπουργείου Παιδείας προχωρεί η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων
Επιστολή σε σχέση με την καταγγελία των εκπαιδευτικών οργανώσεων για την χρήση των email εκπαιδευτικών, στις 4 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για εξουσιοδότηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων για απεργιακά μέτρα, εξέδωσε χθες το απόγευμα η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου. 

Η επιστολή έχει αποσταλεί στους παραπονούμενους ως είθισται και η Επίτροπος θα προβεί σε επίπληξη προς το Υπουργείο Παιδείας. Ως προβληματικό στοιχείο εντοπίζει τη λέξη "ευελπιστώ", στην πρόταση που περιέχεται στο email και έχει ως εξής:

«Ευελπιστώ ότι οι σημερινές αποφάσεις θα ιδωθούν μ ανάλογο πνεύμα καλής θέλησης και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για δημιουργικό διάλογο, που όχι μόνο θα προωθήσει περαιτέρω την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, αλλά θα επιτρέψει να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά και σωρεία άλλων θεμάτων που  άπτονται της λειτουργίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος»

Διυπουργική Επιτροπή: «Αξιοπρεπής διέξοδος» η πρόταση ΣΕΚ - Απορρίπτει αυτήν του ΔΗΚΟ

Με ανακοίνωση της η Διυπουργική Επιτροπή ανέφερε συγκεκριμένα:

«Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία που επετεύχθη με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στις 6 Σεπτεμβρίου αποτελεί μια ικανοποιητική βάση για να ξεκινήσει ο κατ’ εξοχήν διάλογος. Δηλαδή ο διάλογος εφ’ όλης της ύλης, που δεν αφορά μόνο τον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου, αλλά και όλα τα μεγάλα ζητήματα για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζουμε ότι με τη συμφωνία αυτή η Κυβέρνηση έκανε σημαντικές παραχωρήσεις χάριν συμβιβασμού και ότι πρόκειται για μια μεταβατική πρόταση που αφορά μόνο τη φετινή χρονιά. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η συμφωνία της 6ης Σεπτεμβρίου δίνει την ευκαιρία για μια συνεννόηση υπεράνω εγωισμών και εμμονών, προκειμένου να υπηρετήσουμε όλοι το καλώς νοούμενο συμφέρον της παιδείας και της κοινωνίας.

Συμπληρωματικά, η πρόταση που έχει υποβληθεί από την ΣΕΚ, μετά τη λήψη μέτρων από τις οργανώσεις, δίνει μια αξιοπρεπή διέξοδο για όλους και μπορεί να γίνει αποδεκτή, με σκοπό πάντα να ξεκινήσει ο κυρίως διάλογος για τα θέματα παιδείας.

Η πρόταση που υποβάλλει τώρα το ΔΗΚΟ φαίνεται να προκαταλαμβάνει τον όποιο διάλογο στη συνέχεια και προνοεί ότι ούτως ή άλλως θα αναιρεθούν τα όσα συμφωνήθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου και ως εκ τούτου δεν υποβοηθά την εφαρμογή εκείνης της συμφωνίας.

Η Κυβέρνηση αναμένει από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν την ευκαιρία για να ξεκινήσει ο κυρίως διάλογος, μέσα από τον οποίον θα μπορέσουν να καταθέσουν απόψεις και εισηγήσεις για όλα τα θέματα, αλλά και να διεκδικήσουν ό,τι θεωρούν πως δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί, ενώ και η Κυβέρνηση θα προχωρήσει αποφασιστικά στη μεταρρύθμιση, με την οποία στοχεύεται η ενίσχυση του δημόσιου σχολείου και του έργου των εκπαιδευτικών και των μαθητών, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.»

Διαβουλεύσεις εκπαιδευτικών με κόμματα

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η υιοθέτηση της πρότασης του ΔΗΚΟ και από τις τρεις οργανώσεις ΠΟΕΔ ΟΕΛΜΕΞ και ΟΛΤΕΚ δήλωσε το πρωί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού μετά την χθεσινή συνάντηση που είχαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού κομματος. 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού είπε πως οφείλουν να πουν ότι η πρόταση αυτή ( σ.σ ΔΗΚΟ) συναντά την ομόφωνη αποφαση των εκπαιδευτικών οργανώσεων γυρο από αυτό το ζήτημα και έτσι θερούν δεδομένο ότι τα διοικητικά τους συμβούλια θα υιοθετήσουν πλήρως την συγκεκριμένη πρόταση. Είναι μία πρόταση που μπορεί να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους αλλά και ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσσάνδρου. 

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση.«Απευθύνουμε το ίδιο κάλεσμα δηλαδή αποδοχή της πρότασης μας και στην κυβέρνηση η κυπριακή κοινωνία βιώνει μία πρωτοφανή κρίση η οποία προκλήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης», είπε. 

Χθες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ . «Εμεις από την δική μας πλευράς έχουμε εκφράσει την επιθυμία αυτή η κριση να ληξη το συντομότερο δυνατο έτσι ώστε να μην πορκύψουν περαιτέρω πορβλήματα στην σχολικη χρονιά και ιδιαίτερα σε βάρος των μαθητών αλλα και των ιδιων των εκπαιδευτικών.»ανέφερε από πλευράς του ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. 

Οι γραμματείες και τα διοικητικά συμβούλια των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων παρακάθησαν χθες το απόγευμα σε ξεχωριστές συνεδρίες και στη συνέχεια σε κοινή συνεδρία για την λήψη τελικής απόφασης. Ενώπιον τους έχουν τρεις προτάσεις. Της ΣΕΚ του ΔΗΚΟ και της συνομοσπονδίας γονέων μέσης εκπαίδευσης. 

Ευγενία Σέργη

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.