Αποφυλακίσεις: Ζητούν κατάργηση του νόμου που ψήφισε ομόφωνα η Ολομέλεια

Προτάσεις νόμου για περισότερη διαφάνεια στις αποφυλακίσεις, εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Προνοούν και, την έγκαιρη ενημέρωση θύματος και της οικογένειάς του για την πρόθεση πρόωρης αποφυλάκισης του θύτη ωστόσο κάθετη είναι η άρνηση των αρμοδίων υπηρεσιών στο ενδεχόμενο παρουσίας των συγγενών στις συνεδρίες του συμβουλίου.

Κατηγορηματικό όχι από όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές αρχές και υπηρεσίες, σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση για παρουσία των θυμάτων ή και συγγενικών τους προσώπων, ενώπιον του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ Αδεία, όταν εξετάζει υποθέσεις πρόωρης αποφυλάκισης του θύτη. 

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, η βουλή πρέπει να είναι προσεκτική και να μην δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που θέλει να επιλύσει. 

Θα μπορούσε, να υπάρχει, είπε η κ. Κυριακίδου, μια πιο απλή διαδικασία από αυτή που προβλέπεται στην πρόταση νόμου, όπου θα μπορούσε το θύμα να υποβάλει γραπτώς την άποψή του στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης. 

Κάθετα αντίθετος με την παρουσία θυμάτων και συγγενών, είναι ο Σύνδεσμος Προστασίας των Δικαιωμάτων των φυλακισμένων. Εκπρόσωπος του Συνδέσμου, ο κ. Γιάννης Πολυχρόνης, είπε "αντίκειται στο θεσμό του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Επ Αδεία, το οποίο δεν εξετάζει μεμονωμένα το αδίκημα το οποίο διέπραξε ένας κατάδικος αλλά την αναμορφωτική του πορεία καθ΄ όλο το χρόνο έκτισης της ποινής του." 

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, έθεσε επιτακτικά θέμα διαφάνειας και δημοσιοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Αποφυλάκισης, με αφορμή την αποφυλάκιση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. 

Ο Γιώργος Περδίκης τόνισε πως η εκτόξευση των αιτήσεων για πρόωρη αποφυλάκιση στις 147 , σε σύγκριση τρείς αιτήσεις τα προηγούμενα χρόνια, οφείλεται στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της βουλής, με την οποία άλλαξαν τα κριτήρια και μειώθηκε ο χρόνος για το δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης. 

Θέμα για αποφυλάκιση παιδεραστή με προεδρική χάρη , ανακοίνωσε ότι θα εγγράψει στην Επιτροπή Νομικών, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.