Λεπτομερής ιατροδικαστική έκθεση στους συγγενείς των αγνοουμένων

Ιατροδικαστική έκθεση με τα αίτια θανάτου, θα λαμβάνουν εάν το επιθυμούν, οι συγγενείς των αγνοουμένων και πεσόντων. Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμφωνία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη διενέργεια ιατροδικαστικών εξετάσεων σε λείψανα ή μέρος λειψάνων που ταυτοποιούνται με την μέθοδο του DNA.

Ένα πάγιο αίτημα των οικογενειών των αγνοουμένων και πεσόντων ικανοποιείται. Μαζί με τα ταυτοποιημένα λείψανα, οι οικογένειες θα λαμβάνουν και λεπτομερή ιατροδικαστική έκθεση. 

Αθηνών υπέγραψαν συμφωνία για τη διενέργεια δικανικών ανθρωπολογικών και ιατροδικαστικών εξετάσεων σε λείψανα ή μέρος λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων που ταυτοποιούνται με την μέθοδο του DNA. 

Η ιατροδικαστική έκθεση θα ετοιμάζεται και θα παραδίδεται μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειας, ενώ βάση της συμφωνίας, κατά τους πρώτους 12 μήνες μπορούν να πραγματοποιηθούν γύρω στις 100 ιατροδικαστικές εξετάσεις, δεδομένου ότι εντοπίζονται λείψανα. Όπως ανέφερε ο Επίτροπος της Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, η κατάσταση όσον αφορά στον εντοπισμό λειψάνων είναι τραγική. Συγκεκριμένα το 2018 ταυτοποιήθηκαν μόλις 9 ή 10 σοροί αγνοουμένων, σε σύγκριση με το 2017 οπότε και ταυτοποιήθηκαν τα οστά 49 αγνοουμένων. 

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε επίσης στο δικαίωμα των συγγενών, το οποίο κατοχυρώνεται και από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις να πληροφορηθούν για τις συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία 

Σύμφωνα με τον Επίτρπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου η Κυβέρνηση στα πλαίσια αυτής της πολιτικής της για πλήρη διαφάνεια και αλήθεια έχει αποφασίσει όπως μαζί με τα ταυτοποιημένα λείψανα, παραδίδεται στις οικογένειες και λεπτομερής ιατροδικαστική έκθεση που θα αναφέρεται στα επιστημονικά ευρήματα που αφορούν στις συνθήκες και στα αίτια θανάτου του κάθε αγνοούμενου. 

Στο δικαίωμα των συγγενών να θάψουν τους νεκρούς τους με τις αρμόζουσες τιμές, αναφέρθηκε η διευθύντρια του τμήματος Ιατροδικαστικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Χαρά Σπηλιωπούλου. 

Συγκεκριμένα η κ. Σπηλιωπούλου είπε «Οι συνεργάτες μου και εγώ, ιατροδικαστές και ανθρωπολόγοι σας διαβεβαιώνουμε ότι θα πράξουμε ό,τι επιβάλλει η επιστήμη μας, αντιλαμβανόμενοι επίσης την εθνική, ηθική και συναισθηματική διάσταση της αποστολής μας». 

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.