Διυπουργική: «Αξιοπρεπής διέξοδος» η πρόταση ΣΕΚ - Απορρίπτει αυτήν του ΔΗΚΟ

Μέρα συναντήσεων, συνεδριάσεων και αποφάσεων η σημερινή για τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Το πρωί μετά από συναντηση με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ,ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ δήλωσε πως οι οργανώσεις θα υιοθετήσουν πλήρως την πρόταση του κόμματος. Στις 3 είχαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ και ακολούθησαν συνεδρίες των διοικητικών τους συμβουλίων για λήψη τελικών αποφάσεων.

Επείγουσα ανακοίνωση εξέδωσε το απόγευμα η Διυπουργική Επιτροπή καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, στο συμπέρασμα πως η πρόταση του ΔΗΚΟ «προκαταλαμβάνει τον όποιο διάλογο στη συνέχεια» ενώ ως «αξιοπρεπή διέξοδο» χαρακτηρίζει την πρόταση της ΣΕΚ. Λίγο αργότερα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ζήτησαν άμεση συνάντηση με την Διυπουργική Επιτροπή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 το πρωί. Στο μεταξύ συναντήσεις επί συναντήσεων είχαν και σήμερα οι εκπαιδευτικές, με σκοπό την εκτόνωση της συνεχιζόμενης κρίσης στην παιδεία. Το πρωί, έγινε αποδεκτή απο τους εκπαιδευτικούς η πρόταση του ΔΗΚΟ ενώ αξίζει να αναφερθεί πως ο ΑΝΤ1 από το Σάββατο είχε κάνει γνωστό πως η πρόταση του ΔΗΚΟ θα απορριφθεί από την κυβέρνηση.  

Η δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 μετέφερε όλες τις εξελίξεις στον τομέα της παιδείας από τα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του σταθμού. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στην επιστολή της Επίτρόπου Προστασίας Δεδομένων, Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαϊδου, σχετικά με την κίνησή του ΥΠΠ να αποστείλει στις 4 Σεπτεμβρίου, email σε εκπαιδευτικούς.

Διυπουργική Επιτροπή: «Αξιοπρεπής διέξοδος» η πρόταση ΣΕΚ - Απορρίπτει αυτήν του ΔΗΚΟ


Με ανακοίνωση της η Διυπουργική Επιτροπή ανέφερε συγκεκριμένα:

«Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία που επετεύχθη με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στις 6 Σεπτεμβρίου αποτελεί μια ικανοποιητική βάση για να ξεκινήσει ο κατ’ εξοχήν διάλογος. Δηλαδή ο διάλογος εφ’ όλης της ύλης, που δεν αφορά μόνο τον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου, αλλά και όλα τα μεγάλα ζητήματα για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζουμε ότι με τη συμφωνία αυτή η Κυβέρνηση έκανε σημαντικές παραχωρήσεις χάριν συμβιβασμού και ότι πρόκειται για μια μεταβατική πρόταση που αφορά μόνο τη φετινή χρονιά. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η συμφωνία της 6ης Σεπτεμβρίου δίνει την ευκαιρία για μια συνεννόηση υπεράνω εγωισμών και εμμονών, προκειμένου να υπηρετήσουμε όλοι το καλώς νοούμενο συμφέρον της παιδείας και της κοινωνίας.

Συμπληρωματικά, η πρόταση που έχει υποβληθεί από την ΣΕΚ, μετά τη λήψη μέτρων από τις οργανώσεις, δίνει μια αξιοπρεπή διέξοδο για όλους και μπορεί να γίνει αποδεκτή, με σκοπό πάντα να ξεκινήσει ο κυρίως διάλογος για τα θέματα παιδείας.

Η πρόταση που υποβάλλει τώρα το ΔΗΚΟ φαίνεται να προκαταλαμβάνει τον όποιο διάλογο στη συνέχεια και προνοεί ότι ούτως ή άλλως θα αναιρεθούν τα όσα συμφωνήθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου και ως εκ τούτου δεν υποβοηθά την εφαρμογή εκείνης της συμφωνίας.

Η Κυβέρνηση αναμένει από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν την ευκαιρία για να ξεκινήσει ο κυρίως διάλογος, μέσα από τον οποίον θα μπορέσουν να καταθέσουν απόψεις και εισηγήσεις για όλα τα θέματα, αλλά και να διεκδικήσουν ό,τι θεωρούν πως δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί, ενώ και η Κυβέρνηση θα προχωρήσει αποφασιστικά στη μεταρρύθμιση, με την οποία στοχεύεται η ενίσχυση του δημόσιου σχολείου και του έργου των εκπαιδευτικών και των μαθητών, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.»

Αύριο το ραντεβού Διυπουργικής Επ. - Εκπαιδευτικών οργανώσεων
 

Σε ανακοίνωση τους οι τρεις εκπιαδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, αναφέρουν πως προχώρησαν στην αξιολόγηση των τριών προτάσεων (ΔΗΚΟ, Οργανωμένων Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, ΣΕΚ) που είχαν ενώπιόν τους και αποφάσισαν όπως ζητήσουν άμεση συνάντηση με τη Διυπουργική Επιτροπή, προκειμένου να διαβιβάσουν προς αυτήν τις κοινές θέσεις των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 το ραντεβού Διυπουργικής επ. - Εκπαιδευτικών οργανώσεων ορίστηκε για αύριο στις 11 το πρωί.
 
Την ίδια ώρα στην ανακοίνωση τους οι εκπαιδευτικές, εξέφρασαν ευχαριστίες για όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και δήλωσαν πως αναμένουν από την Κυβέρνηση να επιδείξει ευελιξία και καλή θέληση, έτσι ώστε, με την αξιοποίηση όλων των προτάσεων, να εξευρεθεί ικανοποιητική λύση για τερματισμό της κρίσης στον χώρο της εκπαίδευσης και την άμεση έναρξη ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου που θα οδηγήσει στην ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Διαβουλεύσεις εκπαιδευτικών με κόμματα


Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η υιοθέτηση της πρότασης του ΔΗΚΟ και από τις τρεις οργανώσεις ΠΟΕΔ ΟΕΛΜΕΞ και ΟΛΤΕΚ δήλωσε το πρωί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού μετά την συνάντηση που είχαν το πρωί οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού κομματος.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού είπε πως οφείλουν να πουν ότι η πρόταση αυτή( σ.σ ΔΗΚΟ) συναντά την ομόφωνη αποφαση των εκπαιδευτικών οργανώσεων γυρο από αυτό το ζήτημα και έτσι θερούν δεδομένο ότι τα διοικητικά τους συμβούλια θα υιοθετήσουν πλήρως την συγκεκριμένη πρόταση.

Είναι μία πρόταση που μπορεί να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους αλλά και ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσσάνδρου. 

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση.«Απευθύνουμε το ίδιο κάλεσμα δηλαδή αποδοχή της πρότασης μας και στην κυβέρνηση η κυπριακή κοινωνία βιώνει μία πρωτοφανή κρίση η οποία προκλήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης», είπε. 

Στις 3 το απόγευμα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ . 

«εμεις από την δική μας πλευράς έχουμε εκφράσει την επιθυμία αυτή η κριση να ληξη το συντομότερο δυνατο έτσι ώστε να μην πορκύψουν περαιτέρω πορβλήματα στην σχολικη χρονιά και ιδιαίτερα σε βάρος των μαθητών αλλα και των ιδιων των εκπαιδευτικών.»ανέφερε από πλευράς του ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. 

Οι γραμματείες και τα διοικητικά συμβούλια των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων παρακάθησαν το απόγευμα σε ξεχωριστές συνεδρίες και στη συνέχεια σε κοινή συνεδρία για την λήψη τελικής απόφασης. Ενώπιον τους έχουν τρεις προτάσεις.Της ΣΕΚ του ΔΗΚΟ και της συνομοσπονδίας γονέων μέσης εκπαίδευσης. Επιδίωξη τους, το όποιο αποτέλεσμα να συζητηθεί και σε συνάντηση με την Διυπουργική επιτροπή με σκοπό να υπάρξει θετική κατάληξη. 

AO3_I2166

akel_ekpaideytikes

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, όπως λένε οι πληροφορίες του ΑΝΤ1 ήθελαν να επιδιώξουν σήμερα, συνάντηση με την διυπουργική επιτροπή με σκοπό να υπάρξει θετική κατάληξη υπό τις περιστάσεις και ομαλοποίηση της κατάστασης για να αρχίσει, σύμφωνα με τοβ πρόεδρο της ΠΟΕΔ, ουσιαστικός και θεσμικός διάλογος για τα ευρύτερα θέματα της εκπαίδευσης. 

Κυβέρνηση: Η εμφάνιση και άλλων μεσολαβητικών προτάσεων στην Παιδεία δεν ωφελεί


Η εμφάνιση διαφόρων άλλων μεσολαβητικών προτάσεων και πρωτοβουλιών δεν ωφελεί, δηλώνει η Κυβέρνηση.
 
Σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου για την Παιδεία, σημειώνεται πως σε σχέση με δηλώσεις, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι αποδέχεται, σέβεται και είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά από εντατικές διαβουλεύσεις οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών με τη Διυπουργική Επιτροπή, στις 6 Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, σχετικά με προτάσεις για διαμεσολάβηση και ένα κάποιο συμβιβασμό η Κυβέρνηση έχει υπόψη της την πρόταση που κατέθεσε η Σ.Ε.Κ. και αναμένοντας τη θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν ωφελεί η εμφάνιση διαφόρων άλλων μεσολαβητικών προτάσεων και πρωτοβουλιών. «Η παράλληλη συζήτηση διαφορετικών προτάσεων δεν μπορεί να είναι παραγωγική», πρόσθεσε.
 
Τέλος, δήλωσε πως η Κυβέρνηση παραμένει διατεθειμένη να θέσει σε εφαρμογή παραχωρήσεις που έκανε προς την πλευρά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου να τερματισθεί η έκρυθμη κατάσταση και, κυρίως, να ξεκινήσει ο εφ’ όλης της ύλης διάλογος που θα ασχοληθεί συνολικά με τα μεγάλα θέματα, με στόχο την ποιότητα στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.Η πρόταση των γονέων για να τερματιστεί η κρίση στην παιδεία:Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ανέφερε πως οτιδήποτε και να εφαρμοστεί θα εφαρμοστεί για να πάμε παρακάτω:
*Φωτογραφίες: Ανδρέας Μανώλη

AO3_I1955

AO3_I1960

AO3_I1970

AO3_I1981

AO3_I1988

AO3_I1996

AO3_I2099

AO3_I2104

AO3_I2131

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.