Επιστολή Γιούνκερ προς Αναστασιάδη. Υπόσχεται οικονομική βοήθεια και στήριξη έναντι υποδοχής μεταναστών

Αποκάλυψη ΑΝΤ1. Η επιστολή του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Στην επιστολή του, ο κ. Γιούνκερ υπόσχεται ότι οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν οικονομικά και επιχειρησιακά τη Κύπρο για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική πίεση. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν καθιστά σαφές ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών, έναντι όλων των κρατών-μελών, χωρίς δυσμενείς διακρίσεις.

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να στηρίξει την Κύπρο, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των μεταναστευτικών πιέσεων, με οικονομικά και επιχειρησιακά μέσα. Την πολιτική αυτή δέσμευση αναλαμβάνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο επιστολής που απέστειλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 5 Σεπτεμβρίου και την οποία εξασφάλισε ο ΑΝΤ1. Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνει παράλληλα την υποχρέωση της Τουρκίας για εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών, χωρίς δυσμενείς διακρίσεις, «έναντι όλων των κρατών-μελών», υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες.

Ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι έχουν καταστεί διαθέσιμα 39,33 εκατομμύρια ευρώ για την Κύπρο, για τα έτη 2014-2020, και προσθέτει: «Εάν απαιτηθεί πρόσθετη στήριξη, σας διαβεβαιώνω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διαθέσιμη να συζητήσει πως θα μπορούσε καλύτερα να σας στηρίξει οικονομικά και επιχειρησιακά, μέσω και των υπηρεσιών της Ε.Ε για το Άσυλο».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι τα μεταναστευτικά ρεύματα έχουν περιορισθεί στην Ε.Ε, συνεπεία της συμφωνίας με τη Τουρκία, αλλά αναγνωρίζει ότι καταγράφεται αύξηση στον διάδρομο της ανατολικής Μεσογείου. Τονίζει ότι, η Κομισιόν ζητά από την Άγκυρα να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες αποτροπής της μετακίνησης παράτυπων μεταναστών από τη Τουρκία στο έδαφος της Ε.Ε, συμφωνώντας με τις θέσεις Αναστασιάδη ότι απαιτούνται επιπρόσθετες προσπάθειες για μείωση των ροών στην ανατολική Μεσόγειο. 

Η επιστολή Γιούνκερ, αποτελεί απάντηση σε επιστολές που είχε απευθύνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στους ηγέτες των κρατών-μελών και θεσμικών οργάνων, στις 26 Ιουλίου, σημειώνοντας ότι τους πρώτους μήνες του 2018 η Κύπρος δέχθηκε 2221 αιτήσεις παροχής ασύλου, κάτι που συνιστά αύξηση κατά 40% σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2017. Η Λευκωσία ζητά ουσιαστικά από την Ε.Ε να στηρίξει τη προσπάθεια αποφόρτισης της μεταναστευτικής πίεσης στη Κύπρο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η νήσος βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη θέση, με ένα μέτωπο 180 χιλιομέτρων, τη γραμμή αντιπαράταξης, από την οποία προωθούνται ανεξέλεγκτα παράνομοι μετανάστες, που φθάνουν  στη νήσο μέσω Τουρκίας.

Τις θέσεις της Λευκωσίας, υπό το φως και της δέσμευσης Γιούνκερ, θα προτάξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην άτυπη Σύνοδο του Σάλτσμπουργκ στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, καθώς και στην τακτική Σύνοδο Κορυφής, στις 18 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται η λήψη αποφάσεων. 


Παύλος Ξανθούλης

ΘΩΜΑΣ

16/09/2018>09:55

ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΚΑΡΦΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ. ΟΣΟΣ ΓΙ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ "ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ" Ο ΓΕΛΟΙΟΣ ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΞΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΗΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΣΠΥΡΙΑ, ΦΕΥΓΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΕ, ΒΛΕΠΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΠΟΥ Θ' ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝΕ. ΜΗΝ ΔΕΧΘΕΙΤΕ, ΕΙΣΤΕ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΜΕΝΑ, ΕΜΦΑΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΑ, ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.