Προς κατάργηση κριτηρίων για χάρη σε παιδεραστές και ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης των θυμάτων

Ανατροπές στο σκηνικό που αφορά στους εγκληματίες κατά ανηλίκων, φέρνουν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αποφυλακίσεις των τελευταίων ημερών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε σήμερα στο γραφείο του την Αναστασία Παπαδοπούλου, επικεφαλής του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών, και συζήτησαν τα κριτήρια που διέπουν την παραχώρηση προεδρικής χάρης. 

Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου δήλωσε:

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από την κα Παπαδοπούλου να ετοιμάσει ολοκληρωμένες προτάσεις που να άπτονται όχι μόνον των κριτηρίων που πρέπει να θεσμοθετηθούν, προκειμένου να μην ευεργετούνται συγκεκριμένες κατηγορίες εγκληματιών από την εν λόγω γενική προεδρική χάρη, αλλά και μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης όσων υπήρξαν θύματα εγκληματικών συμπεριφορών σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, ανεξαρτήτου ηλικίας".

Η πρόεδρος τους Συμβουλίου Φωνή Αναστασία Παπαδοπούλου δήλωσε: "Κανένας ο οποίος έχει καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα έναντι ανηλίκων οποιασδήποτε ηλικίας, δεν πρέπει να χαίρει της ευχέρειας και της εύνοιας της ανώτατης ηγεσίας της χώρας που είναι η προεδρική χάρη. Για μένα τα κριτήρια πρέπει και πάλι, όπως έλεγαν παλαιότερα, να καταργηθούν και να εξαιρείται το δικαίωμα οποιουδήποτε έχει καταδικαστεί για τέτοιο αδίκημα". 

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε ότι θα υιοθετήσει το ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων όταν αυτό τεθεί ενώπιόν του. 

Εξάλλου, με γραπτή δήλωση απάντησε στις αντιδράσεις για την αποφυλάκιση παιδεραστή την περασμένη Δευτέρα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, σημειώνοντας ότι η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα κατά Ανηλίκων έλαβε σχετικές εκθέσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες:

"Αύριο θα υποβληθεί στον Γενικό Εισαγγελέα εισήγηση για προώθηση της δικαστικής διαδικασίας, ώστε να τεθεί υπό την επίβλεψη της Αρχής το συγκεκριμένο πρόσωπο. Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα σε συνεδρία θα εξεταστούν τα μέτρα εποπτείας που μπορούν να ληφθούν για το πρόσωπο αυτό, και θα επαναξιολογηθεί η διαδικασία χειρισμού των περιπτώσεων αυτών".

Πάντως, νέα έντονη διαφωνία εξέφρασε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου:

"Ως από μηχανής θεός για να βγουν κάποιοι από τις Φυλακές, προέκυψαν τα ηλικιακά κριτήρια. Λες και ένα παιδί που κακοποιείται ή βιάζεται στα 14 του υποφέρει λιγότερο, γι αυτό και θα πρέπει να επιδειχθεί επιείκεια μέσω προεδρικής χάρης στον εγκληματία που το πλήγωσε". 

Στο θέμα παρενέβη και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, καταδικάζοντας την απόφαση για αποφυλάκιση του παιδεραστή και ζητώντας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα με γνώμονα την προστασία των παιδιών. 

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.