Σημαντικό ιατρικό επίτευγμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Στη λίστα των λιγοστών κέντρων του κόσμου που πραγματοποίησαν μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή με σπάνιο νόσημα έχει τεθεί η Κύπρος. Η χειρουργική επέμβαση διενεργήθηκε πρόσφατα στο Μεταμοσχευτικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με επιτυχία.

Το ρεπορτάζ είναι της Νάταλης Σάββα

Ο προιστάμενος μεταμοσχευτικού κέντρου, Βασίλης Χατζηαθανασίου ανέφερε πως διαγιγνώσκεται συνήθως σε βρεφική ηλικία λόγω της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και χωρίς μεταμόσχευση οδηγεί με βεβαιότητα στην απώλεια ζωής στις πρώτες 2-3 δεκαετίες της ζωής του ασθενούς. 

Ο Υπουργός υγείας σημείωσε πως ιδιαίτερα στην Κύπρο παρέχεται η δυνατότητα μεταμόσχευσης νεφρού για ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας. 

«Με τη λειτουργία του Μεταμοσχευτικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 200 μεταμοσχεύσεις νεφρών, με το ποσοστό της βιωσιμότητας των μοσχευμάτων αλλά και των ίδιων των ασθενών να είναι πολύ ψηλότερα από το μέσο όρο σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Τα αποτελέσματα αυτά είναι αδιαμφησβήτητα από τα καλύτερα παγκοσμίως και τιμούν την πατρίδα μας.» είπε ο Υπ. Υγείας. 

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στους δότες οργάνων τονίζοντας ότι έχουν δοθεί και κίνητρα. Ανέφερε συγκεκριμένα πως ο9ι άμεσες οικογένειες των θανούντων δοτών δικαιούνται πλέον δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία ενώ οι δε ζώντες δότες οργάνων παρακολουθούνται δια βίου δωρεάν στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, για θέματα που σχετίζονται με τη δωρεά του νεφρού τους. 

Ο κ. Χατζηαθανασίου ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την επιτυχημένη επέμβαση ενώ ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο του θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της μεταμοσχευτικής ομάδας, ενισχύοντας το έργο της. 

Μελπω

12/09/2018>22:41

Ο γιατρός ονομάζεται Βασίλης Χατζηαναστασίου και όχι Χατζηαθανασίου...!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.