Αλλάζει φέτος η ώρα. Ίσως για τελευταία φορά στη χειμερινή

Αλλάζει σύντομα το καθεστώς της ώρας από θερινή σε χειμερινή και το αντίστροφο. Τον Οκτώβριο ίσως να είναι η τελευταία φορά που γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω.

Την πρόταση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περιμένουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο για να προβούν στις απαραίτητες αλλαγές στην υφιστάμενη Ευρωπαϊκή Οδηγία για την αλλαγή ώρας.

Το θέμα τέθηκε προς ψήφιση την περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου, με τη συμμετοχή 4,6 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι κατά 84% τάσσονται υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας. Κύπρος και Ελλάδα ήταν οι μόνες χώρες που ψήφισαν κατά.

Όπως εξήγησε η Εκπρόσωπος Τύπου γραφείο Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Αλεξάνδρα Ατταλίδου «Πρέπει πρώτα να πάρει την πρόταση στο Συμβούλιου και το Κοινοβούλιο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Για να γίνουν όλες οι διαδικασίες δε θα προλάβουν, και θα αλλάξουμε τα ρολόγια μας τον Οκτώβριο. Ίσως ο Μάρτης θα είναι η τελευταία φορά.»

Με την υιοθέτηση των αλλαγών στο Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, τα κράτη μέλη θα κληθούν να δηλώσουν εάν θέλουν να κρατήσουν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό με την αλλαγή ώρας επηρεάζεται η υγεία των ανθρώπων, δεν εξοικονομείται ενέργεια στο βαθμό που επιδιώκετο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλά τροχαία δυστυχήματα προκαλούνται λόγω της αλλαγής ώρας.


Νεοκλής Νεοκλέους

Κώστας

08/09/2018>10:34

Η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να μετακινήσει τους δείκτες του ρολογιού μόνιμα μια ώρα μπροστά ώστε για πάντα να ισχύει η θερινή ώρα. Το καλοκαίρι ο ήλιος δύει υπερβολικά αργά, ακόμα και χωρίς αυτή. Το χειμώνα επίσης ξημερώνει αργά. Το μόνο που κερδίζουμε παραμένοντας για 12 μήνες το χρόνο σε καθεστώς θερινής ώρας, είναι αφ ενός μεν το χειμώνα να εχουμε σκοτάδι σχεδόν μέχρι τις 10 το πρωί (και με ασχημο καιρό) αφ ετέρου δε, το καλοκαίρι να έχουμε σούρουπο, με αφόρητη ζέστη, στις 10 το βράδυ. Ήδη τα δυτικά τμήματα της Ελλάδας βρίσκονται συνεχώς μισή ώρα μπροστά από την κανονική ώρα τους (νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία) προ κειμένου να συμβαδίζουν με την ώρα της Αθήνας. Όσοι ζούμε σ αυτές τις περιοχές, το καλοκαίρι βιώνουμε ενα φαινόμενο παρόμοιο με τον ηλιο του μεσονυκτίου...Δε νυχτώνει με τίποτα, επιπλέον δεν ερχεται δροσιά με τίποτα. Δεν έχουμε χρόνο να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε, ειδικά αν εργαζόμαστε στο ύπαιθρο ή σε εξωτερικές εργασίες έως αργά το βράδυ (αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, εργάτες κλπ). Το χειμώνα δε, η παγωνιά δεν φεύγει πριν από τις εντεκα το πρωί. Απ την άλλη, η Κύπρος θα μπορούσε άνετα να επωφεληθεί της μόνιμης θερινής ώρας. Βρίσκεται τόσο ανατολικά ώστε στις 8μμ είναι ήδη σκοτάδι, ακόμη και τον Ιούνιο. Η περίπτωση της μεγαλονήσου είναι αντίστοιχη μ εκείνη της Τουρκίας η οποία θέσπισε μόνιμη θερινή ώρα, διότι γεωγραφικά είχε το περιθώριο να το πράξει. Επίσης, στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβενία, ίσως δε και στην Ιταλία) συμβαίνει κάτι ανάλογο: ευρισκόμενες στο ανατολικό τμήμα της ζώνης ώρας τους, θεωρούν επιβεβλημένο να αποκτήσουν πιο φωτεινά (κατά μία ώρα) απογεύματα.Για την Ελλάδα πάντως, η μονιμοποίηση της θερινής ώρας, θα ισοδυναμούσε με μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού πρακτικά κατά μιαμιση ώρα μπροστά, πράγμα εξοντωτικό και αφύσικο. Ξαφνικά θα βρισκόμαστε να ακολουθούμε την ώρα της Μόσχας ή της Δαμασκού ενώ η γεωγραφική μας θέση είναι χιλιάδες χιλιόμετρα πιο δυτικά. Πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ πραγματικού (ηλιακού) και μηχανικού (ωρολογιακού) χρόνου, με αμεσες αρνητικότατες συνέπειες στο βιορυθμό και τις δραστηριότητες του πληθυσμού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.