Επιμένουν να ζητούν κίνηση από τον Πρόεδρο αλλιώς απεργία εκπαιδευτικών από τον Σεπτέμβριο

Νέα πρωτοβουλία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την άρση του αδιεξόδου στα της Παιδείας, αναμένουν οι εκπαιδευτικές οργανώσει.

Έτοιμες για διάλογο δηλώνουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ανοιχτές οι πόρτες για συζήτηση τονίζει η κυβέρνηση, ωστόσο το αδιέξοδο στην Παιδεία παραμένει, με τη νέα σχολική χρονιά προς το παρόν, να παραμένει στον αέρα. 

ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, έριξαν  το μπαλάκι στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο αναμένουν την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, προειδοποιώντας ότι θα εφαρμόσουν σε διαφορετική περίπτωση τα μέτρα που αποφάσισαν για πορεία διαμαρτυρίας στις 28 Αυγούστου και για απεργία διαρκείας από τον Σεπτέμβριο. 

Ο κ. Γιάννος Σωκράτους δήλωσε: "Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά πραγματικό διάλογο και όχι διάλογο κατ' επίφαση και αφού κάποιοι αποφασίζουν να ζητούν από τους υπόλοιπους να εφαρμόσουν τις αποφάσεις τους. Το θέμα βρίσκεται σε κομβικό σημείο και επειδή σε 3 βδομάδες ανοίγουν τα σχολεία, πρέπει να γίνουν οι προσπάθειες ώστε να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά. Η ευθύνη είναι στο Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση". 

Πηγές από το Προεδρικό, αναφέρουν στον ΑΝΤ1, ότι η θέση της κυβέρνησης δεν έχει διαφοροποιηθεί, οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ανοιχτές και η Κυβέρνηση αναμένει ακόμη τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων για το σύστημα των απαλλαγών, όπως είχε συμφωνηθεί στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το οποίο ωστόσο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν καταθέσει κάποια πρόταση. 

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 αμα τη αφίξει του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κύπρο  θα τύχει ενημέρωσης για τις εξελίξεις από τον Υπουργό Παιδείας, που επέστρεψε χθες.

Θα θέσουν επί τάπητος τα δεδομένα και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται μάλιστα εντός των επόμενων 24ωρων και μετά τη συνεννόηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Κώστα Χαμπιαούρη, ο Υπουργός Παιδείας να παραθέσει συνέντευξη Τύπου για ενημέρωση. 

Στο μεταξύ οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συνέχισαν σήμερα την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα καθέκαστα στην παιδεία, εξασφαλίζοντας την στήριξη από την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων. 

Ο κύριος Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε: Εκφράσαμε την πρόθεση να αναλάβουμε μεσολαβητική προσπάθεια προς το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση στον διάλογο. Να παροπλιστούν πρώτα οι αποφάσεις του Υπ. Συμβουλίου και να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος με χρονοδιαγράμματα για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης". 

"Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποσυρθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης που έχουν γίνει τετελεσμένα. Η κυβέρνηση δεν έκανε τους καλύτερους χειρισμούς, ούτε ο Υπ. Παιδείας με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε πολύ κρίσιμο κίνδυνο να μην ανοίξουν τα σχολεία και αν γίνει αυτό, κύρια ευθύνη θα έχει ο Υπουργός και όχι οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά και οι γονείς", δήλωσε ο κύριος Γιώργος Περδίκης.

Στο μεταξύ στο θέμα παρεμβαίνει σήμερα και η κυπριακή Παιδοβουλή, καλώντας με ανακοίνωση άπαντες να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης και μέσω του διαλόγου να βρουν την χρυσή τομή προς όφελος του δημόσιου σχολείου, της εκπαίδευσης και των παιδιών. 

Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.