Ο Αρχιεπίσκοπος προτείνει κατάργηση 5 αργιών- Θα μελετήσουν αλλά ασκούν κριτική οι εκπαιδευτικές

Η απάντηση που έδωσαν στην πρόταση του Αρχιεπισκόπου όπως καταργηθούν πέντε θρησκευτικές αργίες.


Κατάργηση πέντε θρησκευτικών αργιών από το σχολικό ημερολόγιο προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. 

Σε επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, αναφέρει, μάλιστα, ότι ουδείς εκπαιδευτικός αξιοποιεί τις θρησκευτικές αργίες για τον σκοπό για τον οποίο αυτές έχουν θεσπισθεί. 

Σύμφωνα με τηυν επιστολή, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε πως η κατάργηση των αργιών θα ωφελήσει καλύτερα τον σκοπό για τον οποίο είχαν θεσπισθεί ως αργίες, γιατί οι εκπαιδευτικοί θα παίρνουν αυτές τις μέρες κάποιους μαθητές, τουλάχιστον, για εκκλησιασμό. Θα δώσει, επίσης, επιπλέον διδακτικό χρόνο στα σχολεία μας, συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος. 

Πρόθυμες να μελετήσουν την πρόταση δηλώνουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, αλλά προσθέτουν πως πρέπει πρώτα να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννο Σωκράτους, υπάρχουν κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων που έχουν εγκριθεί πριν από ενάμισι περίπου χρόνου και είναι απορίας άξιων γιατί η συγκεκριμένη πρόταση δεν τέθηκε τότε ενώπιον της επιτροπής παιδείας της βουλής. Οι ίδιοι είπε δεν έχουν κανένα πρόβλημα για το συγκεκριμένο θέμα. 

Και πρόσθεσε ότι γίνονται τόσο οι εκκλησιασμοί όσο και οι γιορτές στα σχολεία, όπως προνοούν οι κανονισμοί.

Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής:


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, στην επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι ως απάντηση στις παρατηρήσεις πολλών, ότι "πολύς σχολικός χρόνος διατίθεται για θρησκευτικές αργίες", θέτει υπόψη του κ. Χαμπιαούρη τη θέση της Εκκλησίας.
 
«Έχουμε παρατηρήσει ότι ελάχιστοι, μάλλον ουδείς εκπαιδευτικός, αξιοποιεί τις θρησκευτικές αργίες για τον σκοπό για τον οποίο αυτές έχουν θεσπισθεί. Ούτε οι ίδιοι εκκλησιάζονται, ούτε τους μαθητές οδηγούν εις την Εκκλησία κατά τις συγκεκριμένες αυτές ημέρες. Οι ημέρες αυτές χρησιμοποιούνται απλώς ως αργίες", είναι η θέση όπως αναφέρεται στην επιστολή.
 
Γι’ αυτό, συνεχίζει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, "προτείνουμε, ξεκινώντας από την ημέρα της ονομαστικής μας εορτής, την οποία, σημειώστε, ουδέποτε ζητήσαμε όπως τηρείται ως αργία, την κατάργηση και των εξής θρησκευτικών αργιών: (13ης  Νοεμβρίου) Ονομαστικής Εορτής του Αρχιεπισκόπου, 30ής Ιανουαρίου, 11ης Ιουνίου, Της Αναλήψεως, τοπικής εορτής»
 
Η κατάργηση των αργιών αυτών«θα ωφελήσει καλύτερα τον σκοπό για τον οποίο είχαν θεσπισθεί ως αργίες, γιατί οι εκπαιδευτικοί θα παίρνουν αυτές τις μέρες κάποιους μαθητές, τουλάχιστον, για εκκλησιασμό. Θα δώσει, επίσης, επιπλέον διδακτικό χρόνο στα σχολεία μας», καταλήγει ο Αρχιεπίσκοπος, στην επιστολή του.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.