Πήγαινε-έλα συνδικαλιστών στο Υπ. Παιδείας. Παίρνουν στοιχεία και αναμένουν συνάντηση με τον Υπουργό

Δεύτερη ημέρα συναντήσεων των εκπαιδευτικών οργανώσεων με το Υπουργείο Παιδείας. Η ΟΕΛΜΕΚ παρέδωσε το μεσημέρι τις αντιπροτάσεις της για την στελέχωση, ενώ αύριο καταθέτουν τις δικές τους ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ και θα περιμένουν συνάντηση με τον Υπουργό. Οι οργανωμένοι γονείς δεν έλαβαν μέρος στις σημερινές συναντήσεις όμως με επιστολές τους προς τον Υπουργό ζητούν τα πρακτικά αλλά και τις αντιπροτάσεις των εκπαιδευτικών για να τις μελετήσουν και βρίσκονται στο ακουστικό για καθορισμό νέας συνάντησης με τον Υπουργό.

Χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις κύλησε η δεύτερη ημέρα του διαλόγου μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων και του Υπουργείου Παιδείας που χαρακτηρίστηκε από το πήγαινε έλα των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στο Υπουργείο. Μετά από διαβουλεύσεις και παροχή νέων στοιχείων εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ κατέθεσε αντιπροτάσεις για την στελέχωση. 

Αυριο το πρωί το κατώφλι του υπουργείου παιδείας θα ανέβουν εκπροσωποι των οργανωμένων γονέων οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει τα πρακτικά των συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς αλλά και τις προτάσεις που έχουν ή θα υποβάλουν.
Συνάντηση της ΠΟΕΔ με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ΠΟΕΔ, με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Προέδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, αύριο το κεντρικό Δ.Σ της οργάνωσης θα συνεδριάσει εκτάκτως για να μελετήσει όλα τα δεδομένα και στοιχεία που τους δόθηκαν σήμερα στο Υπ. Παιδείας ενώ αύριο το απόγευμα θα έχουν δεύτερη συνάντηση με τη Διεύθυνση της Δημοτικής Εκπαίδευσης. 

Να σημειωθεί ότι ο Φίλιος Φυλακτού ζήτησε όπως ο Γενικός Ελεγκτής είναι παρόν στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται απο χθες στο Υπ. Παιδείας. 

Συνάντηση της ΟΕΛΜΕΚ με τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης

Στο μεταξύ, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ επέστρεψε μετά τη 1 το μεσημέρι στο τραπέζι του διαλόγου με τη Διεύθυνση της Μέσης Εκπαίδευσης, αφού μελέτησε τα στοιχεία που της δόθηκαν, για να καταθέσει τις δικές της απόψεις. Αφού κατέθεσε τις προτάσεις της, αποχώρησε από το ΥΠΠ και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, αναμένουν από το Υπ. Παιδείας να τους καλέσει για απαντήσεις σχετικά με τις προτάσεις τους. 

Στο μεταξύ, στις 9 και μισή το πρωί είχε συναντηθεί ξανά με τη διεύθυνση Μέσης εκπαίδευσης και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννο Σωκράτους, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε περισσότερα στοιχεία για το θέμα της στελέχωσης τη νέα σχολική χρονιά (όπως ποιες ανάγκες υπάρχουν, αν διαφοροποιείται κάτι με το θέμα της στελέχωσης τη νέα σχολική χρονιά και τι ακριβώς και για ποιους λόγους).

Κάποια από αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους έχουν δοθεί κάποια άλλα όμως όχι, γιατί τίθεται θέμα εξουσιοδότησης από τον Υπ. Παιδείας. Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ τόνισε πως μπορεί να εξερευθεί λύση, εάν αλλάξουν κάποια δεδομένα και αν μπουν στο τραπέζι όλα όσα ζήτησαν και συζήτησαν με τον ΠτΔ την περασμένη βδομάδα στο Προεδρικό. Διαφορετικά, σημείωσε, αν κάποιοι επιμείνουν να μην αλλάξουν αυτά τα δεδομένα, τότε τα αποτελέσματα του διαλόγου δεν θα είναι θετικά. 

Συνάντηση της ΟΛΤΕΚ με τη διεύθυνση τεχνικής εκπαίδευσης

Το κατώφλι του ΥΠΠ πέρασε το πρωί και η ηγεσία της ΟΛΤΕΚ, η οποία πραγματοποίησε συνάντηση με τις Διευθύνσεις της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, Παναγιώτη Λυσάνδρου αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως το κεντρικό Δ.Σ της οργάνωσης για να καταθέσει τις προτάσεις της μετά τα στοιχεία που δόθηκαν από το ΥΠΠ. 

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πραγματοποιούν σήμερα συναντήσεις με την διεύθυνση της Παιδείας, ενώ μετά θα γίνει ενημέρωση των οργανωμένων γονέών. Σε χθεσινές δηλώσεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δήλωσαν πως αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι την Παρασκευή όλοι είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν μέχρι την Κυριακή. 

Επεισοδιακή και με εντάσεις, έξω από την αίθουσα των συζητήσεων, μεταξύ συνδικαλιστών των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των εκπροσώπων των Οργανωμένων Γονέων, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις και με ανταλλαγή ειρωνικών και ενίοτε βαρύτατων χαρακτηρισμών, σημαδεύτηκε η έναρξη του διαλόγου των εκπαιδευτικών οργανώσεων με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, η οποία έγινε χθες με στόχο την ομαλή έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς. 

Δείτε εδώ όλα όσα έγιναν στις χθεσινές συναντήσεις Υπ. Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Ποια η τελευταία δημόσια τοποθέτηση του Υπ. Παιδείας για το διάλογο 
«Ευχαριστώ τις εκπαιδευτικές οργανώσεις που προσήλθαν στον διάλογο.Χθες,το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έδωσε στις οργανώσεις στοιχεία για τον εξορθολογισμό. Αναμένουμε τις προτάσεις τους, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Υπ. Παιδείας

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΕΛΜΕΚ 
1. Ζητά λόγο στην πλήρη στελέχωση των σχολείων 
2. Ζητά πρόσθετες θέσεις πέραν των 159 (που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο) 
3. Διορισμό όλων των έκτακτων συμβασιούχων 
4. Να μειωθεί ο αριθμός της μόνιμης στελέχωσης στα ΚΙΕ 
5. Να καταργηθούν τα μικρά τμήματα μαθητών στις πόλεις 
6. Συνδιδασκαλίες στα κοινά μαθήματα των μικρών τμημάτων 

Ευγενία Σέργη

ANT1 Newsroom

Στέλιος Θεοδούλου

02/08/2018>12:58

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, οι οποίοι προβάλλουν ως γεγονός ότι δεν ασκούν απλά επάγγελμα, αλλά επιτελούν λειτούργημα, οι οποίοι αυτόβουλα έχουν επιλέξει να αφιερώσουν την προσπάθεια τους στη μόρφωση, την εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένη σύσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας, επειδή στη σύσκεψη είχαν κληθεί να συμμετάσχουν και οι οργανωμένοι εκπρόσωποι των γονιών. Λόγω της στάσης αυτής των εκπαιδευτικών κινδύνευσε με κατάρρευση η προσπάθεια για δημιουργία συνθηκών ομαλής έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Σημειώνοντας με δυσφορία την αυταρχική και εν πολλοίς αντιδημοκρατική συμπεριφορά των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αξίζει να εξεταστεί κατά πόσο η στάση τους αυτή θα μπορούσε να βρίσκεται μέσα σε ορθό και νόμιμο θεσμικό πλαίσιο. Από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών της 10ης του Δεκέμβρη 1948 (Άρθρο 26(3)) μέχρι και τον πρόσφατο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Άρθρο 14(3)) τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν αντίστοιχα ότι, Οι γονείς έχουν, κατά προτεραιότητα, το δικαίωμα να επιλέγουν το είδος της παιδείας που θα δοθεί στα παιδιά τους και καθώς και το δικαίωμα των γονέων να εξασφαλίζουν την εκπαίδευση και τη μόρφωση των τέκνων τους σύμφωνα με τις θρησκευτικές, φιλοσοφικές και παιδαγωγικές πεποιθήσεις τους. Προκύπτει συνεπώς ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν υποπέσει σε ένα ακόμα σοβαρό ολίσθημα στην επίμονη προσπάθεια τους να διατηρήσουν παράλογα προνόμια σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών. Κρίμα!...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.