Στο άγνωστο το μέλλον της παιδείας. Νέα έκκληση Χαμπιαούρη

Τη Δευτέρα ορίζουν οι εκπαιδευτικοί ημερομηνία για τη νέα κινητοποίησή τους, και αποφασίζουν κλιμάκωση των μέτρων, ανοίγοντας πόρτα και για κήρυξη εργατικής διαφοράς με το Υπουργείο Παιδείας. Η σύγκρουση προκάλεσε νέα παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά των εκπαιδευτικών.


Αισθάνθηκε ντροπή ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, βλέποντας, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, τον ογκο των εκπαιδευτικών που διαδήλωναν προς τις ενέργειες του Υπουργού Παιδείας, και τον εξέπληξε ο όγκος των διαδηλωτών:


 «Μα υπάρχει τόση φυγοπονία; Μέχρις εδώ έχει καταντήσει η Παιδεία μας; Αντί να προσφέρουν όλο τον καλό εαυτό τους με δυναμική παρουσία στην έδρα, όλοι θέλουν την ησυχία τους και δεν τους ενδιαφέρει η πρόοδος των παιδιών μας. Πρόσεξα τις χειρονομίες που έκαναν σχεδόν όλοι. Και έβλεπα τον παλληκαρισμό μερικών που απειλούσαν «γην και ουρανόν». Αισθάνθηκα ντροπή!», είπε. 

Ο Αρχιεπίσκοπος καλεί τους εκπαιδευτικούς να αφήσουν εγωισμούς, ετσιθελισμούς και προσωπικές ατζέντες, και να συνεργαστούν με τον Υπουργό, και τους προειδοποιεί πως κινδυνεύουν να βιώσουν την απαξίωση της κοινωνίας, αναφορές που βρήκαν απάντηση, στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1. 

«Αυτά και αν αποτελούν απαξίωση στον εκπαιδευτικό κόσμο.Δεν είναι δυνατό οι τέσσερις πέντε χιλιάδες άνθρωποι που έφτασαν προχθές Παρασκευή έξω από το Υπουργείο να παρασύρθηκαν από προσωπικές ατζέντες πέντε έξι συνδικαλιστών. Προφανώς ειναι παραπληροφορημένος. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γίαννος Σωκράτους. 

Στις σκέψεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων είναι και η κήρυξη εργατικής διαφοράς με το Υπουργείο Παιδείας, που θα σημάνει την εμπλοκή της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας. 

Από τα πέντε πρώτα λεπτά θα μπορούσε να είχε λήξει αυτή η συζήτηση. Εμεις είχαμε αναφέρει στον Υπουργό ότι κοιτάξετε εμείς θέλουμε να βγούμε από αυτήν την αίθουσα και να υπαρχει αυτή η χαραμάδα ελπίδας ότι στην δημόσια εκπαίδευση θα αποκλιμακωθεί η ένταση. Υπάρχει μία δυσκολία συνεννόησης συγνώμη που το λεω. Μιλούσαμε εμεις, οι απαντήσεις ήταν χωρις να είναι πάνω στα θεματα που θέταμε», δηλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού. 

Το Υπουργείο Παιδείας ολοκλήρωσε εν τω μεταξύ τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΕΔ να ξεσπαθώνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επιστροφή του στην έδρα, σε σχολείο στη Λεμεσό. 

«Ο Υπουργός Παιδείας και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, με τις ευλογίες του Δημοκρατικού Συναγερμού, διασκόρπισαν στην κυριολεξία τη Γραμματεία της ΠΟΕΔ σε ολόκληρη την Κύπρο. Επόμενα θύματα ο εκπαιδευτικός κόσμος και η δημόσια παιδεία. Καταργούν τη Δημοκρατία στην εκπαίδευση», ανεφερε ο Χάρης Χαραλάμπους.

Η νέα δυναμική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμματίζεται περι τα τέλη Αυγούστου. Η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα, όταν θα συνέλθουν τα Διοικητικά Συμβούλια των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, για να μελετήσουν και τρόπους κλιμάκωσης των μέτρων τους.


Υπ. Παιδείας: Ελπίδα ότι θα επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης κατέβαλε σοβαρή προσπάθεια για επίτευξη κλίματος διαβούλευσης και δημιουργικής συνεργασίας στη χθεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει, στην οποία εκφράζεται η ελπίδα ότι θα επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις και ότι θα καταστεί σύντομα δυνατόν να επαναρχίσει ο διάλογος.

"Σε ένδειξη καλής θέλησης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυναν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, παρόλο που οι ίδιες αρνήθηκαν να προσέλθουν στον προγραμματισμένο διάλογο στις 24 Ιουλίου. Με γνώμονα το καθήκον μας απέναντι στην Παιδεία του τόπου μας και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, καθώς και το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών μας, την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την αποκλιμάκωση της έντασης, ο κ. Χαμπιαούρης μετέβη στα Γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ και εξέφρασε την ετοιμότητά του για διάλογο εφ’ όλης της ύλης, συμπεριλαμβανομένων και των συγκεκριμένων μέτρων που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο" προστίθεται.

Σημειώνεται ότι "δυστυχώς οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επέμειναν στην απόσυρση των μέτρων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, θέση που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Επιπλέον, απαίτησαν την παγοποίηση όλων των διαδικασιών, καθώς και την άμεση διακοπή της στελέχωσης, για να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός επισήμανε ότι αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή στελέχωση για τη νέα σχολική χρονιά 2018-19 και επανέλαβε την πρότασή του για διάλογο εφ’ όλης της ύλης, στο πλαίσιο ενός συνολικού εξορθολογισμού.

Το Υπουργείο ευελπιστεί ότι θα επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις και ότι θα καταστεί σύντομα δυνατόν να επαναρχίσει ο διάλογος, καταλήγει η ανακοίνωση.


Μήνυμα αγώνα διαρκείας στέλνει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μήνυμα αγώνα διαρκείας στέλνει στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού σε γραπτή του δήλωση, σημειώνοντας ότι «για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου και για τα παιδιά μας θα ξαναβγούμε στους δρόμους, όσες φορές κι αν χρειαστεί».

Στη δήλωσή του ο κ. Φυλακτού σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης με τη στήριξη της Κυβέρνησης «έθεσε σε ισχύ μέσα από τις μεταθέσεις που ανακοινώθηκαν, τα ετσιθελικά, παράνομα και μονομερή μέτρα που αποφάσισαν».

Μεταξύ αυτών, αναφέρει, «και η κατάργηση του δικαιώματος συνδικαλιστικού χρόνου των εκπαιδευτικών-συνδικαλιστών και η εξολοκλήρου τοποθέτησή τους στα σχολεία χωρίς οποιαδήποτε απαλλαγή».

«Επιστροφή σε μια θέση που δεν είναι παρά τιμητική, αφού στην ουσία αποτελεί επιλογή για όλους μας να ακολουθήσουμε το λειτούργημα του εκπαιδευτικού στη ζωή μας», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «λειτούργημα που αγαπούμε και ευσυνείδητα υπηρετούμε».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «ως εκπαιδευτικοί-συνδικαλιστές έτυχε, για κάποιο χρονικό διάστημα, να εκλεγούμε από τους συναδέλφους μας για να υπηρετήσουμε την Εκπαίδευση και από μια άλλη θέση, εξίσου τιμημένη, αυτή του συνδικαλιστή».

Κάτι, διευκρινίζει ο κ. Φυλακτού, «που δεν επιλέξαμε να κάνουμε λόγω εξωτερικών (υλικών) κινήτρων (μερική απαλλαγή από διδακτικά καθήκοντα) αλλά από καθαρά εσωτερικά (άυλα) κίνητρα».

Αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο συνοψίζονται στην προάσπιση και θωράκιση του δημόσιου σχολείου,  στο όραμα για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και των λειτουργών του, στην προάσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των παιδιών και των εκπαιδευτικών, στην προσφορά προς την ευρύτερη κοινωνία δια μέσου του αναφαίρετου δικαιώματος του συνδικαλίζεθαι και της συμμετοχής στα κοινά.

«Τα εσωτερικά (άυλα) αυτά κίνητρα αποτελούν την παρώθησή μας. Μας προσφέρουν εσωτερική ικανοποίηση, ευχαρίστηση και αυτοπραγμάτωση. Υπερνικούν τα, ετσιθελικώς και παρανόμως από την Επίσημη Πλευρά καταργηθέντα, εξωτερικά κίνητρα πρακτικής και διαδικαστικής, κυρίως, σημασίας, που αποτελούν, όμως, αναφαίρετα δικαιώματα, διεθνώς κατοχυρωμένα», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.

Ποια η θέση της Κυβέρνησης


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, είπε στην εκπομπή "Μέρα Μεσημέρι" ότι δεν υπάρχει κάτι να βρούμε, υπάρχουν κάποιες κατευθύνσεις.Όσον αφορά την παρέμβαση του ΠτΔ ο κύριος Προδρόμου, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος παρέμβασης του Προέδρου, αφού ο Υπουργός εφαρμόζει αποφάσεις της κυβέρνησης του Προέδρου, αποφάσεις στηριγμένες σε μελέτες που έχουν γίνει και ακολουθεί τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή. Φωτογραφίες Ανδρέα Μανώλη*


pedia5

pedia6

pedia4

Ευγενία Σέργη

ANT1 Newsroom

Καμπουρίδης Ανδρέας

18/07/2018>13:32

"Ως Εκκλησία"... Εισηγούμαι, ταπεινά, στον Αρχιεπίσκοπο να κοιτάξει ξανά τι είναι Εκκλησία, μέλη της οποίας είναι και αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς στους οποίους καταλογίζει φυγοπονία, την φιλότιμη, νομίζω, προσπάθειά τους να μην απαξιωθεί η δημόσια παιδεία, την οποία το κράτος πρέπει να διαφυλάττει με κάθε θυσία!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.