Η απάντηση της Κυβέρνησης στον κατοχικό ηγέτη

"Δεν θα σχολιάσουμε ισχυρισμούς που αποσκοπούν στην αποδοχή και εξομάλυνση της κατοχής και διχοτόμησης".

Η κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει ότι η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει την αποστολή της ενόσω στην Κύπρο υπάρχει τουρκικός κατοχικός στρατός, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφορικά με επιστολή του κατοχικου ηγέτηπου κυκλοφόρησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί την όξυνση ενόψει της καθόδου της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο.
 
«Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της απεσταλμένης του ΓΓ για ανίχνευση του εδάφους με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν επιθυμούμε τη δημιουργία κλίματος όξυνσης και για αυτό δεν θα σχολιάσουμε ισχυρισμούς που αποσκοπούν στην αποδοχή και εξομάλυνση της κατοχής και διχοτόμησης» ανέφερε.
 
«Δεν μπορεί όμως παρά να επισημάνουμε ότι οι ισχυρισμοί που προβάλλονται στην επιστολή του κ. Ακιντζί - η οποία μεταβιβάζεται στα Ηνωμένα Έθνη δια χειρός Τουρκίας - θα ίσχυαν αν είχε τερματιστεί η κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό» σημείωσε.
 
Σε αυτό, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, αποσκοπούν η ειρηνευτική διαδικασία και οι διαπραγματεύσεις, στον τερματισμό δηλαδή της κατοχής από την Τουρκία, όπως προβλέπουν και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Εμείς προσβλέπουμε στη συνάντηση με την κα. Λουτ. Είναι εκεί που θα καταθέσει εποικοδομητικά τις θέσεις μας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπογράμμισε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας παράλληλα την προσδοκία να είναι εποικοδομητική και η τουρκοκυπριακή πλευρά.
 
Όσον αφορά την ειρηνευτική δύναμη, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «για εμάς είναι προφανές ότι η παρουσία και η δραστηριότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια αποφασιστικός παράγοντας σταθερότητας. Περιμένουμε ότι η ειρηνευτική δύναμη θα συνεχίσει την αποστολή της ενόσω στην Κύπρο υπάρχει τουρκικός κατοχικός στρατός, υπογράμμισε.


Σιντίκ: Οι αποφάσεις για την ειρηνευτική δύναμη λαμβάνονται από το ΣΑ


Όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο λαμβάνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι σε επίπεδο αποστολής, δήλωσε εξάλλου ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ.
  
Σχολιάζοντας τις αναφορές στην ειρηνευτική δύναμη που περιλαμβάνονται σε επιστολή του κατοχικού ηγέτη προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Σιντίκ είπε ότι σε αυτή υπάρχουν θέματα που τίθενται προς εξέταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
 
Ανέφερε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη, 17 Ιουλίου και σημαντικό κομμάτι των συζητήσεων θα αφορά την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να προχωρήσει με την ψηφοφορία για ανανέωση της εξάμηνης θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πριν από τη λήξη της τρέχουσας θητείας, στις 31 Ιουλίου, κατέληξε ο κ. Σιντίκ.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.