Μίνι σύνοδος ΕΕ για το μεταναστευτικό χωρίς την Κύπρο

Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο και στάση που τήρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσκάλεσε μόνο οκτώ κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας εκτός και τη Κύπρο, παρά το γεγονός ότι έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό αιτούντων ασύλου σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. 

Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό για να διασώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία και τη καρέκλα της, και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της έκανε τη χάρη. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν συγκάλεσε μίνι σύνοδο τη Κυριακή 24 Ιουνίου, προσκαλώντας μόνο οκτώ κράτη-μέλη: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία και Αυστρία.

Ο κ. Γιούνκερ απέκλεισε 20 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και τη Κυπριακή Δημοκρατία, αν και περιλαμβάνεται στις πέντε χώρες «πρώτης γραμμής», αναφορικά με την υποδοχή μεταναστών και οι αιτήσεις ασύλου στη νήσο υπερβαίνουν κατά 420% τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, κατ’ αναλογία πληθυσμού.

Η προκλητική ενέργεια Γιούνκερ ξεπερνά κάθε προηγούμενο, καθώς η ίδια η υπηρεσία της Κομισιόν, Eurostat, σημειώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό αιτούντων ασύλου στην Ε.Ε, κατ’ αναλογία πληθυσμού, με 5235 αιτήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι μόλις 1270.

Ο κ. Γιούνκερ, δεν έλαβε επίσης υπόψη ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη θέση, με ένα ανοικτό μέτωπο 180 χιλιομέτρων, τη γραμμή αντιπαράταξης, από την οποία προωθούνται ανεξέλεγκτα παράνομοι μετανάστες, που όπως παραδέχονται οι ίδιες οι υπηρεσίες της Κομισιόν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προέρχονται από τη Τουρκία.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤΕΝΝΑ, η στάση Γιούνκερ να προσκαλέσει μόνο κάποιες χώρες, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από την Ουγγαρία, η οποία ισοπέδωσε τη Κομισιόν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, COREPER.

Ως αποτέλεσμα, εκπρόσωπος της Κομισιόν αναγκάστηκε να πει ότι όσοι επιθυμούσαν να παρευρεθούν στη μίνι Σύνοδο της 24ης Ιουνίου, θα μπορούσαν να το κάνουν, χωρίς ωστόσο να τους απευθύνει προσκλήσεις.

Στο τραπέζι της παρασυναγωγής Γιούνκερ παρευρέθηκαν τελικά 16 ηγέτες, οκτώ επίσημα προσκεκλημένοι και 8 απρόσκλητοι. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν πήγε στη μίνι σύνοδο. Τηρώντας αξιοπρεπή στάση, ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να μην παραστεί στη παρασυναγωγή του κ. Γιούνκερ και δεν έκανε χρήση της δυνατότητας που υποτιμητικά παραχωρήθηκε σε όσους απρόσκλητους επιθυμούσαν, να παρευρεθούν.

Η μίνι Σύνοδος Γιούνκερ έριξε τελικά σωσίβιο στην Άνγκελα Μέρκελ και άνοιξε τον δρόμο στην εγκαθίδρυση καταυλισμών μεταναστών τράνζιτ, προκειμένου να επαναπροωθούνται από τη Γερμανία στις χώρες πρώτης εισόδου.


Παύλος Ξανθούλης

ΘΩΜΑΣ

08/07/2018>10:44

ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΣΕ ΚΑΛΟΥΝΕ, ΑΡΚΕΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝΕ, ΠΟΥ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΡΝΗΘΕΙΣ ΕΦ ΟΣΟΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕΣ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΤΟΥΣ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΙΔΑΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ. ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΤΩΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟ, ΠΡΟΣΘΕΤΩΝΤΑΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΥΠΟΦΕΡΕΙ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.