Τα ισχυρότερα συμπεράσματα κατά της Τουρκίας. ΥΠΕΞ: Ζητούμενο πως θα μετουσιωθούν σε πράξη

Για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή Δημοκρατία κάνει λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τις ισχυρές αναφορές στο κείμενο συμπερασμάτων των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος της Κυβέρνησης να μετουσιώσει τις αναφορές σε πράξεις.

Κτίζει τις επόμενες κινήσεις της η Λευκωσία,στη βάση της ισχυρής στήριξης που εξασφάλισε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ξεκάθαρες αναφορές στο κείμενο Συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των 28, για τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Αγκυρας, την ανάγκη να συμβάλει εποικοδομητικά στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αλλά και η καταδίκη των έκνομων τουρκικών ενεργειών σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, θεωρούνται ως οι πλέον καλύτερες που εξασφαλίστηκαν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, και ότι προσθέτουν επιπλέον όπλα στη φαρέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Είναι μηνύματα προς εταιρείες οι οποίες είτε στο παρελθόν είτε στο άμεσο μέλλον προγραμματίζουν να δραστηριοποιηθούν εντός της ΑΟΖ. Αλλά περισσότερο από όλα είναι α μηνύματα προς την Τουρκία, ξεκάθαρα ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική εξαρτάται από τις κινήσεις που η ίδια θα προβεί συμπεριλαμβανομένης και της συμπεριφοράς της προς το Κυπριακό." είπε ο ΥΠΕΞ.

Μάλιστα ο υπουργός εξωτερικών παρέπεμψε και στις αναφορές των Συμπερασμάτων για την Αλβανία και τα Σκόπια καλώντας την Τουρκία να ακολουθήσει το παράδειγμα των δυο αυτών χωρών και να προχωρήσει στην επίλυση των διαφορών που έχει με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίης είπε ότι «Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την ίδια. εάν δηλαδή η Τουρκία επιθυμεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των δυο χωρών και πέραν από τις κυπρογενείς υποχρεώσεις, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κράτους δικαίου να προχωρήσει και στην επίλυση του Κυπριακού.»

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, πρόσθεσε ο υπουργός εξωτερικών.

Σημείωσε ότι η αναμενόμενη κάθοδος στην περιοχή της ειδικής αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα, η οποία θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, εν πολλοίς θα καταδείξει τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας στο Κυπριακό. Σε ότι αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις ο κ. Χριστοδουλίδης, αποκάλυψε ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις γύρω από το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων εταιρειών κολοσσών για την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Ένα ενδιαφέρον που το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης. Αυτό που θεωρούμε σημαντικό είναι ότι το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται από εταιρείες και ξένες χώρες στην ΑΟΖ της ΚΔ αλλά επεκτείνεται γενικότερα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Και είναι μια ένδειξη των προοπτικών που υπάρχουν.»

Τα κόμματα σχολιάζοντας τις αναφορές στο Κείμενο Συμπερασμάτων, κάνουν λόγο για θετική εξέλιξη. Τις ξεκάθαρες υποδείξεις και αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Αγκυρα, αλλά και την ισχυρή στήριξη στις θέσεις της Λευκωσίας σημειώνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι θα πρέπει να προχωρήσει και η λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας ενώ την ανάγκη να αξιοποιηθεί το αρνητικό σε βάρος της Τουρκίας κλίμα τονίζει η Συμμαχία Πολιτών, ενώ υλοποίηση των Συμπερασμάτων ζητά το Κίνημα Αλληλεγγύη.

 Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.