Νομοσχέδιο για πλαφόν στις θητείες αξιωματούχων

Πλαφόν στις θητείες του προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών βάζει νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών ο αρμόδιος υπουργός Ιωνάς Νικολάου.Οχι περισσότερες από δυο θητείες στο ανώτερο αξίωμα του κράτους και τρεις θητείες στα βουλευτικά έδρανα προβλέπει νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. 


Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στην νομική υπηρεσία απο τον Απρίλιο του 2013 αλλά μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο νομοτεχνικός του έλεγχος. 

Στο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι για συνεχόμενες δυο θητείες για τον πρόεδρο της δημοκρατίας και μέχρι τρεις για τους βουλευτές και πως θα μπορεί όποιος επιθυμεί μετά την πάροδο μίας περιόδου να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα. 

Δήλωση Ι. Νικολάου 
Σκοπός του νομοσχεδίου στα πλαίσια της πολιτικής λογοδοσίας, είναι η αποφυγή κατεστημένων καταστάσεων που δυνατό να επιτρέψουν, λόγω της συνεχούς παρουσίας κάποιου στο ίδιο αξίωμα, δυνατότητες καταχρηστικής άσκησης του αξιώματος της εξουσίας αυτής, εξηγησε ο Υπουργος Δικαιοσύνης. 

Θετικά τάσσεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργίου, ο οποιος εξήγησε πως, με αυτό δεν ρυθμίζεται η ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου, η οποία, όπως υπέδειξε, γίνεται μέσα από την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. 

Συνολικά δυο θητείες για τον πρόεδρο και τρεις για τους βουλευτές ζητά το ΑΚΕΛ, το οποίο υιοθετεί τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, σημείωσε ο βουλευτής Αριστος Δαμιανου, υπενθυμίζοντας ότι και το ίδιο το κόμμα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία έχει εφαρμόσει αυτή τη διαδικασία του ορίου θητειών. Επομένως η πρόταση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ χτυπά σε ανοικτή πόρτα, τονισε.

Το νομοσχέδιο δεν ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση ωστόσο για αυτό το θέμα υπάρχει ανοιχτή συζήτηση στην επιτροπή εσωτερικών της βουλής στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των τοπικών αρχών. 

Στέλλα Κόκκινου - Γεωργιάδου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.