"Με το βλέμμα στην Ευρώπη του μέλλοντος" - 179 Κύπριοι σε συνάντηση νέων στην Ευρωβουλή

Στο Στρασβούργο χτυπούσε η καρδιά του μέλλοντος της Ευρώπης τις τελευταίες δύο μέρες. Ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές, οι 8000 νέοι που συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή εκδήλωση για τη νεολαία στο Στρασβούργο, αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις για μία καλύτερη Ευρώπη και έστειλαν δημοκρατικά μηνύματα. Ανάμεσα τους και 179 Κύπριοι που συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες και παρουσίασαν την κυπριακή κουλτούρα.

Mε το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη του μέλλοντος πραγματοποιήθηκε η τρίτη έκδοση της ευρωπαϊκής εκδήλωσης για τη νεολαία στο Στρασβούργο. 8000 χιλιάδες και πλέον νέοι συμμετείχαν σε δραστηριότητες, συζητήσεις, παραστάσεις και εργαστήρια με στόχο τη δημιουργία μίας καλύτερης και δημοκρατικής Ένωσης. 

Σχεδόν 200 Κύπριοι ταξίδεψαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι οποίοι προώθησαν την κυπριακή κουλτούρα μέσα από την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Επίκεντρο των συζητήσεων, ήταν οι ανησυχίες των νέων για θέματα που αφορούν την ανεργία, το περιβάλλον και την μετανάστευση. Όπως αναφέρεται σε βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο , η κυπριακή αντιπροσωπεία άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. 

Ο Ευρωβουλευτής S&P Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε:  

"Είναι πολύ θετικό το ότι οι νέοι της Κύπρου αντιλαμβάνονται ότι είμαστε κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση. Ευρωπαίος δεν είσαι μόνο όταν ταξιδεύεις χωρίς την ανάγκη να επιδείξεις διαβατήριο αλλά να απολαμβάνεις και να έχεις υποχρεώσεις σε αυτό το οικοδόμημα το οποίο χτίστηκε και οφείλουμε όλοι να το βελτιώσουμε. Να το κάνουμε καλύτερο για αυτές τις γενίες, τους νέους που έρχονται". 

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ramon Valcarel, διαβεβαίωσε τους νέους Ευρωπαίους ότι οι ανησυχίες και τα αιτήματά τους θα βρουν ανταπόκριση και τους ζήτησε να παραμείνουν ενεργοί πολίτες:

"Ως αντάλλαγμα, ζητώ μόνο ένα πράγμα. Να ψηφίζετε στις ευρωεκλογές. Ψηφίστε όποιον εσείς θέλετε, αλλά ψηφίστε. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία σας χρειάζεται για να μείνει ζωντανή".

Οι 100 καλύτερες ιδέες που προέκυψαν από τις δραστηριότητες, στις οποίες συμμετείχαν και 50 ευρωβουλευτές του, θα συμπεριληφθούν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Εκδήλωσης για τη νεολαία 2018 και θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια ειδικών ακροάσεων το φθινόπωρο. 

Δελτίο τύπου: 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων (ΕΚΝ) Κύπρου αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που έχει ως σκοπό του την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων, και την προώθηση της συμμετοχής τους στα κοινά.

Το ΕΚΝ Κύπρου συνιστά μία από τις 40 εθνικές επιτροπές που λειτουργούν υπό τον συντονισμό του διεθνή ομωνύμου οργανισμού.

Στα πλαίσια των παραπάνω στόχων, το ΕΚΝ Κύπρου, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, έλαβε μέρος στο European Youth Event (EYE) 2018.

Το ΕΥΕ 2018, πραγματοποιήθηκε στις 1η και 2η Ιουνίου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου περίπου 8000 νέοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για μείζονα Ευρωπαϊκά θέματα, και να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις από εμπειρογνώμονες και ειδικούς.

Η ομάδα του ΕΚΝ Κύπρου στο ΕΥΕ αποτελείτο από φοιτητές και εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης στο Στρασβούργο, μέλη της αποστολής μας είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με θέματα όπως τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης τρομοκρατικών επεισοδίων και να μοιραστούν τις ανησυχίες τους με Ευρωβουλευτές.

Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάλεξη με θέμα την Ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή από τον αστροναύτη Πάολο Νεσπόλι της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Το ΕΚΝ Κύπρου ευχαριστεί θερμά το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το οποίο έκανε εφικτή η συμμετοχή της αποστολής του ΕΚΝ σε αυτή την ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία. 

Περισσότερες πληροφορίες για το ΕΚΝ Κύπρου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.eypcyprus.com. Αν ενδιαφέρεστε να στηρίξετε τις δραστηριότητες του οργανισμού, προσφέροντας έτσι στους νέους της την ευκαιρία συμμετέχουν στα κοινά, παρακαλoύμε όπως επικοινωνήσετε με το ΕΚΝ Κύπρου στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@eypcyprus.com.

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.