Αποκλειστικό: Δυστοκία στην επάνδρωση του Deep Sea Metro 2

Χωρίς το απαραίτητο προσωπικό εξακολουθεί να παραμένει το πλοίο βυθοτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, και το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο ανοικτά της Κωνσταντινούπολης. Εν τω μεταξύ, τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται ανακοινώσεις για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Δυστοκία αντιμετωπίζει η Τουρκία στην επάνδρωση της πλατφόρμας εξόρυξης φυσικού αερίου Deep Sea Metro 2, η οποία για μήνες παραμένει αγκυροβολημένη στην κόλπο της Κωνσταντινούπολης. 

Ξένες εταιρείες στις οποίες έχει αποταθεί η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας, εμφανίζονται απρόθυμες για συνεργασία και παροχή τεχνογνωσίας, φοβούμενες προφανώς τις συνέπειες που θα προκύψουν από ενδεχόμενες έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 

Σύμφωνα με πηγή από αρμόδια υπηρεσία, η Λευκωσία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις τουρκικές ενέργειες και αξιολογεί τις δηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Ενώ παράλληλα γίνονται και προληπτικές διπλωματικές κινήσεις παρασκηνιακά. 

Το Barbaros εξακολουθεί να πλέει στις Κυπριακές θάλασσες, πραγματοποιώντας έρευνες ανάμεσα στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας και τις ακτές της Συρίας και όπως εκτιμάται η συγκεκριμένη περιοχή, πιθανόν να επιλεγεί από την Τουρκία για την πραγματοποίηση παράνομης γεώτρησης. 

Την ίδια ώρα εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα και στα Κυπριακά θαλασσοτεμάχια, από τις εταιρείες οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ, θα ανακοινώσουν τις προθέσεις τους για το κοίτασμα Καλυψώ αλλά και για τη διενέργεια νέων γεωτρήσεων σε άλλα τεμάχια. 

Οσο για το εκμισθωμένο τρυπάνι της κοινοπραξίας SAIPEM 12000, έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του στο Μαρόκο και βρίσκεται αγκυροβολημένο στα Κανάρια Νησιά, από τα οποία δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να επιστέψει στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. 

Επίσης σχεδόν έτοιμη για την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10 είναι και η κοινοπραξία των ExxonMobil Qatar Petroleum. Με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα οι δυο ενεργειακοί κολοσσοί θα ανακοινώσουν τα ακριβής σημεία των στόχων, όπου θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις το φθινόπωρο. 


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.