Εικόνες ντροπής από τις Α΄ Βοήθειες του ΓΝ Λάρνακας

Χάος επικράτησε και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Ένας ιατρός και οι ασθενείς σε πολύωρη αναμονή Πολλοί εξάντλησαν την υπομονή τους και αποχώρησαν

Ένας μόλις γιατρός βρισκόταν σε βάρδια το απόγευμα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και Ατυχημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος.  

Ο γιατρός του  ΤΑΕΠ του ΓΝ Λάρνακας Βάσος Παντελή ανέφερε πως "Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Μαζί μου βρίσκεται δεύτερη γιατρός, που κλήθηκε εσπευσμένα από το Παλιό Νοσοκομείο, η οποία, ωστόσο, δεν έχει την εμπειρία των Πρώτων Βοηθειών."

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενή που στις 11 το πρωί μεταφέρθηκε στις πρώτες βοήθειες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

 «Από τις έντεκα το πρωί. Τον κάνανε απλώς εξέταση αίματος και αναλύσεις ούρων, και δε ξέρουμε ακόμη δεν τον έχει δει γιατρός. Ακόμη δεν έχει μπει για αξονικό. Ήρθε με ένα εγκεφαλικό, και τώρα είναι χάλια. Στράβωσε και το στόμα του, και το μάτι του και όλα. Τον φέραμε εδώ πέρα δεν ήταν καλά και δεν μας εξηγεί κανένας τίποτα. Δικαιολογημένα δε μας εξηγούν. Γιατί είναι λίγα τα άτομα. Δεν υπάρχουν γιατροί. Δεν υπάρχουν νοσηλευτές.»

Δεκάδες ασθενείς περίμεναν ώρες πριν τους δει γιατρός και άλλοι έφυγαν χωρίς να τους εξετάσεις κανένας.

Ασθενής που προσήλθε στις πρώτες βοήθειες στις εννέα και σαράντα το πρωί αποχώρησε γύρω στις τέσσερεις το απόγευμα.

Η καθυστέρηση πολλαπλασιάστηκε από την εφαρμογή των νέων οδηγιών της ΠΑΣΥΚΙ προς τα μέλη της

 «Οι γιατροί μέσα είχαν μωρά με χτυπήματα στο κεφάλι. Ούτε οι μαμάδες τους έπαιρναν να φύγουν, ούτε οι γιατροί τους άφηναν να φύγουν αν δεν υπογράψουν φυσικά μετά από εκείνο το περιστατικό.»

«Είμαστε εδώ από τις 2.19 και είναι 3.15. Το μωρό έσκισε τα χείλη του από μέσα, χτύπησε σε γρανίτη. Έχει κόσμο που άκουσα προηγουμένως που φώναζαν τα ονόματά του και έχει φύγει. Νομίζω έχει ένα γιατρό μέσα μόνο του. Έχει πρόγραμμα εκεί, αναισθησιολόγων, μέχρι 13 του μηνός. Σήμερα έχουμε 15.»

«Απ’ τις δωδεκάμισι η ώρα είμαι εδώ. Είχαμε έρθει και το Σάββατο, μας είχαν ακριβώς πέντε ώρες έξω. Είχε σαράντα πυρετό, έχει ανεύρυσμα, έχει ιστορικό, τελικά μας έδιωξαν και στο σπίτι λιποθυμίες, σαράντα πυρετό και έχουμε έρθει. Θερμόμετρο ζήτησα και μου είπανε όχι, δε δίνουμε.»


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.