Στο Χάος βυθίζεται η δημόσια Υγεία - Ασθενείς περιμένουν μέχρι και 15 ώρες

Στο Χάος βυθίζεται η δημόσια Υγεία Η αναμονή στις πρώτες βοήθειες έχει καταστεί ολοήμερη. Ασθενείς περιμένουν μέχρι και 15 ώρες για να εξεταστούν ενώ η δίωρη στάση εργασίας παραλύει ακόμα και τα χειρουργεία. Το Υπουργείο Υγείας καλεί τους ασθενείς να μην μεταβούν αύριο στα δημόσια νοσηλευτήρια για τα ραντεβού του

Οι εικόνες που λήφθηκαν τα μεσάνυκτα είναι από τις πρώτες βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

Συνεργείο του Αντέννα επισκέφθηκε τις πρώτες βοήθειες αργά χθες το βράδυ μετά από δεκάδες τηλεφωνήματα από απελπισμένους ασθενείς και τους οικείους τους. Όπως μας ανέφεραν οι περισσότεροι ανέμεναν εκεί  όχι για 5 η 6 ώρες αλλά για 11 και 15 ώρες. Ο μεγάλος αριθμός των ασθενών στις Πρώτες βοήθειες είναι καθημερινό φαινόμενο όμως χθες μετά από τις συστάσεις της ΠΑΣΥΚΙ προς τα μέλη της , τους ιατρούς, η κατάσταση επιδεινώθηκε .

Χθες το βράδυ εργάζονταν για όλα τα περιστατικά 2 ιατροί και 7 νοσηλευτές . Οι οδηγίες της ΠΑΣΥΚΙ προς τα μέλη της είναι μεταξύ άλλων να εξετάζονται οι ασθενείς στην παρουσία νοσηλευτή, οι ειδικοί ιατροί να εξετάζουν 20 ασθενείς και γενικοί ιατροί 30 , να αναμένουν γνωμάτευση των ακτινολόγων και των εργαστηριακών εξετάσεων πριν την απόλυση οποιουδήποτε ασθενούς αλλά και να εξετάζονται τα περιστατικά κατά προτεραιότητα όλα τα επείγοντα και τα υπόλοιπα όταν υπάρχει δυνατότητα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε για το θέμα με τον Διευθυντή του ΤΑΕΠ Λευκωσίας, Ανδρέα Ηλιάδη, μας ανέφερε  πως  «Αυτήν την στιγμή εργάζονται τέσσερις ιατροί, υπάρχει αναμονή γιατί τα κρεβάτια μας είναι περιορισμένα οι εισαγωγές είναι πολλές. Έχουμε 17 κρεβάτια αυτήν την στιγμή είναι κατηλλημένα όλα. Να έχουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών για να απολυθούν.

Αυτές τις οδηγίες έχουμε από την ΠΑΣΥΚΙ ναι , ένας ιατρός δεν πρέπει να εξετάζει ένα ασθενή μόνος του, όπως φαίνεται πρέπει να τα τηρούμε τα πράγματα για να μην βρεθούμε κατηγορούμενοι και στην φυλακή»

Από την πλευρά της Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργείου Υγείας Αναστασία Ανθούση μας ανέφερε πως  «ότι υπάρχουν προβλήματα στα ΤΑΕΠ τα αναγνωρίζαμε, το αναγνωρίζουμε τότι παίρνουμε μπαλοματικά μέτρα. Αυτήν την στιγμή γίνονται συναντήσεις ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουμε σε εφαρμογή την συμπλεγματοποιηση που θα δώσουμε την εναλλακτική στους ασθενείς να πηγαίνουνε στα απογευματινά για να εξυπηρετούνται, ένα 65% με 70% δεν είναι περιστατικά των πρώτων βοηθειών.  Με την διάσταση που έχουνε πάρει τα πράγματα ο κόσμος είναι πιο πολύ επιφυλακτικός και προτρέχει.»

Στο χάος που έχει προκληθεί έρχεται να προστεθεί η αυριανή δίωρη στάση εργασίας στα Νοσοκομεία

Τα δημόσια νοσηλευτήρια παραλύουν από τις 10 μέχρι και τις 12 το μεσημέρι.

Το Υπουργείο υγείας με ανακοίνωση του καλεί τους ασθενείς να μην προσέρχεται στα δημόσια νοσηλευτήριο για τα προγραμματισμένα ραντεβού προς αποφυγήν ταλαιπωρίας Αναβάλλονται και προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα νοσηλευτήρια θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας για τα εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά.

Το μεσημέρι μέλη της ΠΑΣΥΚΙ συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας

Η συνάντηση είχε προκαθοριστεί πριν το τραγικό περιστατικό με τον δεκάχρονο μαθητή. με θέμα την πρωτοβάθμια παροχής υγείας .

Αύριο θα αποφασιστεί από τους ανακριτές εάν οι δυο συλληφθέντες ιατροί θα οδηγηθούν εκ νέου ενώπιον δικαστηρίου για να ζητηθεί η περαιτέρω κράτηση τους.


Ευγενία Σέργη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.